Slovensko v najbližších rokoch pomôže viac ako tisícke migrantov

Slovensko plánuje v najbližších dvoch rokoch pomôcť viac ako tisícke migrantov. Vyplýva to z vyhlásenia ministra vnútra Roberta Kaliňáka o príspevku krajiny k zvládnutiu migračnej krízy, ktorej čelí Európska únia. Spomínaný počet by sa však mohol ešte zvýšiť.

08.07.2015 17:27
utečenci, sečovce, utečenecký tábor Foto: ,
Časť utečencov je Slovensko pripravené umiestniť do zariadení útvarov zaistenia nelegálnych migrantov v Sečovciach a v Medveďove.
debata (102)

Slovensko rovnako ako ďalšie krajiny visegradskej štvorky kritizovalo návrh Európskej komisie na povinné prerozdeľovanie utečencov, ktorý štátnici členských krajín EÚ napokon neschválili. Zároveň sme presadzovali pomoc na dobrovoľnom princípe. Podľa komisie Slovensko malo prevziať 785 utečencov od Grécka a Talianska a tiež ďalších 319 osôb s nárokom na medzinárodnú ochranu.

Najväčšia časť nášho príspevku k riešeniu migračnej krízy v EÚ bude tvoriť program presídľovania utečencov, ktorí sa na Slovensku pripravujú na život v cieľovej krajine, napríklad v Spojených štátoch.

Kým v súčasnosti ide o 300 osôb ročne, po novom Slovensko ráta s navýšením kapacity projektu na 500 ľudí, najmä rodiny s deťmi. „Pomoc tým najviac postihnutým z miesta krízy býva asi najúčinnejšou a najlepšou humanitárnou pomocou,“ povedal minister vnútra.

Slovensko tiež plánuje pomôcť sýrskym rodinám. „Budeme podporovať aktivity charitatívnych organizácií, ktoré súvisia s preberaním sýrskych kresťanov, a to či už z Talianska, Grécka alebo priamo zo Sýrie,“ uviedol Kaliňák. Podľa jeho predchádzajúcich vyjadrení by v rámci týchto opatrení mohlo Slovensko pomôcť asi stovke ľudí, ktorí by tu možno získali aj azyl. Počet utečencov, o ktorých sa postaráme, sa napokon možno zvýši.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák uviedol, že jeho úrad rokuje o pomoci migrantom aj s predstaviteľmi cirkví a mimovládnych ľudskoprávnych organizácií.

Podľa jeho slov rezort diplomacie zisťuje, do akej miery majú cirkvi a organizácie záujem a schopnosť pomôcť. „Môžu sa zapojiť priamo – tým, že by dokázali prijať nejakých ľudí, a to, čo je nemenej dôležité, je komunikácia s občanmi, s veriacimi,“ uviedol Lajčák. Podľa neho téma migrácie bola v médiách často prezentovaná sebecky a často sa na nej priživili „nejakí polofašisti“. Ako dodal, téma migrácie sa týka živých ľudí a v mnohých prípadoch ľudí, ktorí riskujú svoj život alebo sa oň boja. „Myslím si, že cirkvi môžu prispieť k tomu, aby sa spoločenská diskusia na Slovensku skultivovala,“ povedal. Takisto uviedol, že Slovensko už luxemburskému predsedníctvu v Rade EÚ predstavilo návrh na dobrovoľné prijatie migrantov minulý piatok.

Lídri členských krajín Európskej únie na júnovom summite v Bruseli odmietli povinné kvóty a dohodli sa, že krajiny budú prijímať migrantov a utečencov na báze dobrovoľnosti. Diskusia k dobrovoľným príspevkom sa má do konca júla skončiť. Ministri, ktorí majú na starosti migráciu, budú v stredu a vo štvrtok rokovať aj o tejto téme na Rade ministrov v Luxemburgu.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #vláda SR