Slováci a Poliaci vyrobia spolu vojenské vozidlá

Slovensko čaká najväčšia modernizácia pozemných ozbrojených síl v histórii. Podieľať sa na nej bude aj Poľsko, kde sa budú kompletizovať vojenské kolesové transportéry.

03.07.2015 19:24
vojenské vozidlo, Rosomak–Scipio Foto:
Vojenské vozidlo Rosomak–Scipio 8 x 8.
debata (51)

Zámer o spoločnej spolupráci v piatok v poľských Siemanovciach podpísal premiér Robert Fico a poľská premiérka Ewa Kopaczová za účasti oboch ministrov obrany.

Spoločný projekt sa týka výroby vojenských vozidiel Rosomak-Scipio 8 × 8. Poľsko bude dodávať podvozok a slovenská strana bojovú bezposádkovú vežu. Okrem toho by sa mali na Slovensku opravovať húfnice DANA, tanky a kanóny poľských partnerov. Podľa deklarácie ich opraví spoločnosť ZŤS Špeciál na Považí.

„Aby náklady na modernizáciu neboli veľké, tak sme hľadali najprijateľnejšie riešenie. Vozidlá bezprostredne potrebujeme aj z hľadiska našich misií. Podpis dohody je výhodný pre obe krajiny,“ zdôraznil premiér Fico s tým, že o vozidlá je záujem aj v tretích krajinách. Poľská premiérka je presvedčená, že vzájomná spolupráca oboch štátov povedie k spoločnej poľsko-slovenskej značke.

Ministri obrany majú o pár týždňov podpísať „ostrú zmluvu“, ktorá stanoví konkrétne podmienky spolupráce. Podľa šéfa rezortu obrany Martina Glváča snahou je, aby dodávky obidvoch podnikov boli vyrovnané.

Vojenské vozidlá nahrádzajú staré BVP1 a BVP2, ktoré ozbrojené sily používajú už 30 až 40 rokov a sú na hranici životnosti. „Nasadené boli napríklad v Afganistane. Vedia plávať, uzavrieť sa, bezpečne previezť civilistov napríklad počas evakuácie, sú schopné transportovať ranených,“ povedal náčelník generálneho štábu ozbrojených síl Milan Maxim.

Slovenská armáda plánuje novými vozidlami postupne vyzbrojiť dva prápory. Na začiatku by malo 31 áut z plánovaných 66 nahradiť dosluhujúce OT-64. Prvé kusy nových transportérov by mohli mať naši vojaci k dispozícii ešte pred koncom tohto roka. Vežu pre Scipio budú vyrábať spoločnosti DMD Group a EVPÚ Nová Dubnica. Cena vozidla je približne 1,3 milióna eur.

Viac ako 70 percent pozemnej techniky je po životnosti a generál Maxim je presvedčený, že situáciu treba akútne riešiť. Podľa ministra Glváča financovanie projektu bude možné zvládnuť z rozpočtu rezortu obrany.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #armáda #vojenské vozidlá