Aká bude slovenská taktovka v EÚ?

Spustí sa to presne o rok. Slovensko na pol roka prevezme od Holandska predsedníctvo v Rade EÚ, čo znamená nielen viac úloh pre slovenských diplomatov a úradníkov pri vedení rokovaní ministrov členských štátov EÚ. Je to aj príležitosť predstaviť krajinu pre tisíce ľudí z Bruselu a zo všetkých kútov EÚ, ktorí budú pracovne prichádzať do Bratislavy. Niektorí budú na Slovensku vôbec po prvý raz.

02.07.2015 09:00
Reduta Foto: ,
O rok prevezme Slovensko od Holandska predsedníctvo v Rade EÚ. Hlavné akcie sa sústredia do bratislavskej Reduty.
debata (4)

Predsedníctvo je podľa šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka „bezprecedentná výzva". „Podľa toho, ako sa tejto príležitosti chopíme, nás budú posudzovať naši partneri, európske inštitúcie aj jednotlivé členské krajiny," povedal Lajčák.

Slovenská taktovka v EÚ bude trvať od júla do decembra budúceho roka. Na Slovensku to bude cítiť najmä v Bratislave. V záujme šetrenia a jednoduchšej logistiky sa štát rozhodol, že plánovaných 20 zasadnutí na ministerskej úrovni sa uskutoční v hlavnom meste, podobne aj ďalších takmer dvesto podujatí typu konferencií a seminárov.

Hlavné akcie sa sústredia do Reduty, kde má byť aj tlačové centrum, spoločenské podujatia sa plánujú na Bratislavskom hrade. Konferencie a semináre majú byť aj v historickej budove Národnej rady na Župnom námestí, v hoteli Bôrik a v kongresovej sále rezortu zahraničných vecí. Rezort diplomacie sa teraz sústreďuje na dokončenie a úpravu týchto priestorov.

Zaplnia sa aj hotely, s ktorými sú už pripravené zmluvy, zabezpečuje sa tiež doprava. Štát pritom oslovuje potenciálnych sponzorov aj na počítačovú techniku, tlmočnícke zariadenia či katering. V rámci neho sa tak môžu prezentovať napríklad aj slovenskí výrobcovia minerálok, syrov a podobne. Na revanš dostanú štatút partnera a možnosť využívať logo, ktoré je síce už hotové, ale ešte rok zostane utajené.

Aj keď hlavným miestom akcií bude Bratislava, chceme, aby každý kraj mal možnosť predstaviť sa.
Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí

Predsedníctvo sa o rok začne slávnostným koncertom v novom SND, rôzne kultúrne a sprievodné akcie by sa však mali konať počas celého polroka. Aj preto sa rokuje nielen s ministerstvom kultúry, ale aj so samosprávami. „Aj keď hlavným miestom akcií bude Bratislava, chceme, aby každý kraj mal možnosť predstaviť sa," povedal Lajčák.

Najväčšia pozornosť bude však sústredená na Bratislavu. O tom, aby vyzerala čo najlepšie, rokoval Lajčák s primátorom Ivom Nesrovnalom. „Hlavné mesto má vytypované oblasti, kde treba zlepšiť situáciu," uviedol tlačový odbor magistrátu. Ktoré to sú, zatiaľ nie je jasné. Pripomenul však, že sa už začalo s úpravou námestia pred železničnou hlavnou stanicou, ktorá je podľa neho jednou z dôležitých vstupných brán do Bratislavy a na Slovensko. Mesto má pritom obmedzené možnosti pri čerpaní peňazí z eurofondov, preto bude o investíciách do lepšej vizáže mesta rokovať Lajčák s ministerstvom financií.

Celkový rozpočet na predsedníctvo by mal byť podľa šéfa diplomacie najviac 70 miliónov eur. „Plánujeme byť najúspornejším predsedníctvom spomedzi krajín visegrádskej štvorky," vyhlásil Lajčák. Tieto financie sú pritom určené na zamestnancov, expertov, hotely, služby, prezentáciu slovenskej kultúry a regiónov.

Na vedenie v EÚ sa rezort pripravuje už tri roky, napríklad školeniami a kurzmi pre diplomatov a úradníkov či rozširovaním kapacít zastúpenia v Bruseli. Včera vláda vymenovala aj splnomocnenca pre prípravu slovenského predsedníctva, ktorým sa stal doterajší veľvyslanec Slovenska pri EÚ Ivan Korčok. Prvý raz sa zároveň začína hovoriť o prioritách predsedníctva, teda o čom sa bude na Slovensku a aj v Bruseli rokovať.

Priority sa vyberajú v spolupráci s Holandskom, ktoré bude mať predsedníctvo pred nami, a Maltou, ktorá štafetu prevezme po nás. Lajčák tvrdí, že všetky tri štáty sa zhodli na princípe – menej je viac. Jednou z priorít má byť jednotný digitálny trh a v jeho rámci podpora start-upov. K tradičným oblastiam záujmu Slovenska patrí aj spolupráca s krajinami Východného partnerstva a Západného Balkánu, v rámci EÚ sa tiež Slovensko sústredí na energetiku.

Karty vždy môže zamiešať aktuálny vývoj. Pripúšťa to aj Lajčák. „Aj teraz začína Luxembursko predsedníctvo, pre ktoré je témou číslo jeden Grécko," povedal Lajčák. Predbežne predpokladá, že o rok Grécko už nebude taká horúca téma. Naopak, Slovensko sa môže zapotiť, ak britský premiér vyhlási sľúbené referendum o členstve v EÚ. V každom prípade Londýn bude aj tak vyjednávať nové vzťahy s Bruselom. Neľahká bude aj plánovaná téma o revízii viacročného rozpočtu EÚ. „Verme, že Schengen na programe dňa nebude a EÚ bude v lepšej kondícii. Prajem si, aby sme ďalšie také zlomové veci ako migrácia a Grécko neriešili a mohli sa pozerať skôr dopredu," nádeja sa Lajčák.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #diplomacia #turizmus #Rada Európskej únie #predsedníctvo