Slovensko potrápia extrémne horúce dni a tropické noci

Extrémne horúčavy cez deň, ktoré veľmi nepoľavia ani v noci. Asi taká je vyhliadka na najbližších päť dní. Chládok sa stane najžiadanejším artiklom. Koncom týždňa sa trochu ochladí, ale aj tak to budú hodnoty blízke tropickým teplotám.

04.07.2015 06:00
počasie, Bratislava, Suchá nad Parnou Foto: ,
Niektoré bratislavské mamy trávia tieto horúce dni spoločne so svojimi deťmi pri jazere v Suchej nad Parnou.
debata (4)

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pred horúčavami na sobotu aj nedeľu. Najvyššie teploty očakáva v Bratislavskom, Nitrianskom, Trnavskom a Banskobystrickom kraji. V nedeľu, keď je Sviatok sv. Cyrila a Metoda, môžu teploty v niektorých okresoch dosiahnuť až 36 stupňov Celzia. V prípade horúčav bol zatiaľ rekordným rok 2012, keď na sv. Cyrila a Metoda namerali v Želiezovciach 38,3 stupňa, v Boľkovciach 37,6 stupňa, v Rimavskej Sobote 37,3 stupňa a v Dudinciach 37,1 stupňa Celzia.

Po nedeli sa budú horúčavy stupňovať, v stredu by mali dosiahnuť až 38 stupňov. Potom je vo výhľade mierne ochladenie a možno aj dážď. Koncom budúceho týždňa by sa teploty mali zmierniť. Podľa Pavla Faška, klimatológa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu, môže sa stať, že nedosiahnu 30 stupňov.

„S týmto ochladením by mali byť spojené aj nejaké búrky. Môžu sa vyskytnúť na studenom fronte, ktorý bude cez nás postupovať. Ale je otázne, koľko pri týchto búrkach naprší. Osviežujúci efekt, ktorý vyplýva z dažďa, je zatiaľ neistý. Búrky, ktoré sa teraz vyskytujú, síce pôsobia dosť nebezpečne, ale nezvykne pri nich až tak veľa pršať. Je to aj preto, lebo sucho je teraz veľmi rozsiahle,“ dodal Pavol Faško.

Studený front príde na naše územie od severozápadu, podobne ako to bolo v druhej polovici júna. Chladnejší bude len relatívne, teploty budú tesne pod 30 stupňov. Fúkať by mal vietor, zatiaľ sa nedá predpokladať, aký silný bude.

„Víchrica nemusí byť, ale môže. S búrkami sú spojené rôzne nebezpečné poveternostné javy, preto treba sledovať, aké bude počasie v najbližších hodinách,“ odporúča klimatológ.

Po prechodnom ochladení vystúpia teploty opäť na tropické hodnoty, a tie potrvajú minimálne do polovice júla. Stále má prevládať počasie, keď bude málo oblačnosti a dlho bude svietiť slnko. Extrémne horúčavy sužujú celú Európu. V Nemecku niekoľko vlakov zastavila nefunkčná klimatizácia, v susednom Rakúsku vo štvrtok od horúčavy praskali koľaje, ktoré sa na priamom slnku rozpálili až na 80 stupňov. Nevšedné horúčavy sužujú aj Švajčiarsko, kde bol v piatok redaktor Pravdy. Ten v piatok popoludní zatelefonoval zo švajčiarskeho Oberalppassu, ležiaceho vo výške 2 050 m nad morom, že tam teplota dosiahla 37 stupňov. Legendárny ľadovcový vlak, voziaci turistov, mal pripojené otvorené vozne. V Španielsku očakávajú v pondelok teploty až 44 stupňov Celzia.

Na Slovensku boli najvyššie teploty v histórii zaznamenané 20. júla 2007, keď v Hurbanove namerali 40,3 stupňa, v Košiciach 38,5 a v Poprade 34,8 stupňa Celzia. Bratislavský rekord je z 8. augusta 2013, vtedy na letisku stúpla teplota až na 39,4 stupňa Celzia.

Ako bude?

Sobota: Jasno až polooblačno. Najvyššia denná teplota 28 až 34 stupňov.
Nedeľa: Jasno alebo malá oblačnosť. Denná teplota 30 až 36 stupňov.
Pondelok: Malá oblačnosť, ojedinele prehánky, extrémne teplo. Denná teplota 32 až 38 stupňov.
Utorok: Prevažne polooblačno. Denná teplota 31 až 36 stupňov.
Streda: Polooblačno, od západu až veľká oblačnosť, na viacerých miestach prehánky alebo búrky, ktoré môžu byť miestami intenzívne. Denná teplota 33 až 38 stupňov.
Štvrtok: Polooblačno až oblačno, ojedinele prehánky. Denná teplota 23 až 29 stupňov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #horúčavy #teplo