Dary lekárom budú musieť firmy odtajniť

Majú lekári alebo lekárnici výhody od farmaceutických firiem za to, že pacientovi odporučia určitý liek? Neskrývajú sa za kongresmi, ktoré zdravotníkom platia firmy, luxusné dovolenky? Na Slovensku takéto prípady kupovania si lekárov zatiaľ neboli odhalené, vo svete však bolo podobných škandálov dosť.

03.07.2015 09:00
ministerstvo zdravotníctva, zdravotníctvo, mz sr Foto: ,
Ministerstvo zdravotníctva chce do zákona dostať pre farmafi rmy novú povinnosť. Podľa nej budú musieť zverejniť mená lekárov a lekárnikov, ktorým dali dary alebo iné benefity.
debata

Ministerstvo zdravotníctva preto prichádza, ako samo tvrdí, s prelomovou zmenou. Do zákona chce dostať novú povinnosť pre farmafirmy. Podľa nej budú musieť zverejniť menoslov lekárov a lekárnikov, ktorým dali dary alebo iné benefity. Zdravotníci sa proti tomu búria a považujú to za diskrimináciu.

Cieľom zmien je podľa ministra Viliama Čisláka zvýšenie transparentnosti vzťahov medzi farmaceutickým priemyslom a zdravotníckymi pracovníkmi, pretože pacienti tento kontakt vnímajú veľmi citlivo. "Nazdávam sa, že niekedy chýba dôvera v lekárov, pritom spolupráca lekárov s firmami môže byť pre pacienta užitočná a prospešná, najmä pokiaľ ide o vzdelávanie, klinické štúdie, prístup k medzinárodným projektom,“ reagoval Čislák.

Nové pravidlá pre sponzoring farmafiriem zavádza novela zákona o lieku, ktorá je v pripomienkovom konaní. Podľa nej budú výrobcovia a distributéri uvádzať mená lekárov a lekárnikov, ktorým poskytli výhody, či už to boli peniaze, alebo iné dary. Zverejnia aj účel, či teda napríklad zaplatili školenie v zahraničí, alebo prispeli na lepšie vybavenie ambulancie.

Zdravotníci aj farmaceutické firmy musia dnes o daroch podľa zákona informovať aj ministerstvo zdravotníctva. Prax však podľa rezortu ukázala, že v teréne zákon nesprávne používali aj preto, že paragrafy boli nejednoznačné. Napríklad príjmy od firiem vlani nahlásilo asi 23 zdravotníkov, pričom farmafirmy uvádzali, že spolupracujú s tisíckami. Za to, že lekári tieto údaje neposkytujú, im nehrozia žiadne postihy.

Lieky, ktoré sú v drvivej väčšine hradené zdravotnými poisťovňami, vyjdú ročne asi na miliardu eur. Na to, ktorý liek sa dostane k pacientovi, majú vplyv lekári a lekárnici, ktorí často spolupracujú s farmaceutickým priemyslom. Napríklad pri uvádzaní nových liekov na trh, ďalej firmy platia lekárom za odborné štúdie, sponzorujú ich ďalšie vzdelávanie a prezentáciu nielen doma, ale aj v zahraničí.

Zdravotníkom pri tom hrozí, že sa môžu dostať do konfliktu záujmov. Zuzana Dančíková z Transparency International Slovakia (TIS), ktorá na novele spolupracovala, poukázala na prípady, keď farmafirmy ovplyvňovali lekárov a lekárnikov.

„V Chorvátsku v roku 2012 zatkli asi 300 lekárov aj predstaviteľov farmaceutických firiem a o rok neskôr boli aj obvinení z korupcie. Práve takéto prípady vyvolávajú nedôveru u pacientov,“ povedala Dančíková. V Amerike podľa nej od roku 2010 majú všetky spoločnosti povinnosť zverejňovať informácie o daroch a príspevkoch, ktoré poskytli lekárom.

Generálny riaditeľ sekcie farmácie a liekovej politiky na ministerstve Adam Hlôška hovorí, že ide o prelomovú novelu, ktorá zavádza jednoznačné kritériá podobné tým, aké majú v USA. „Ak sa podarí schváliť novelu, budeme v tejto oblasti jednými z prvých v Európskej únii, ktorí budeme mať zavedené takéto kritériá,“ pripomenul Hlôška.

V Holandsku už zaviedli kódex, podľa ktorého finančné vzťahy medzi zdravotníkmi a priemyslom musia byť verejné. Týka sa individuálnych osôb aj organizácií. Sprístupnenie informácií o daroch vo Francúzsku určuje od roku 2013 zákon.

Lekárom aj lekárnikom sa tento návrh nepozdáva. Asociácia súkromných lekárov aj Slovenská lekárska komora ho považujú za diskriminačný. „Je to predpis, ktorý len rozjatrí už tak naštrbené vzťahy medzi lekármi a pacientmi, pretože ak niekto robí štúdiu pre farmaceutickú spoločnosť, vôbec to nesúvisí s tým, že bude predpisovať konkrétne lieky, napriek tomu sa objaví na zozname, a v tejto chvíli to považujeme za absolútne scestné a diskriminačné,“ povedal šéf súkromných lekárov Ladislav Pásztor a dodal, že lekári platia aj daň z konkrétnej sumy, čo je už ako daň z pridanej hodnoty a nikde na svete to takto nefunguje.

Slovenská lekárska komora namieta, že ak má ministerstvo zdravotníctva podozrenia z neetického správania farmafiriem a niektorých lekárov, mali byť riešené v rámci kontrolných daňových mechanizmov alebo cez disciplinárne konania podľa etických kódexov.

„Nemalo by ísť o úpravu, ktorá jednoznačne znevýhodňuje zdravotníckych pracovníkov – a to aj tých, ktorí sa v etickej oblasti prijímania financií nijako neprevinili – v porovnaní s inými nezdravotníckymi povolaniami,“ povedal prezident komory Marian Kollár.

Lekári aj lekárnici budú dávať k ministerskému návrhu pripomienky. „Nevidíme dôvod, prečo by mala zdravotnícka profesia byť ešte takto znevýhodňovaná, všetky veci máme pod drobnohľadom či už daniarov a ak ministerstvo nevie odhaľovať prípadnú korupciu, tak takéto zverejňovanie určite nie je riešenie,“ reagoval na novinku prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Farmafirmy budú každý polrok nahlasovať údaje Národnému centru zdravotníckych informácií. To ich zverejní na svojom webovom portále tak, aby sa v nich dalo jednoducho vyhľadávať. Pôjde o formu excelovskej tabuľky, pacient nebude mať problém vyhľadávať aj podľa mená lekára, aj podľa zdravotníckeho zariadenia. Za nesplnenie povinnosti bude firmám hroziť pokuta desaťtisíc eur, pri opakovanom pochybení až tridsaťtisíc.

Čo sa verejnosť dozvie z nových zoznamov

  • meno, priezvisko a zdravotnícke povolanie zdravotníka (prípadne firmy), ktorý dar prijal, a názov darcu – farmafirmy,
  • adresa zariadenia, v ktorom zdravotnícky pracovník pracuje (prípadne adresa firmy),
  • výšku peňažného aj nepeňažného daru a účel, na ktorý bol poskytnutý,
  • ak boli predmetom daru liek alebo liečivo, uvedie sa jeho názov alebo názov terapeutickej skupiny lieku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dary #ministerstvo zdravotníctva #lekári #lekárnici #benefity