Policajti posilnia hliadky na priecestiach

Toto leto si policajti posvietia najmä na jazdu vodičov cez železničné priecestia. Počet nehôd na nich totiž rastie.

02.07.2015 15:00
železničné priecestie Foto: ,
Počet nehôd na železničných priecestiach v posledných rokoch rastie.
debata

Za prvých šesť mesiacov tohto roku ich bolo 25, o dve viac ako za rovnaké obdobie minulého roku. Aj preto polícia spolu so železnicami odštartovala v stredu akciu s názvom „Zastav a preži!“, ktorá má upozorniť na nebezpečné prechádzanie cez koľaje. Mužov zákona bude počas prázdninových mesiacov viac aj na cestách. Ide totiž o najrizikovejšie obdobie.

Ani prvý deň akcie sa nezaobišiel bez havárie. Stala sa pri obci Chynorany v okrese Partizánske. Pri zrážke auta s vlakom sa zranili dvaja členovia posádky motorového vozidla.

„Ide nám o to, aby ľudia neriskovali a zbytočne neprichádzali o životy pri zrážke s vlakom. Vodiči často prechádzajú na červenú v čase, keď už sa dáva výstraha. Ďalším častým porušením je, že vodiči cez priecestie jazdia výrazne rýchlejšie, ako je maximálna povolená rýchlosť 30 kilometrov za hodinu,“ vysvetlila hovorkyňa Železníc SR Martina Pavlíková.

Tesne pred spustením závor prechádzal cez priecestie aj vodič, ktorého neodradila ani policajná hliadka a množstvo novinárov. Prefrčal ním na červenú počas tlačovej besedy k spusteniu projektu na jednom z bratislavských priecestí. Vedľa seba mal dokonca bábätko v sedačke.

Preto sa Železnice SR spolu s policajtmi rozhodli upozorniť vodičov na nutnosť dodržiavania pravidiel prejazdu cez železničné priecestia. Kampaň podporí aj 120 bilbordov po celom Slovensku rovnako s výzvou „Zastav a preži!“

Aj pripravovaná novela zákona o cestnej premávke, ktorú predložilo ministerstvo vnútra v pondelok do medzirezortného pripomienkovania, rieši priestupky vodičov na železničných priecestiach. Ak zákon parlament schváli, za priestupok sa bude považovať aj nedodržanie najvyššie povolenej rýchlosti pred železničným priecestím. Okrem toho novela predpokladá aj zvýšenie maximálnej hranice blokovej pokuty pre cestných pirátov.

Práve na vysokú rýchlosť, alkohol či telefonovanie za volantom sa budú policajti zameriavať pri zhustených kontrolách počas leta. „Cieľom opatrení je pozitívne ovplyvniť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, a najmä eliminovať počet dopravných nehôd s následkami na životoch a zdraví. Policajti budú porušenia zákona o cestnej premávke nekompromisne postihovať zákonnými sankciami,“ uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Policajné štatistiky totiž ukazujú, že v letnom období dochádza k nehodám častejšie, a to najmä v mestách. Najvyššie číslo svieti pri jednom úseku cesty v Prešove, kde bolo vlani až štrnásť havárií. Celkovo sa počet nehôd každé prázdniny od roku 2010 znižuje. Ročne približne o stovku. Najhoršie leto podľa štatistík zažili cesty pred piatimi rokmi. Vtedy sa stalo viac ako 3 700 nehôd.

Aj podľa dopravného analytika Jozefa Drahovského je obdobie letných prázdnin na cestách najnebezpečnejšie. „V lete sa jazdí veľa, a hlavne na dlhé vzdialenosti. Na cestách je tiež viac takzvaných víkendových vodičov,“ vysvetlil analytik. Podľa neho je kľúčové predovšetkým správne rozmiestnenie hliadok. „Platí, čím viac policajtov, tým sú cesty bezpečnejšie, samozrejme, pokiaľ sú na miestach, ktoré sú rizikové samy osebe,“ dodal.

Hliadkovať budú policajti najmä na miestach s najväčšou pravdepodobnosťou dopravných nehôd. K nim pribudnú tie, ktoré pri sledovaní situácie na cestách vyhodnotia ako rizikové. Kontrolovať budú aj ostatných účastníkov premávky. „Stále však kladieme dôraz na to, že dopravné predpisy sú vodiči povinní dodržiavať všade, nielen tam, kde sú policajné hliadky,“ zdôraznila Baloghová.

Policajti si pri hľadaní rizikových miest dali poradiť aj od bežných ľudí. Počas aprílového projektu „Rýchlostný maratón“ policajti 24 hodín kontrolovali vodičov na miestach, ktoré im občania nahlásili. Vyberať si mohli z až takmer osemsto podnetov. Počas akcie odhalili 2 145 porušení zákona a rozdali 1 258 pokút.

Prítomnosť policajtov na cestách síce vzbudzuje u šoférov rešpekt, analytik však upozorňuje aj na riziká náhlych reakcií. „Existuje tu aj paradox. Pokiaľ sú policajti pri miestach kde sa napríklad na diaľnici spájajú dva pruhy do jedného, vodiči podvedome spomalia, hoci aj idú predpísanou rýchlosťou. Potom sa vytvárajú prinajmenšom kolóny a dlhé zápchy,“ ozrejmil Drahovský.

Štatistika dopravnej nehodovosti počas letných prázdnin za posledných päť rokov

  • júl a august 2010 – 3 706 nehôd
  • júl a august 2011 – 2 537 nehôd
  • júl a august 2012 – 2 402 nehôd
  • júl a august 2013 – 2 379 nehôd
  • júl a august 2014 – 2 253 nehôd

Zdroj: štatistiky Prezídia Policajného zboru

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #policajti #dopravné hliadky #železničné priecestie