Súboj o inšpekciu sa nekončí

Zmätok. Tak možno označiť dianie okolo rozhodnutí senátov Najvyššieho súdu o tom, či má policajná inšpekcia oporu v zákone.

05.07.2015 16:30
Štefan Harabin Foto: ,
Policajná inšpekcia spadá pod ministerstvo vnútra. Túto skutočnosť napadol jeden zo senátov Najvyššieho súdu, ktorý viedol Štefan Harabin.
debata (4)
Existujú totiž tri rozhodnutia senátov Najvyššieho súdu, z toho dve v jej fungovaní nevidia problém, jedno áno. Vo dvoch prípadoch diskutovaných verdiktov figuruje meno šéfa Trestnoprávneho kolégia Štefana Harabina. Východiskom by teraz malo byť zjednotenie protirečiacich rozhodnutí tak, aby do budúcnosti bolo jasné, čo má platiť. Kedy sa tak stane, nie je jasné, zápas o policajnú inšpekciu teda pokračuje ďalej.

Najskôr v októbri 2014 päťčlenný dovolací senát Najvyššieho súdu, v ktorom bol Harabin aj spravodajcom, v prípade obvineného muža rozhodol, že Inšpekčná služba ministerstva vnútra bola oprávneným orgánom.

V máji tohto roku však nastal zlom, iný senát vedený Harabinom vyniesol úplne opačný verdikt. Oslobodil spod obžaloby policajta, ktorý sa dopustil korupcie. Dôvodom podľa senátu bolo, že ho vyšetrovala policajná inšpekcia, ktorá nemá oprávnenie začínať trestné stíhanie, vznášať obvinenie a dávať návrhy na podanie obžaloby.

Najnovšie vo štvrtok dovolací senát Najvyššieho súdu v zložení Juraj Kliment Milan Karabín a Peter Szabo v inej veci rozhodol, že policajná inšpekcia pôsobí v súlade so zákonom. Podľa týchto sudcov vyšetrovateľ Inšpekčnej služby ministerstva vnútra je policajtom v zmysle Trestného poriadku, ktorý je oprávnený začať trestné stíhanie, vzniesť obvinenie a vykonať všetky procesné úkony s tým spojené pri objasňovaní trestnej činnosti policajtov.

Ústavný právnik Eduard Bárány vo všeobecnosti povedal, že jeden senát nerešpektoval rozhodnutie predchádzajúceho senátu. „Treba rešpektovať to, čo bolo predtým. Tým sa nevyjadrujem k správnosti jednotlivých rozhodnutí,“ poznamenal Bárány.

Aké by malo byť teda riešenie? Sudca Kliment Pravde povedal, že predsedníčka Najvyššieho súdu by mala predložiť na zjednotenie dve rôzne Harabinove rozhodnutia v identickej veci z októbra 2014 a z mája 2015. „Náš senát sa len stotožnil s jeho rozhodnutím z októbra 2014,“ povedal Kliment.

Šéfka Najvyššieho súdu Daniela Švecová avizuje zvolanie Trestnoprávneho kolégia. Malo by zjednotiť odlišné stanoviská senátov. Rozhodovali by o tom všetci sudcovia kolégia. Nešlo by o nič nezvyčajné, dialo sa tak aj v minulosti, počíta s tým aj zákon o súdoch.

Ako uviedla pre Pravdu Švecová, zatiaľ nemôže hodnotiť verdikt senátu Juraja Klimenta, Milana Karabína a Petra Szaba, lebo nemá k dispozícii samotné rozhodnutie, sudca má na jeho vypracovanie 30 dní.

Štefan Harabin nereagoval na rozhodnutie súdu, ktoré je odlišné od verdiktu, ktorý prijal jeho senát v máji tohto roku. Denník Pravda sa ho snažil osloviť, telefón nedvíhal, od piatku je na dovolenke.

Spochybnenie policajnej inšpekcie Harabinovým senátom vyvolalo veľký rozruch. Situáciu sa snažili využiť pred súdom bývalí policajti. Argument o nezákonnej inšpekcii na Krajskom súde v Žiline použil tento týždeň obhajca expolicajta, ktorý sa dopustil série lúpeží.

Ministerstvo vnútra pripravuje analýzu rozsudku Harabinovho senátu. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár už minulý týždeň vydal pokyn trestnému odboru prokuratúry, aby tiež pripravil analýzu, či je možné podať mimoriadny opravný prostriedok proti rozsudku.

Diskusiu vyvolal aj verdikt Harabinovho senátu v prípade recidivistu odsúdeného za sexuálne násilie, ktorý sa následne dostal na slobodu. Senát tvrdil, že vo veci rozhodoval nezákonný sudca Milan Varga. Ten bol v Česku odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu. Na Slovensku to však v tom čase trestný čin nebol, ale len priestupok.

Vo štvrtok dovolací senát Najvyššieho súdu v zložení Kliment, Karabín, Szabo zároveň riešil aj otázku sudcu Vargu a označil ho, naopak, za zákonného sudcu.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec rozsudky Harabinovho senátu kritizoval. Na adresu Harabina uviedol, že ako predseda Trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu „nepomáha spravodlivosti“. Harabina by mohli z vedúcej funkcie odvolať členovia Trestnoprávneho kolégia. V zákulisí sa však hovorí, že nemajú na to nadpolovičnú väčšinu hlasov. Predsedníčka súdu Švecová povedala, že v súčasnosti sa nemožno vyjadriť k tomu, či podá návrh na odvolanie Harabina z funkcie predsedu kolégia, lebo to závisí výlučne od sudcov tohto kolégia, z ktorých mnohí si teraz čerpajú dovolenku.

V hre je aj možnosť disciplinárneho stíhania. Podľa Švecovej zatiaľ nemožno odpovedať na to, kým nebude mať k dispozícii všetky potrebné spisy a stanoviská. Myslí si však, že Harabin poškodzuje imidž Najvyššieho súdu.

Problémom tiež môže byť, že rozhodoval trojčlenný senát a otázka je, koho brať na zodpovednosť, či len Harabina, alebo celý senát.

Rozsudky o inšpekcii

  • Október 2014 – Dovolací senát Najvyššieho súdu, v ktorom bol Štefan Harabin aj spravodajcom, rozhodol, že policajná inšpekcia neporušila obhajovacie práva obvineného a všetky dôkazy v rámci trestného stíhania vykonala v súlade so zákonom.
  • Máj 2015 – Senát vedený Harabinom oslobodil policajta, ktorý sa nechal korumpovať. Senát tvrdil, že trestné stíhanie vykonával neoprávnený orgán, čiže inšpekcia ministerstva vnútra, bez kompetencie v zmysle Trestného poriadku a zákona o Policajnom zbore.
  • Júl 2015 – Senát Najvyššieho súdu, Juraj Kliment, Milan Karabín, Peter Szabo, poprel rozhodnutie Harabinovho senátu z mája tohto roka a priklonil sa k záverom, ktoré prijal Harabinov senát v októbri 2014, že policajná inšpekcia má oporu v zákone.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Štefan Harabin