Švecová bude trvať na zvolaní kolégia, Harabin podľa nej kazí imidž súdu

Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová bude vzhľadom na rozdielne rozhodnutia senátov v obdobných veciach trvať na zvolaní zasadnutia trestnoprávneho kolégia.

03.07.2015 17:37
Daniela Švecová Foto: ,
Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová.
debata (41)

Uviedla to v reakcii na otázky agentúry SITA. Senát pod vedením Štefana Harabina spochybnil inšpekciu ministerstva vnútra a oslobodil policajta obvineného z korupcie. V druhom prípade pustil na slobodu recidivistu odsúdeného za sexuálne obťažovanie, lebo spochybnil zákonnosť sudcu, ktorý ho súdil. Sudca bol v Čechách odsúdený pre alkohol za volantom, na Slovensku išlo vtedy iba o priestupok. Podľa Harabinovho senátu mal byť sudca aj tak vyzlečený z talára. Vo štvrtok senát pod vedením Juraja Klimenta v inom prípade vyriekol presne opačný názor na obe veci. Švecová na margo Harabina zdôraznila, že podľa jej názoru „Štefan Harabin poškodzuje imidž Najvyššieho súdu SR.“

„Zatiaľ nemožno odpovedať na otázku, či podám alebo nepodám disciplinárny návrh na Štefana Harabina, lebo treba vyriešiť otázky relevantné z hľadiska existencie disciplinárnej zodpovednosti súdu, resp. sudcov a to je možné len po zadovážení všetkých potrebných spisov, prípadne stanovísk,“ uviedla ďalej šéfka Najvyššieho súdu SR. Tieto spisy respektíve stanoviská si teraz zadovažuje a tak akákoľvek odpoveď na otázku o disciplinárnom potrestaní je podľa nej predčasná.

V zmysle platnej právnej úpravy môže predsedníčka Najvyššieho súdu SR podať disciplinárny návrh šesť mesiacov od dňa, keď sa dozvedela o disciplinárnom previnení, najviac však do dvoch rokov od spáchania disciplinárneho previnenia. Návrh na začatie disciplinárneho konania je oprávnený podať aj minister a predsedníčka Súdnej rady, verejný ochranca práv, sudcovská rada pri Najvyššom súde SR.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Štefan Harabin #Daniela Švecová