Nová kompa bude premávať osemnásť hodín denne

Je nová, rýchlejšia a väčšia. Obyvatelia obcí v okolí Gabčíkova sa konečne dočkali novej kompy. Od stredy premáva medzi obcami Vojka nad Dunajom a Kyselica. Nahradila tak pôvodné 23-ročné plavidlo.

03.07.2015 15:00
Kompa, Gabčíkovo, Dunaj, Foto: ,
Nová dunajská kompa na prívodnom dunajskom kanáli na jednej z jej prvých plavieb medzi obcami Kyselica a Vojka nad Dunajom po slávnostnom krste.
debata

Prevádzku kompy, ktorá funguje od spustenia Vodného diela Gabčíkovo, financuje Vodohospodárska výstavba. Je to kompenzácia obciam, ktoré boli vodným dielom odrezané od cesty a bez kompy by ho museli niekoľko desiatok kilometrov obchádzať. Nové plavidlo žiadali starostovia obcí už niekoľko rokov, staré sa totiž často kazilo a v zlom počasí nepremávalo vôbec.

„Nová kompa je presne podľa priania starostov, je väčšia – odvezie až 18 áut naraz. Má prúdové motory, nie vrtule, čiže jej neprekážajú naplaveniny a nečistoty vo vode, čo starej často znemožňovalo premávku,“ vysvetľuje generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby, š.p., Ladislav Lazár. Okrem toho je podľa neho rýchlejšia a odolnejšia, čo znamená, že dokáže premávať aj v horšom počasí, zvládne väčšie vlny a silnejší vietor ako stará. „Bude premávať každý deň o dve a pol hodiny dlhšie ako predchádzajúca,“ konštatoval. Ľudia sa ňou môžu odviezť od 5.00 do 23.00 hodiny.

Denne ju využívajú nielen miestni obyvatelia, ktorí cestujú za prácou alebo na úrady, ale aj turisti, cyklisti a iní návštevníci regiónu. Starostovia okolitých obcí privítali, že ich problémy nezostali nepovšimnuté a sľuby, ktoré dostali, sa premenili na skutočnosť. „Od začiatku prípravy, výstavby a prevádzky vodného diela nám bolo sľúbených veľa vecí. V prvej etape sa nám len sľubovalo, v druhej etape nám ani nesľúbili, ani s nami nerokovali o našich problémoch. Od roku 2012 sa nielen sľubuje, ale sa aj koná,“ povedal starosta obce Vojka nad Dunajom Donald Álló.

Veci sa podľa jeho slov pohli správnym smerom po výjazdovom rokovaní vlády v Gabčíkove, kedy sa problémami obcí začal viac zaoberať rezort životného prostredia.

Na odovzdaní nového plavidla sa zúčastnil aj projektant Vodného diela Gabčíkovo Július Binder. "Ja som veril tomu dielu, verím a budem veriť. Táto stavba je pre ľudí. Spomínam si na veľkú vodu v roku 1965, kedy ľudí zo Žitného ostrova zaplavilo. Odvtedy sme minimálne dvakrát ochránili toto územie od veľkej vody. Ľuďom prináša úžitok,“ zdôraznil Binder.

Kompa je majetkom firmy Ponton City, s.r.o., a Vodohospodárska výstavba si ju od nej prenajíma. Ročné náklady na jej prevádzku sú približne 1,5 milióna eur a  pre občanov je už od začiatku bezplatná.

Pred rokom zaviedla Vodohospodárska výstavba pre občanov, ktorí bývajú v okolí vodného diela, aj prednostný signalizačný systém. "Ďalšou výzvou bude obnovenie plavby loďou z Bratislavy cez Čunovo, Hamuliakovo, Šamorín a Vojku,“ doplnil Lazár. Dodal, že prístavy sú vybudované, obce si založili občianske združenie, teraz treba zabezpečiť plavidlá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gabčíkovo #kompa #Vodohospodárska výstavba #nová kompa