Kiskov postup bude dôležitý pre budúcnosť

Prezident Andrej Kiska podľa našich zistení do týždňa oznámi, ako bude postupovať vo veci nevymenovaných kandidátov na ústavných sudcov. Zo šiestich parlamentom zvolených kandidátov vymenoval Kiska len jednu sudkyňu Janu Baricovú. Ostatní piati nespĺňali podľa neho podstatnú podmienku, ktorou je dlhodobá a sústavná práca, ktorá by ukazovala, že chcú byť ústavnými sudcami.

06.07.2015 13:00
Kiska, Andrej Kiska, prezident, vystúpenie,... Foto: ,
Ako bude postupovať vo veci nevymenovaných kandidátov na ústavných sudcov, údajne oznámi prezident Andrej Kiska do týždňa.
debata (16)

Kiskov postup pri vymenúvaní ústavných sudcov bude dôležitý aj pre budúcnosť. V rukách bude mať zloženie Ústavného súdu, ktoré bude presahovať tri volebné obdobia, od roku 2019 až do roku 2031. Na budúci rok sa totiž končí funkčné obdobie sudcovi Ľubomírovi Dobríkovi, vo februári 2019 až deviatim sudcom vrátane predsedníčky súdu.

Traja nevymenovaní kandidáti Eva Fulcová, Juraj Sopoliga a Miroslav Duriš sa sťažovali na postup prezidenta na Ústavnom súde. Ten v marci rozhodol, že Kiska porušil ich práva, keď odmietol vymenovať zo šiestich kandidátov troch do funkcie ústavných sudcov.

Zároveň zrušil rozhodnutie hlavy štátu a prikázal jej, aby vo veci znovu rozhodla. Ďalší dvaja nevymenovaní kandidáti Imrich Volkai a Ján Bernát rovnako podali sťažnosť, na konci júna ju však stiahli späť. Teraz sa čaká na Kiskovo rozhodnutie.

Či prezident požiada, aby parlament doplnil ďalšieho kandidáta k trom, ktorí so sťažnosťou na Ústavnom súde uspeli, alebo zvolil úplne nových štyroch kandidátov, nie je jasné. Jeho poradca Ján Mazák hovorí, že Národná rada by mala uvažovať o doplnení potrebného počtu kandidátov na štyroch, ak nie o zvolení nových štyroch kandidátov.

Marcové rozhodnutie III. senátu, ktorý rozhodol, že prezident porušil práva kandidátov a má konať, je podľa Mazáka nevykonateľné. Prezident nesúhlasí s tým, že senát mu ukladá povinnosť, ktorá by sa musela splniť len vtedy, ak by k porušeniu základného práva sťažovateľov došlo jeho nečinnosťou. To sa však podľa Mazáka nestalo. „Konečný záver o všetkých týchto otázkach závisí od rozhodnutia prezidenta,“ povedal jeho poradca.

Bývalý podpredseda Ústavného súdu Eduard Bárány nesúhlasí s tvrdením Mazáka, že rozhodnutie súdu je nevykonateľné. „Ústavný súd použil jednu z obvyklých výrokových formúl, keď prezidentovi prikázal vo veci znova konať a rozhodnúť, ale vec mu nevrátil na ďalšie konanie,“ upozornil poradca premiéra pre oblasť spravodlivosti. Podľa Bárányho rozhodnutie konať a rozhodnúť zahŕňa aj vrátenie veci na ďalšie konanie.

Mazák aj odborník na ústavné právo prodekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Marián Giba sa zhodujú, že Ústavný súd sa v odôvodnení vyslovil, že prezident je povinný vymenovať polovicu kandidátov z navrhnutého dvojnásobného počtu. Vo výklade svojho nálezu neprikázal prezidentovi vymenovať sudcov z predložených kandidátov.

Bývalý ústavný sudca Ján Drgonec si myslí, že prezident sa môže opakovane rozhodnúť, že troch kandidátov Evu Fulcovú, Juraja Sopoligu a Miroslava Duriša, ktorí na Ústavnom súde uspeli, nevymenuje. Mal by však individuálne zdôvodniť, prečo tak neurobí.

„Ústavný súd mu vo svojom výroku neprikázal, že ich musí vymenovať, ale len, že hlava štátu musí konať,“ reagoval právnik. Podľa neho ak by parlament vypísal nové voľby, títo traja kandidáti sa na nich môžu znovu zúčastniť.

Giba upozornil, že je škoda, že vlani hneď po tom, čo prezident odmietol piatich kandidátov, mal sa parlament obrátiť na Ústavný súd o výklad ústavy. „Tento výklad, ktorý by podalo plénum, by bol všeobecne záväzný a platil by aj pre budúcnosť,“ upozornil ústavný právnik.

Vládni poslanci neuvažujú, že by požiadali Ústavný súd o výklad ústavy. Opozícia to zvažuje. O výklad môže požiadať aj prezident. Ak by Ústavný súd podanie prijal, vyriešil by tým aj pre budúcnosť ústavné kompetencie hlavy štátu pri vymenúvaní ďalších ústavných sudcov.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #vymenovanie #Andrej Kiska #ústavní sudcovia #Ústavný súd SR