Petíciu proti umiestneniu migrantov podpisujú aj v okolí Gabčíkova

Zvesti o možnom príchode migrantov do Gabčíkova zasiahli nielen obyvateľov tejto, ale aj siedmich okolitých obcí. Ľuďom chýbajú informácie, niečo sa dopočujú a v hlavách tak majú najhoršie scenáre. V minulosti sa v Gabčíkove vystriedalo niekoľko tisíc žiadateľov o azyl, no výrazné problémy tu s nimi nemali.

10.07.2015 13:00
debata (16)

V obci momentálne podpisujú petíciu. Rozbehli ju po tom, čo na verejnosť prenikla neoficiálna informácia, že by sem po rokoch mohli znova prísť migranti. „Dozvedeli sme sa to od ľudí, ktorí pracujú v účelovom zariadení. V minulosti tu umiestňovali migrantov,“ hovorí predseda petičného výboru Zoltán Jakus. Zariadenie patrí Slovenskej technickej univerzite. Migračný úrad Ministerstva vnútra SR má jeho časť v prenájme. Zmluva existuje od roku 1992 a je stále platná.

Podpisy zbierajú v Gabčíkove od pondelka. „Máme ich niečo vyše tisíc, ale zatiaľ sa nám nevrátili všetky petičné hárky,“ hovorí Jakus. Obavy z príchodu migrantov presiahli hranice Gabčíkova. Petíciu podpisujú aj obyvatelia okolitých obcí. „Nakoniec by sme mohli získať päťtisíc podpisov,“ myslí si Jakus.

Obec Ňárad je od Gabčíkova vzdialená šesť kilometrov. Podľa starostu Jozefa Lukácsa majú ľudia obavy o svoju bezpečnosť aj tu. „Nevieme, koho sem pošlú. Ľudia sa boja chorôb i toho, že tu budú ubytovaní samí muži.“ Viacerí obyvatelia obce odchádzajú na dlhší čas za prácou. Ich domy tak zostávajú nejakú dobu opustené. Podľa Lukácsa majú strach z vykrádania.

Od utorka sa ľudia pýtajú na situáciu v Gabčíkove aj na Obecnom úrade v Bake. „Z migrantov v susedstve našej obce nie je takmer nikto nadšený,“ hovorí starosta Juraj Bertalan. Obyvatelia od neho žiadajú, aby konal. Z cudzincov, ktorí pochádzajú z iného prostredia, majú zlý pocit.

„Správajú sa odlišne a domáci na to nie sú zvyknutí,“ hovorí Bertalan. Príkladom z minulosti je podľa neho situácia, ktorá sa odohrala na termálnom kúpalisku v Gabčíkove. Postupne tam vraj prestali púšťať deti. „Migranti sa správali zvláštne, napríklad sa kúpali oblečení,“ opisuje starosta.

Dotknuté obce sa chcú dohodnúť na spoločnom postupe. V stredu preto starosta Gabčíkova Iván Fenes zvolal verejné zhromaždenie, na ktorom sa zúčastnili starostovia obcí Vrakúň, Pataš, Baka, Sap, Ňárad, Trstená na Ostrove a Kľúčovec. Pozvali aj riaditeľa Migračného úradu ministerstva vnútra Bernarda Priecela a riaditeľa Účelového zariadenia STU Zoltána Jaroša. Priecel sa na ňom nezúčastnil pre rokovanie v Luxemburgu. Pracovné povinnosti to nedovoľovali ani Jarošovi.

„Prišlo asi 250 ľudí, nieslo sa to v kultivovanom duchu,“ opisuje Fenes. Ľudí informoval o aktuálnej situácii. Na zhromaždení prijali vyhlásenie, v ktorom odmietli využitie účelového zariadenia STU pre migrantov. Gabčíkovo čaká na oficiálne stanovisko od kompetentných úradov. Od toho závisia aj jeho ďalšie kroky.

„Zrejme zvolám mimoriadne zasadnutie obecného zastupiteľstva, kde preberieme aj možnosť vyhlásenia miestneho referenda,“ hovorí Fenes. Dodáva, že aj keď jeho výsledok nie je pre štátne orgány záväzný, je to maximum, čo môže v tejto veci spraviť.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Gabčíkovo #utečenci #migranti