Prokurátor v prípade sudcu Juraja M. podal sťažnosť

Prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR sa nestotožnil s rozhodnutím sudcu Okresného sudu v Trenčíne, ktorý zastavil trestné stíhanie obvineného bratislavského sudcu Juraja M.

02.07.2015 16:55
debata

Hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová uviedla, že prokurátor podal voči rozhodnutiu okresného súdu sťažnosť a tak sa vecou bude zaoberať Krajský súd v Trenčíne.

Trestné stíhanie sudcu Okresného súdu Bratislava I. trenčiansky sudca zastavil, pretože ide podľa neho o osobu, ktorá je za skutky, ktoré sú jej kladené za vinu, vyňatá z pôsobnosti orgánov činných v trestnom konaní a súdu podľa paragrafu 8 odsek 1 Trestného poriadku.

Obžalobu na sudcu Juraja M. pre prečin marenia úlohy verejného činiteľa podal prokurátor Generálnej prokuratúry SR v apríli na Okresný súd Bratislava I. Zároveň podal aj návrh na odňatie veci tomuto súdu. Najvyšší súd SR tejto požiadavke vyhovel a prípad sa dostal na Okresný súd v Trenčíne.

Sudca Juraj M. podľa obžaloby od októbra 2013 do konca apríla 2014 opakovane svojou nečinnosťou spôsobil prepustenie viacerých osôb z väzby na slobodu. V marci dostal tento sudca trest od disciplinárneho senátu najvyššieho súdu. Išlo o prieťahy v šiestich prípadoch, ktoré aj priznal. Prišiel tak o 50 percent platu počas šiestich mesiacov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #sudca #prokurátor #trestný poriadok