Veľké sklamanie sestier. Majú dostať nižšie platy

Tri roky vyjednávaní a nakoniec sklamanie. Tak dlho sa pripravovali zmeny v platoch zdravotníkov, ktoré mali zabezpečiť vyššie výplaty zdravotným sestrám. Namiesto prilepšenia sa im však môže stať presný opak. Na výplatnej páske si od budúceho roka časť sestier nájde menej, ako má dnes.

10.07.2015 12:00
Zdravotné sestry, protest 2013 Foto: ,
Zvýšenie platov žiadali sestry na protestnej stanovačke v októbri 2013.
debata (61)

Nové pravidlá na výpočet miezd sa týkajú zamestnancov tých nemocníc či ambulancií, ktoré spadajú pod štát. Pripravilo ich ministerstvo zdravotníctva.

Podľa novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá je v pripomienkovacom konaní, by mali sestry v štátnych zariadeniach zarobiť v hrubom od 695 do 824 eur, dnes majú aj tisíc eur. „Sme absolútne zhrození z ignorácie našich požiadaviek. Tri roky rokovaní padli na hluchú pôdu. Sestry v štátnych nemocniciach pôjdu do mínusu. To je absurdita,“ reagovala Monika Kavecká, predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek. Podľa nej je dnes hrubý príjem týchto sestier približne tisíc eur a podľa nového výpočtu to vychádza na 820 eur. „Neprinesie to žiadne navýšenie. To je výsmech slušnosti, a ak v septembri chcú schváliť tento zákon, to bude arogancia moci,“ dodala Kavecká.

Sesterské odbory pôvodne žiadali viac, okrem toho navrhovali, aby sa platy zvyšovali s počtom odpracovaných rokov a aby zmeny platili tak pre štátne, ako aj súkromné zariadenia. Nič z toho podľa nich v novele nie je. Ministerstvo zdravotníctva sa háji tým, že konečne zavádza poriadok do platových tabuliek zdravotníkov. „Od začiatku tvrdíme, že úpravu odmeňovania vieme garantovať pre štátne nemocnice. Veríme však, že predkladaná zmena v odmeňovaní bude inšpiráciou aj pre súkromných poskytovateľov,“ avizoval hovorca rezortu Peter Bubla, ktorý poukázal na to, že počas rokovaní sa mohli vyjadriť zástupcovia všetkých profesií a rovnako majú možnosť návrh aj pripomienkovať. Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek, pripomenula, že na rokovaniach s ministerstvom sa nedosiahol žiaden kompromis. „Ani nenavýšili koeficienty, ani časovú postupnosť nezapracovali, a stále opakujú to isté, že nemajú dosah na súkromné zariadenia,“ povedala šéfka komory.

Zdravotníci s výnimkou lekárov spadajú pod Zákonník práce, podľa ktorého majú nárok na minimálnu mzdu vo výške 380 eur. Nové pravidlá stanovujú minimálnu výšku základnej mzdy 23 skupinám zdravotníckych pracovníkov okrem lekárov. Tá sa pre každú skupinu vypočíta podľa určeného koeficientu a priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov.

„Koeficienty sú nízke. Nám najviac prekáža, že zákon nebude mať platnosť pre všetky sestry bez ohľadu na to, kde pracujú. Na čo je nám taký zákon, ktorý neplatí pre všetkých?“ pýta sa Lazorová. Problémom podľa nej je aj to, že zákon nehovorí o zvýhodnení sestier, ktoré pracujú roky a majú skúsenosti. „Skúsené sestry nebudú ohodnotené viac ako mladé nastupujúce. Chceli sme časovú postupnosť, aby bola nejaká motivácia zostať pracovať v zdravotníctve,“ doplnila Lazorová, podľa ktorej sa platy sestier ďalej posúvať nebudú a zostanú stáť na rovnakom bode, lebo zákon na odpracované roky neprihliada. Tvrdí, že v porovnaní s lekármi ide o diskrimináciu.

Lekári si postupné navýšenie platov vybojovali v rámci novely zákona o zdravotnom poistení ešte v roku 2013. Uchýlili sa však k ostrým štrajkom, počas ktorých do práce neprišli všetci a o pacientov sa v niektorých nemocniciach staralo minimum lekárov, vypomáhali aj armádni doktori. Vláda Ivety Radičovej bola dokonca nútená vyhlásiť núdzový stav. Zdravotné sestry išli miernejšou cestou, spoľahli sa na protesty a rokovania. Ich najznámejšou akciou bola trojdňová stanovačka v Bratislave pred Úradom vlády v októbri 2013.

Aké minimálne mzdy navrhuje zákon pre zdravotníkov (v hrubom/mesačne)

  • Farmaceuti 1 072,5 –1 801,8 eur
  • Sestry, pôrodné asistentky, fyzioterapeuti, verejní zdravotníci, zdravotnícki laboranti, rádiologickí technici, farmaceutickí laboranti 694,98 – 823,68 eur
  • Asistenti výživy 669,24 – 763,62 eur
  • Dentálni hygienici 669 eur
  • Zdravotnícki záchranári 626,34 – 694,98 eur
  • Zubní technici 626,34 – 652,08 eur
  • Technici pre zdravotnícke pomôcky 652,08 eur
  • Maséri 574,86 eur
  • Ortopedickí technici 626,34 eur
  • Zdravotnícki asistenti 600,6 – 626,34 eur
  • Zubní asistenti 606,6 eur
  • Sanitári 489,06 eur
  • Logopédi, liečební pedagógovia, psychológovia 909,48 – 1 029,6 eur
  • (Poz.: Uvedené sumy sú výsledkom násobku zákonom stanovených koeficientov pre jednotlivé špecializácie a priemernej mzdy za rok 2014.)

Zástupcovia lekárskych odborov sa sestier zastávajú. „Je to výsmech voči sestrám po tých všetkých rokovaniach,“ tvrdí Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia. „Vo viacerých prípadoch prídu sestry aj o to, čo už majú. Ministerstvo sa len tvári, že došlo k diskusii. Som sklamaný z jeho prístupu,“ uviedol Visolajský.

Odborári zatiaľ nevidia inú cestu, ako novelu zákona pripomienkovať. „Keďže to má platiť len v štátnych nemocniciach, tak veľký dopad to mať nebude. My požadujeme, aby to platilo tak, ako zákon o odmeňovaní lekárov, pre všetky zdravotnícke zariadenia,“ naznačil hlavný argument Anton Szalay, predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb. Sestry už naznačili, že sa pravdepodobne uchýlia aj k nátlakovým akciám.

Ministerstvo zdravotníctva má dosah na súkromné zariadenia. Myslí si to advokát Ivan Humeník z advokátskej kancelárie h&h PARTNERS. A tak ako lekárom aj všetkým sestrám môže zabezpečiť rovnaké podmienky. „Všeobecne povedané, Národná rada má právomoc prijať zákonný predpis, ktorým by upravila platové pomery určitej skupine obyvateľstva bez ohľadu na skutočnosť, či je zamestnávateľ štátny, alebo neštátny subjekt,“ vysvetlil Humeník. Takáto úprava by podľa neho mala byť spojená s koncepčnou zmenou, teda s garanciou vyššieho príjmu pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Napríklad cez vyššie úhrady zo strany zdravotných poisťovní či zvýšenie cien jednotlivých výkonov. „Rovnako na ústavnosť "paušálnej“ úpravy má vplyv aj miera zvýšenia platov a časové hľadisko zavedenia tejto zmeny," dodáva advokát. To znamená, že navyšovanie miezd by nemuselo prebehnúť naraz, ale podobne ako u lekárov, vo viacerých fázach.

Podľa hovorcu Bublu sa úprava platov dotkne 39 zamestnávateľov, platiť by mala od budúceho roka. Z toho je 31 príspevkových organizácií, šesť akciových spoločností a dva štátne podniky. Ide celkovo o 18 581 zdra­votníkov, z toho je zdravotných sestier takmer 13-tisíc. Spolu aj so súkromnými je dnes 31-tisíc sestier.

Zmeny v odmeňovaní ale od januára 2016 nepocítia farmaceuti, fyzici, zdravotnícki laboranti, laboratórni diagnostici, rádiologickí technici a farmaceutickí laboranti. U nich sa stanovená minimálna výška základnej zložky mzdy odkladá na rok 2018.

Platy sestier už raz zákon riešil

Sestry už svoj zákon o platoch mali. Od apríla 2012 mal platiť zákon, ktorý určoval výšku ich minimálneho platu. Legislatívny návrh predložili poslanci po štrajku lekárov pred predčasnými voľbami. Minimálny plat sestier mal mať vtedy výšku 640 eur mesačne a dosiahnuť mohol maximálne 928 eur. Tieto hranice boli rovnaké pre sestry v štátnych i neštátnych nemocniciach aj ambulanciách. Milan Dragula, vtedajší šéf Slovenskej komory lekárov, sa však obrátil na Generálnu prokuratúru, ktorá dala podnet na Ústavný súd. Ten zákon pozastavil a nakoniec skonštatoval, že je v rozpore s ústavou. Hlavný dôvod, prečo tak rozhodol, bol, že vyššie platy sestier by ohrozili majetok prevádzkovateľov súkromných a neštátnych ambulancií.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #zdravotníctvo #zdravotné sestry