Kurilovská: Senát Najvyššieho súdu prekročil svoju právomoc

Senát Najvyššieho súdu, ktorý svojím rozhodnutím spochybnil zákonnosť Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra, prekročil svoju právomoc. Tvrdí to rektorka Policajnej akadémie a odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. Verdikt sa týka prípadu policajta odsúdeného za korupciu, ktorý sa odvolal na Najvyšší súd. Jeho senát trest policajtovi zrušil a pustil ho na slobodu. Zdôvodnil to tým, že ho vyšetrovala inšpekčná služba, ktorá na to nemala právo.

02.07.2015 13:00
najvyšší súd, ministerstvo spravodlivosti Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (14)

Ako hodnotíte, že Harabinov senát označil vo svojom rozhodnutí inšpekciu ministerstva vnútra, ktorá rieši trestnú činnosť policajtov, za nezákonnú?
Inšpekčná služba je plnohodnotnou zložkou Policajného zboru. Zbor sa podľa zákona člení na kriminálnu službu, dopravnú a aj na inšpekčnú službu. Ak si zoberieme ustanovenia zákona o zbore, tak tam je jasne formulované to, čo v zdôvodnení senátu bolo ako keby ináč pochopené.

Lucia Kurilovská Foto: Robert Hüttner, Pravda
Lucia Kurilovská Lucia Kurilovská

Policajný zbor je podriadený ministrovi. Činnosť zboru riadi policajný prezident, ak minister neurčí inak. Ani požiadavka apolitickosti, ktorú vzniesol senát, nie je celkom v poriadku. Apolitickosť je naplnená služobným pomerom policajného prezidenta aj riaditeľa sekcie inšpekcie, ktorý sa riadi zákonom o štátnej službe policajtov. A ak sa bavíme o trestnom konaní, tak ho dozoruje podľa Trestného poriadku prokurátor.

Je bežné, že senát Najvyššieho súdu posudzuje v rámci odvolania aj to, či je jeden zákon v súlade s iným zákonom?
Ten senát Najvyššieho súdu prekročil svoju právomoc. Nie je oprávnený posudzovať súlad právnych predpisov v rámci odvolania v trestnej veci. Ak tam boli nejaké podozrenia, malo sa prerušiť trestné stíhanie a dať podnet na preskúmanie na Ústavný súd.

Ak dá generálny prokurátor Jaromír Čižnár proti rozhodnutiu Harabinovho senátu dovolanie, čo sa bude diať?
O tom bude rozhodovať opäť Najvyšší súd, ale už iný senát. Ten by už musel aj rozhodnúť. Buď by potvrdil napadnuté rozhodnutie, alebo by dal vec znovu na prejednanie, spolu s určitým právnym názorom.

Úrad inšpekčnej služby funguje už 21 rokov a od svojho vzniku v roku 1994 bol vždy podriadený ministrovi vnútra. Úrad mal len určitý čas iný názov. Prečo je to zrazu problém?
Z niektorých vyjadrení vyplýva, ako keby to bol výmysel terajšieho ministra vnútra, ale to tak nie je. Takto to fungovalo počas viacerých vlád. Dokazujú to aj publikácie, ktoré hodnotia prácu inšpekcie pri vyšetrovaní trestnej činnosti policajtov.

Kaliňák chce, aby konal Čižnár aj Borec

Minister vnútra Robert Kaliňák sa chce v prípade rozsudku senátu Štefana Harabina, ktorým spochybnil inšpekciu ministerstva vnútra, obrátiť na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára a požiadať ho o využitie mimoriadneho opravného prostriedku.

Obrátiť sa chce aj na ministerstvo spravodlivosti Tomáša Boreca. Podľa Kaliňáka „argumenty sú jednoznačne na našej strane a výklad Harabinovho senátu je mimo“. Podľa ministra v rozsudku senát účelovo úplne obišiel množstvo zákonov a nahrádzal ich slovíčkom per analogiam.

„To je svojvoľný rozsudok v snahe riešiť si svoje osobné problémy, ako ostatne vždy v histórii pána Harabina,“ dodal. Rozhodnutím Harabinovho senátu sa Generálna prokuratúra už zaoberá. Jej šéf Jaromír Čižnár vydal rozhodnutie, aby verdikt senátu Najvyššieho súdu SR preskúmal trestný odbor prokuratúry.

(sita)

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #rozsudok #Najvyšší súd SR #Štefan Harabin #Lucia Kurilovská