V procese s Yegorovom v kauze piatich vrážd súd opäť nepojednával

V kauze piatich vrážd, v ktorej je obžalovaná skupina mužov okolo ukrajinského bosa Volodymyra Y. sa v pondelok pred Krajským súdom v Bratislave opäť nepojednávalo. Pred súd sa totiž nedostavil ani jeden zo štyroch obžalovaných pričom žiadosť o konanie v neprítomnosti senátu zaslal len Slovák Eduard V. Od Volodymyra Y. sa súdu nevrátila doručenka. Od ďalších dvoch Ukrajincov, Vasyľa P. a Mykolu Sh. (predtým známeho ako Jurij Rybakovas) sa doručenky vrátili, na pojednávanie sa však nedostavili.

06.07.2015 11:16
debata (1)

Zástupca prokuratúry súdu v tejto súvislosti navrhol, aby sa súdne konanie rozdelilo. V jednom procese by sa súd zaoberal Eduardom V. a proti Vasyľovi P. a Mykolovi Sh. by sa konalo ako proti ušlým. Volodymyrom Y., ktorý je zo Slovenska oficiálne vyhostený, by sa súd zaoberal samostatne. Advokáti Vasyľa P. a Mykolu Sh. však argumentovali, že proti ich klientom nie je možné konať ako proti ušlým, keďže ich trvalé bydliská na Ukrajine sú súdu známe a oni sa v nich zdržiavajú.

Senát po porade odročil hlavné pojednávanie na 19. októbra s tým, že trom obžalovaným Ukrajincom majú predvolanie doručiť priamo ukrajinské orgány a oni sa majú následne vyjadriť, či sú ochotní sa na pojednávanie dostaviť. Vyhostený Volodymyr Y. by sa na našom území mohol zdržiavať v sprievode polície. Policajný agent, ktorý mal dnes vypovedať ako svedok, sa z tohto dôvodu nedostal k slovu.

Krajský súd v Bratislave rieši kauzu piatich vrážd, kde sú okrem Volodymyra Y. obžalovaní ďalší traja muži. V prípade už padli neprávoplatne doživotné tresty, ale tie Najvyšší súd SR v júni 2010 zrušil. Dôvodom bolo zistenie odvolacieho senátu, že prvostupňový rozsudok sa opiera o nahrávky priestorových odpočúvaní, ktoré boli prvostupňovému súdu predložené zostrihané a procesne nepoužiteľné.

Volodymyrovi Y., Eduardovi V., Vasyľovi P. a Mykolovy Sh. pôvodne vymeral tresty doživotia Krajský súd v Bratislave 27. februára 2009. Obžaloba im pripisovala vraždy štyroch Ukrajincov a jedného Slováka z konca 90. rokov. Išlo o členov ich skupiny, ktorí sa stali pre nich nepohodlní. Títo muži na čele s Jevgenijom K. vraj mali na starosti vyberanie výpalného.

Do sporu s členmi skupiny Volodymyra Y. sa údajne dostali vtedy, keď chceli prevziať niektoré aktivity. Okrem iného členom gangu súd kladie za vinu nedovolenú výrobu a obchodovanie s drogami, nedovolené ozbrojovanie, falšovanie a pozmeňovanie verejnej listiny. Bratislavská krajská prokuratúra obžalovala štvoricu z viacnásobnej vraždy členov gangu v decembri 2005.

Dve telá sa našli náhodne, ďalšie objavili až po piatich rokoch po výpovedi utajeného svedka v Jablonici. Okrem tohto prípadu Volodymyr Y. čelí na Okresnom súde v Trnave obžalobe zo zorganizovania vraždy majiteľa erotického salónu Dallas pri Galante spred pätnástich rokov. Na toto pojednávanie sa rovnako viackrát nedostavil.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #vraždy #Volodymyr Yegorov