O bezplatný tábor pre deti záujem zatiaľ nie je

Dostali šancu užiť si časť leta ako možno ešte nikdy predtým. Takmer tisícke detí zo sociálne slabších rodín ponúklo ministerstvo vnútra zadarmo pobyt v detskom tábore. Ako prvé by ho mali už v pondelok absolvovať deti z Košického kraja.

08.07.2015 15:00
Hotel Šírava Foto:
Prvý tábor čaká deti z Košického kraja. Ak sa stihnú prihlásiť na prvý termín, ktorý sa začína už v pondelok, strávia osem dní v zariadení Granit Zemplínska šírava.
debata

Vyzerá to však tak, že prvý turnus je odsúdený na neúspech. Rodiny totiž záujem o tábor zatiaľ neprejavujú a niektoré o tejto možnosti ešte ani nevedia.

O tábore sa mali dozvedieť od predstaviteľov miest a obcí, ktoré však informácie o tomto projekte dostali len pred pár dňami. Podľa sociologičky prišla ponuka z rezortu vnútra neskoro a rodiny sa na odlúčenie detí nedokázali pripraviť.

Ministerstvo vnútra pritom počíta, že o účasť bude zo strany detí záujem. S tým, že sa ich na prvý termín prihlási málo, rátali. Keďže oznámenie o tábore dostali mestá a obce v Košickom kraji len koncom minulého týždňa, niektoré samosprávy ho nestihli tlmočiť rodinám, a tak je možné, že sa na prvý termín, nenahlási nikto.

„Deti, ktoré majú záujem o detský tábor pri Zemplínskej šírave, nebudú o nič ukrátené. V prípade, že by nebol dostatočný počet záujemcov v prvom turnuse, je pripravený náhradný termín, na ktorý budú automaticky presunuté,“ ubezpečuje Andrea Dobiášová, hovorkyňa ministerstva vnútra.

Bezplatný osemdňový tábor pre školákov ponúka rezort vnútra v rámci druhého sociálneho balíka. Pobyt si budú môcť užiť v štátnych zariadeniach rezortu vnútra a obrany. Pripravených je pre ne sedem zariadení tak, aby boli pokryté všetky regióny Slovenska. Strediská majú kapacitu od 40 do 100 osôb a na pobyty pôjdu deti v trinástich turnusoch. Hradené budú mať ubytovanie, stravu i poistenie, rodina bude znášať cestovné náklady.

Kde môžu deti stráviť časť prázdnin

  • Deťom z Bratislavského a Trnavského kraja je k dispozícii zariadenie rezortu vnútra, Inštitút verejnej správy Bratislava. Tábor sa začína 1. augusta.
  • Pre deti z Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja je pripravený Kaštieľ Duchonka počas dvoch turnusov – prvý od 1. augusta a druhý od 9. augusta.
  • V Banskobystrickom kraji budú deti rozdelené do troch zariadení v rôznych turnusoch. Od 22. augusta môžu absolvovať tábor v stredisku Smrekovec Donovaly, od 16. augusta ich čaká Rekreačné zariadenie Krupina-Tepličky. V hoteli Granit Smrekovica v okrese Ružomberok bude až päť turnusov. Prvý sa začína 24. júla, druhý 31. júla, tretí 7. augusta, štvrtý 14. augusta a posledný 21. augusta.
  • Od prvého augusta môžu stráviť deti z Prešovského kraja a Košíc osem dní v zariadení Kremenec Tatranská Lomnica.
  • Najskorší termín čaká deti z Košického kraja. Prvý turnus sa začína 13. júla v zariadení Granit Zemplínska šírava. Ak termín nestihnú, čaká ich náhradný termín od 10. augusta.

Zdroj: MV SR

Mestá a obce v Košickom kraji, ktoré denník Pravda oslovil, zatiaľ neevidujú žiadnych záujemcov o tábor. Niektoré ešte nestihli rodiny ani len informovať. Plánujú tak urobiť prostredníctvom obecného rozhlasu a terénnych sociálnych pracovníkov.

„Záujemcov zatiaľ nemáme a plánujeme to vyhlásiť v obecnom rozhlase, ale momentálne máme technické výpadky. Informáciu sme z rezortu vnútra dostali minulý piatok,“ povedal starosta obce Orechová Rastislav Repka. Podľa neho je v obci len málo rodín, ktoré spĺňajú stanovené kritériá. Podobný názor má aj starosta obce Petrovce Pavel Tomčo.

„Vyhlásil som to v obecnom rozhlase, ale záujem nie je žiadny,“ uviedol Tomčo. Tvrdí, že na pobyt by mohlo ísť približne desať detí, ale tie bez rodičov ísť nechcú alebo ich rodičia ani nepustia.

O pobyt zatiaľ nestoja ani deti z Michaloviec, kde obyvateľov o ňom informujú na webstránke mesta, úradných tabuliach a prostredníctvom referentov, ktorí navštevujú sociálne slabšie rodiny.

„Snažíme sa ich nejakým spôsobom prebudiť, ale sú to skupiny ľudí, ktoré sú voči takýmto ponukám apatické a záujem o ne nemajú,“ reagoval sociálny pracovník mesta Ján Jasovský. Pre sociálne slabšie rodiny je odlúčenie detí na niekoľko dní nezvyčajné, tvrdí sociologička Magdaléna Piscová. Podľa nej prišla ponuka pre školákov v Košickom kraji neskoro.

„Tie deti možno nikdy neboli mimo svojho domova a pre ne by to bola príliš veľká zmena. Možno keby rodičia mali v priebehu roka informáciu, že takáto možnosť je, dokázali by to ľahšie prijať,“ vysvetlila sociologička. „Každý rodič si rozmyslí, či pošle dieťa zo dňa na deň preč. Navyše zveriť ho neznámemu človeku nie je také jednoduché. Mali sa tie rodiny na to pripraviť,“ dodáva.

Detská psychologička Mária Tóthová-Šimčáková upozorňuje, že obavy z táborov môžu mať aj deti. „Ak nikdy predtým niečo podobné nezažili, môžu mať prirodzené obavy z nového prostredia, neznámych vecí a nových ľudí,“ vysvetlila odborníčka. Zároveň priznáva, že školák by mal mať možnosť stráviť nejaký pobyt mimo rodiny.

„Ide o to, či rodičia a deti niečo také chcú a druhá vec je, či je dieťa ochotné do toho ísť,“ doplnila psychologička. Podľa nej by mali mať deti v táboroch svojich kamarátov alebo súrodencov, aby mali vytvorené vhodné sociálne zázemie.

Na pobyt sa môže prihlásiť každé dieťa z rodiny vo veku od 8 do 12 rokov, no nie je isté, že sa naň dostanú všetky. Ich rodičia zároveň musia spĺňať požiadavky ministerstva vnútra. To znamená, že jeden z rodičov musí pracovať a dokopy nemôže mať rodina vyšší mesačný príjem ako 800 eur.

Písomnú žiadosť o pobyt v tábore môžu vyplniť na obecných úradoch, okresných úradoch a regionálnych úradoch práce. Ak sa na jednotlivé termíny prihlási viac detí, ako je kapacita zariadenia, bude sa medzi nimi žrebovať.

„Vláda SR týmto sociálnym balíčkom chce podporiť práve tie sociálne slabšie rodiny, ktoré sa snažia zabezpečiť si základné životné potreby samy svojou prácou a nie sú odkázané len na sociálnu výpomoc štátu,“ odôvodňuje stanovené kritériá Dobiášová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #detské tábory