Veľvyslanectvá v Iraku aj Sýrii končia, Javorčíka nahradí Korčok

Vláda schválila zatvorenie zastupiteľských úradov Slovenska v irackom Bagdade a sýrskom Damasku.

08.07.2015 13:47
debata (1)

Okrem zlej bezpečnostnej situácie v Iraku je dôvodom na zrušenie veľvyslanectva v Bagdade aj zmena podmienok prenájmu budovy. Slovensko veľvyslanectvo v Iraku zavrie k dátumu ukončenia platnej zmluvy o prenájme budovy, čiže k 31. augustu.

Zastupiteľský úrad v Sýrii pokrýval aj Libanon a Jordánsko. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí tento stav dlhodobo považovalo za optimálne riešenie. Keď sa však v marci 2011 začali protesty proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi a vyústili do širokého protivládneho a ozbrojeného konfliktu, pracovníkov veľvyslanectva evakuovali z Damasku do Bejrútu. Vtedy však ministerstvo vychádzalo z predpokladu, že toto riešenie bude dočasné. Keďže sa situácia v Sýrii ani po štyroch rokoch od začatia protestov nevyvíja smerom k skorému vnútropolitickému urovnaniu a zlepšeniu bezpečnostnej situácie, čakanie na obnovu činnosti veľvyslanectva v Damasku sa ukázalo ako neúčelné a neperspektívne.

Rezort zahraničia preto navrhol zrušiť zastupiteľský úrad v Damasku, zrušiť dočasné pracovisko zastupiteľského úradu Damask v Bejrúte a zriadiť samostatný plnohodnotný zastupiteľský úrad Bejrút, ktorý bude pokrývať okrem Libanonu aj Sýriu a Jordánsko a do vyriešenia otázky ďalšej akreditácie Slovenska aj Irak.

Štátnym tajomníkom rezortu diplomacie bude Ivan Korčok

Štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí bude od 1. augusta Ivan Korčok. Vláda zároveň schválila aj odvolanie terajšieho štátneho tajomníka Petra Javorčíka k 31. júlu. Ivana Korčoka vláda na minulotýždňovom stretnutí vymenovala aj za splnomocnenca vlády pre predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie.

Ivan Korčok už v minulosti pôsobil ako štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí, bol aj vedúcim delegácie Slovenska pre prístupové rokovania do NATO a takisto pôsobil ako veľvyslanec Slovenska v Berlíne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #veľvyslanectvá #vláda SR #Ivan Korčok