Len na plienky minú stovku mesačne

Materskú dávku na úrovni plného predchádzajúceho príjmu v čistom by mamičky určite privítali. „Pravdaže by to našej rodine veľmi pomohlo,“ zdôrazňuje Bratislavčanka Dana Oravcová. Rodiť má v novembri, „stopercentné“ materské si teda určite naplno neužije. No prinajmenšom prvé januárové navýšenie by ju obísť nemalo.

02.07.2015 12:30
debata (19)

„Teší nás každé euro, čo s manželom dostaneme navyše. Veď len na plienky nám bude treba takmer stovku mesačne,“ začína vymenúvať 38-ročná Dana. K malému synovi, ktorý sa stále plienok nezbavil, im totiž čoskoro pribudnú dvojčatá.

Z jednorazového „kočíkovného“ im síce kúpia špeciálny dvojkočík aj dve kompletné výbavičky, potrebovať však budú ďalšie peniaze na dojčenskú stravu, kozmetiku a ďalšie nevyhnutnosti. V zamestnaní momentálne dostáva do 800 eur čistého, ak by sa teda jej materská dávka priblížila tejto sume, rodina by to poriadne „v dobrom“ pocítila.

Dane sa akurát nepáči, že napriek dvojnásobnému prírastku dostane materskú dávku, len akoby porodila jediné dieťa. „Matky, ktoré nepracovali, pritom od začiatku poberajú rodičovský príspevok, ktorý je aspoň mierne odstupňovaný podľa počtu súčasne narodených detí,“ zdôrazňuje. Na rozdiel od klasických mamičiek s jedným naraz narodeným potomkom bude však ona materské dostávať až 43 týždňov.

„Zvýšenie materskej dávky je pre mamičky výborná správa. Ak sa ju podarí dorovnať až do pôvodnej čistej mzdy, bude to ešte lepšie. Veď práve v prvých týždňoch po narodení idú na dieťa najvyššie finančné položky,“ tvrdí Daniela Konečná z Únie materských centier.

Táto zmena však, ako pripomína, nepomôže mamičkám, ktoré pred pôrodom nepracovali. Tým sa až do troch rokov dieťaťa vypláca rodičovský príspevok a ak o jeho zvýšení vláda momentálne neuvažuje, mohla by, podľa Konečnej, nejakým spôsobom prilepšiť aspoň tým matkám, ktoré predtým študovali. Veď kedysi, ako pripomína, sa aj doba štúdia započítavala do obdobia sociálneho poistenia.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #materská dovolenka #rodičia #príspevok na starostlivosť o dieťa