Polícia hľadá utečencov vo vlakoch aj v autobusoch

Počet nelegálnych migrantov, ktorí smerujú za vidinou lepšej budúcnosti cez Slovensko do západnej Európy, stúpa. Za posledné štyri dni minulého týždňa zadržala polícia na našom území až 89 cudzincov, ktorí prišli na naše územie z Maďarska a z Ukrajiny. Z Maďarska smerovala aj skupina 27 ľudí, ktorých polícia cez víkend prichytila v medzinárodných rýchlikoch.

30.06.2015 07:00
utečenci, sečovce, utečenecký tábor Foto: ,
Časť utečencov je Slovensko pripravené umiestniť do zariadení útvarov zaistenia nelegálnych migrantov v Sečovciach a v Medveďove.
debata (13)

Ten mieril do Nemecka. Premiér Robert Fico avizoval, že hranice bude polícia strážiť prísnejšie. Podľa neho je dôležitý monitoring nielen na maďarskej a ukrajinskej, ale aj na českej hranici. Polícia upozornila, že okrem zvýšenej kontroly rýchlikov sa zameriava už aj na autobusy, vytypované cesty a bývalé hraničné priechody. Pomáhajú jej maďarskí a českí kolegovia, spolupracujú tiež zamestnanci železníc.

Utečenci, ktorí sa do Maďarska dostávajú balkánskou trasou, teda cez srbsko-maďarské hranice, sa snažia ďalej postupovať do západnej Európy. Do Nemecka sa chcela dostať aj skupina 27 utečencov, ktorých slovenskí policajti uplynulý víkend zaistili v medzinárodných rýchlikoch smerujúcich do Nemecka.

Na policajnej stanici v Nových Zámkoch v nedeľu skončili traja migranti z Pobrežia Slonoviny, Bangladéša a Burkiny Faso. Deň predtým zadržali 24 osôb, prevažne zo Sýrie a z Iránu. Časť utečencov bude až do vrátenia do Maďarska umiestnená v policajnom zariadení v Sečovciach a ďalšia v Medveďove.

„Monitorujeme veľmi intenzívne hranicu, pokiaľ ide o riziká spojené s obrovským množstvom migrantov, ktorí sa nachádzajú v Maďarsku,“ informoval Fico s tým, že oceňuje najmä to, že Slovensko môže opäť vracať k južným susedom cudzincov, ktorí k nám prechádzajú z územia Maďarska.

Minulý týždeň totiž maďarská vláda požiadala partnerské štáty o trpezlivosť, aby utečencov, ktorí z maďarského územia utekajú, nevracali okamžite naspäť. Dôvodom bolo, že krajina nedokázala kapacitne zvládať veľký prílev migrantov. Od začiatku roka ich totiž hranice u našich južných susedov prekročilo vyše 60-tisíc.

Utečenecký tábor v Medveďove. Foto: SITA, MICHAL BURZA
utečenci, utečenecký tábor, Medveďov Utečenecký tábor v Medveďove.

„Oni na Slovensku nechcú zostávať, lebo tu nemajú také sociálne výhody, ako majú v západných krajinách. Na Slovensku nemajú ani príbuzných, ktorí sa o nich vedia postarať, nestojí tu ani jedna mešita, takže im tu chýba aj kultúrne zázemie,“ reagoval na zvýšený počet utečencov na Slovensku bezpečnostný analytik Ivo Samson.

Ako Samson poukázal, z Českej republiky nám hrozí prísun migrantov, ktorí sa tam dostali hlavne z Poľska, kam prichádzajú prevažne z Ukrajiny. Premiér tvrdí, že toto pohraničie bude dôslednejšie monitorované.

„Monitoring neznamená hneď ostnaté drôty, ale len zhustenie siete ľudí, ktorí budú strážiť česko-slovenské hranice a budú dohliadať na ľudí, ktorí neprestupujú cez oficiálne priechody,“ doplnil analytik, podľa ktorého zlepšenie monitoringu tiež znamená, že sa na hraniciach nasadia aj viaceré technické prostriedky. Ide napríklad o kamerové systémy. Samson však upozorňuje, že situácia je kritická najmä na hraniciach s Maďarskom.

Prísnejšie bezpečnostné opatrenia pociťujú aj obyvatelia žijúci blízko maďarských hraníc. „Cestou späť z maďarskej časti Komárna nás zastavili slovenskí policajti a kontrolovali, koho vezieme v aute. Našťastie som mala pri sebe pas,“ povedala obyvateľka južného Slovenska Laura Anyalaiová. Len 14-ročné dievča malo pri sebe pas, a tak s dokazovaním totožnosti nemala žiadne problémy. „Dokonca sme museli otvoriť aj kufor, či v ňom nemáme nejakých utečencov,“ opísala Laura.

Samson tvrdí, že Slovensko by mohlo mať akokoľvek prísne bezpečnostné opatrenia, šikovní prevádzači ich dokážu obísť. Južnú hranicu dlhú vyše 650 km je podľa neho nemožné úplne ustrážiť. „Ak máte skúsených prevádzačov, ľudí, ktorí sa vyznajú v mapách, pre nich nie je problém tento monitoring na hraniciach obísť,“ mieni analytik.

Polícia od začiatku roka zadržala na území Slovenska 907 nelegálnych migrantov, pričom za celý uplynulý rok ich bolo 1 304. Martin Wäldl, hovorca policajného prezídia, uviedol, že najčastejšie sú to mladí muži. Ide o Afgancov, Somálčanov, Gruzíncov a Iračanov. „V prípade Kosovčanov, Sýrčanov a Afgancov boli zadržané aj celé rodiny s deťmi,“ priblížil Wäldl.

Len za posledné štyri dni uplynulého týždňa polícia zaistila 89 cudzincov. Medzi nimi bolo 16 detí. Osem rodín bolo zo Sýrie a jedna pochádzala z Iraku. Zo Sýrie bolo 59 osôb, osem z Iraku, sedem zadržaných bolo z Afganistanu, šesť zo Sudánu, traja boli z Indie, dvaja z Pobrežia Slonoviny. Z krajín Guinea, Haiti, Bangladéš a Burkina Faso bolo po jednej osobe. V prípade všetkých začala konanie o ich vrátenie do krajín, odkiaľ k nám prišli.

O tom, že migranti na našom území neplánujú zostať, hovoria aj čísla žiadostí o azyl, ktoré podľa rezortu vnútra v porovnaní s rokom 2014 klesli. Od začiatku roka oň požiadalo 106 ľudí. Ich počet bol za celý minulý rok 331.

Porovnanie počtu nelegálnych migrantov na území SR
Mesiac 2014 2015
Január 66 108
Február 67 170
Marec 120 128
Apríl 81 131
Máj 77 170
Jún 87 200
Spolu za prvý polrok 498 907
Celkom za rok 2014 1304  

ZDROJ: Prezídium PZ

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #Slovensko #kontrola #hranice #utečenci #autobusy