Odovzdávanie vysvedčení má byť výnimočným dňom

Takmer sedemstotisíc žiakov základných a stredných škôl si v utorok prevzalo koncoročné vysvedčenia. Radosť z dvoch voľných mesiacov im môže pokaziť obava ukázať známky rodičom.

30.06.2015 07:34 , aktualizované: 09:36
Vysvedčenie, škola, žiak, žiaci Foto:
Školákov čaká oddych, majú pred sebou dva mesiace letných prázdnin. /Ilustračné foto/
debata (1)

Podľa detskej psychologičky by deti aj rodičia mali cítiť, že tento deň je slávnostný a osobitý. Hrozby jeho výnimočnosť iba pokazia.

„Najhoršie je, keď dieťa prekvapí na vysvedčení známka, ktorú nečakalo, a má s ňou ísť domov. Rodičia by určite nemali vytvárať napätie a už vôbec nie tvrdiť, že ak dieťa nebude mať dobré známky, nemá vôbec chodiť domov. Práve to sú tie momenty, kedy dieťa v skrate môže urobiť nevhodné veci,“ vysvetlila detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková, ktorá rodičom radí, aby sa vyhýbali hrozbám a trestom.

Koncoročné hodnotenia bývajú aj trochu subjektívne, keďže ich vytvárajú učitelia. Preto by každý rodič mal spolu s dieťaťom vysvedčenie zhodnotiť. Zvládnuť nepríjemné prekvapenie sa musia naučiť obe strany. „V takom prípade by sa spoločne mali pokúsiť nájsť problém a napraviť ho. Všímať si, aké dieťa urobilo pokroky alebo kde zlyhalo a dávať si nové ciele,“ dodala Tóthová Šimčáková. Zároveň však rodičia musia vedieť, čo môžu od dieťaťa požadovať a netrvať na nesplniteľnom pokroku. Rovnako nie je dobré porovnávať ho so súrodencom alebo spolužiakmi.

Časť žiakov dostane vysvedčenia v novej podobe. Ministerstvo školstva ešte v januári odsúhlasilo zmenený vzhľad tlačív. Platné však zostávajú aj pôvodné. Je teda na škole, ktorú z možností zvolí. Väčšina už známky nevpisuje do formulára. Tlačia ich priamo z elektronického systému. Nové tlačivá sa od starších vzorov odlišujú hlavne grafikou a tým, že majú vyhradené miesto na takzvaný QR kód. Po jeho nasnímaní fotoaparátom alebo kamerou sa objaví dokument, ktorý je v ňom obsiahnutý.

Nové tlačivá využije aj Základná škola na Riazanskej ulici v Bratislave. „Veľký rozdiel medzi starou a novou formou nie je. Keď spracujeme v elektronickom systéme hodnotenia a klasifikáciu, vysvedčenia hneď aj vytlačíme. Je pre nás jednoduchšie kúpiť iba papier aj kvôli tomu, že v dokumentácii je veľa zmien a je zbytočné potom vyhadzovať hotové tlačivá,“ ozrejmil zástupca riaditeľa Základnej školy Riazanská Marián Trojčák.

Za dobré známky čaká väčšina detí odmenu. Podľa psychologičky to netreba preháňať a rodičia by mali vyberať skôr zážitkové darčeky. Odmenou podľa nej môže byť dovolenka, čas strávený s rodičmi alebo kino. Okrem rodičov sa žiakov chystajú odmeniť aj niektoré zábavné či vodné parky. Za vysvedčenie so samými jednotkami sľubujú vstup zadarmo.

Hoci sa vysvedčenia odovzdávajú dvakrát v školskom roku, to koncoročné je predsa len dôležitejšie. Deň, keď si ho deti od učiteľov prevezmú, by sa mal od tých bežných odlišovať. „Všetci sú pekne oblečení, celý deň je škola už v dobrom pozitívnom duchu. Tak by sme k tomu dňu mali pristupovať. Vymyslieť niečo zaujímavé pre deti, niečo, čo by si aj ony samy vybrali. Už len to, že mama navarí obľúbené jedlo alebo si vytvoria spoločný program. Aby deti aj rodičia cítili, že tento deň je výnimočný,“ uzavrela Tóthová Šimčáková.

Koniec školského roka každoročne sprevádzajú aj bezpečnostné opatrenia hlavne na cestách. Aj tento rok bude v blízkosti škôl viac policajtov. Dohliadať budú hlavne na bezpečný prechod detí cez priechody.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #školy #žiaci #vysvedčenie #koniec školského roka