Ministerstvo zahraničia monitoruje Tunisko, turisti by mali vývoj sledovať

Aktuálne cestovné odporúčanie pre Tunisko sa zo strany slovenského rezortu diplomacie zatiaľ nemení. Ministerstvo však vyzýva slovenských občanov, ktorí sa nachádzajú v krajine alebo ju chcú navštíviť, aby zachovávali maximálnu obozretnosť, vyhýbali sa masovým zhromaždeniam, pouličným zhlukom ľudí aj po piatkových modlitbách a rešpektovali pokyny bezpečnostných zložiek.

30.06.2015 12:30
debata

V Tunisku je v súčasnosti ťažko predvídateľná bezpečnostná situácia. „Odporúčame slovenským občanom, aby priebežne sledovali vývoj situácie v krajine prostredníctvom miestnych a zahraničných médií. Zároveň upozorňujeme slovenských občanov, aby na verejnosti rešpektovali moslimské tradície, predovšetkým pri pohybe mimo letovísk,“ uviedol hovorca rezortu Peter Stano s tým, že v Tunisku je v súčasnosti ťažko predvídateľná bezpečnostná situácia.

Rezort ďalej upozorňuje dovolenkárov, že bezpečnostná situácia v regiónoch hraničiacich s Líbyou a Alžírskom a v oblasti národného parku Chaambi Mountain je naďalej veľmi nestabilná. Na ich území sú dlhodobo prítomné teroristické skupiny a prebiehajú tam tiež protiteroristické operácie tuniských bezpečnostných zložiek. Preto dôrazne odporúča zdržať sa ciest do týchto oblastí.

Odporúča tiež zvážiť cesty do guvernorátov Kasserine a Le Kef, okrem ich centier a hlavných dopravných ťahov. Z bezpečnostných dôvodov je potrebné zvážiť aj cestovanie po zotmení.

Stano uviedol, že ministerstvo bude vývoj situácie v Tunisku sledovať a v prípade potreby cestovné odporúčanie upravovať. Zároveň vyzýva slovenských občanov, aby pred cestami do Tuniska využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke ministerstva. Včera tam bolo zaregistrovaných 46 ľudí. Podľa Stana je však v Tunisku Slovákov viac, asi okolo 600.

Slovensko nemá v Tunisku veľvyslanectvo a pre poskytnutie pomoci v prípadoch núdze má len obmedzené možnosti. V naliehavých prípadoch môžu slovenskí občania kontaktovať zastupiteľský úrad SR v Káhire alebo veľvyslanectvo Českej republiky priamo v Tunise, alebo aj veľvyslanectvo inej členskej krajiny EÚ.

Aj český rezort diplomacie dal svojim občanom odporúčanie pri ceste do Tuniska. Dovolenkárov upozorňuje, aby sa vyhýbali miestam s veľkou koncentráciou ľudí, ako sú tržnice, bary alebo reštaurácie mimo hotelov. Varuje Čechov aj pred únosmi. To najmä v oblastiach v blízkosti hraníc s Alžírskom a Líbyou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko #ministerstvo zahraničných vecí #bezpečnostná situácia