Kvety a sladkosti vymenili školáci za vysvedčenia

O učiteľov je v posledný deň školského roka obrovský záujem. Pred zborovňou Základnej školy na Bottovej ulici na nich trpezlivo i netrpezlivo vyčkávajú žiaci od tých najmladších až po najstarších. V rukách držia čokolády a kvety. „Prosím vás, zavolajte nám pani učiteľku,“ žiada skupinka deviatačiek. Rozdávali sa vysvedčenia a deti prišli poďakovať svojim obľúbencom.

30.06.2015 15:12
Vysvedčenie, učiteľka, škola, koniec školského... Foto: ,
Prváci dostali prvé skutočné vysvedčenie.
debata

Dvere do zborovne sú veľkou zbytočnosťou, každú chvíľu niekto vojde či vyjde. Keď „vykukne“ von ten správny učiteľ, deti sa k nemu nahrnú. Podávajú mu ruky, ďakujú a odovzdávajú mu kvety. Učiteľky sa nezdržia aj objatia. Monika (15) obdarila kvetom učiteľku, ktoré viedla turistický krúžok. „Za to, že to s nami vydržala.“ Na vysvedčení bude mať tri dvojky. Prázdniny sa Monika chystá stráviť so svojou kamarátkou. „Budeme hrávať tenis.“

Do ôsmej chýbalo ešte štvrť hodiny a do školy prúdili ďalší žiaci. Viacerých doviezli rodičia na aute. Príjazdová cesta pred budovou školy bola plná. Tých menších odprevádzajú až dovnútra a lúčia sa s nimi bozkami. Dievčatá prichádzajú väčšinou v sukniach, šatách a svetríkoch. Len niekoľko chlapcov si dalo košele, za fešákov sú skôr prváci až tretiaci.

Niektorí sa pristavujú pri stole, ktorý sa nachádza na hornom konci schodiska, ktoré vedie od hlavného vchodu priamo k zborovni. Sú na ňom rozložené kľúče, ozdoby do vlasov, bižutéria či dáždnik. Jednoducho všetko, čo žiaci stihli počas školské roka zapatrošiť. Za desať mesiacov sa toho nazbieralo veru dosť.

„Počkaj, pozrieme sa, či tu nenájdeme niečo naše,“ zastavuje jedna z mamičiek svojho syna a obzerá si ponuku nálezov. Odchádzajú však naprázdno. „Bolo tu toho oveľa viac,“ hovorí pracovníčka školy, ktorá sedí za stolom. Stôl je tu takto rozložený celý týždeň. Ďalšie veci sa podľa jej slov nachádzajú aj za rohom. Je tam najmä oblečenie. „Jedna mamička tu našla asi po roku synove kraťasy,“ prezrádza pracovníčka.

Triedy sa už pomaly zapĺňajú. Prváci triednej učiteľky Miloslavy Viskupičovej už poslušne sedia v laviciach. Uložené sú netypicky, spojené po dvoch, a tak sú deti v skupinkách. Na laviciach majú odložené kvety a obaly na svoje prvé skutočné vysvedčenie. Triedna učiteľka deťúrence pozdraví a oni jej to jemnými hláskami zborovo opätujú.

So školským rokom sa deti rozlúčili pokrikom... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
Vysvedčenie, deti, radosť, učiteľka, škola, koniec školského roka So školským rokom sa deti rozlúčili pokrikom „Hurááááá prázdniny!“

Pripomenie im prvý školský deň a super akcie, ktoré spolu počas desiatich mesiacov zažili. Deti ju pozorne počúvajú. Dievčence sa pritom hrajú s vlasmi, iba v poslednej lavici sa prejavuje chlapčenská túžba zahrať sa na strieľačku. Učiteľka vyratúva, čo všetko sa stihli naučiť. „Kto si pamätá, aké písmená sme sa učili písať ako prvé?“ Do vzduchu vystrelia tri ruky s prstami do véčka. Janko správne odpovedá, že tlačené.

Na rad prichádza vysvedčenie a jeden pochvalný list. Pani učiteľka volá k svojmu stolu Adama, Janka, Hanku či Beatku. Vysvedčenie so známkami za slovenský jazyk, matematiku či prírodovedu vždy odovzdáva s malým komentárom. Pochváli, ale aj upozorní, na čom ešte treba popracovať. Raz je to kostrbaté písmo, raz čítanie a u chlapcov aj správanie. S jednou žiačkou sa lúčia, v ďalšom ročníku už bude navštevovať inú školu. Niektoré deti zoberú vysvedčenie a vracajú sa na miesto aj s kvetinou. Ešteže majú pozorných spolužiakov.

Deti si vysvedčenia zvedavo prezerajú a navzájom ukazujú. „Ste spokojní?“ pýta sa učiteľka. „Áááááno,“ odpovedajú malí školáci. „Chce ho niekto zmeniť? Prepíšeme?“ Deti krútia hlavami, že nie. V triede je vrava. Beatka (7) má na vysvedčení samé jednotky. Celý rok sa poctivo učila.

„Najradšej mám slovenský jazyk,“ prezrádza tmavovlasé dievčatko s copíkom. Niekoľko dievčat sa vyberie za učiteľkou, ktorá ich vyobjíma. Nakoniec zavolá všetky deti, aby sa v kruhu spoločne rozlúčili. „Hurááááá prázdniny,“ zakričia na celú triedu so zdvihnutými rukami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sladkosti #školáci #kvety #vysvedčenie #koniec školského roka