Pokračuje teplé obdobie, daždivých dní bude málo

Horúce obdobie sa budúci týždeň opäť vráti, ale dni už nebudú také spaľujúce ako doteraz. Bude to horúca vlna v menšom vydaní, teploty by sa mali pohybovať okolo 30 stupňov, čo je hranica na označovanie tropických teplôt. Nemali by sa už dostať na takú vysokú úroveň ako tento týždeň, keď dva dni po sebe bolo 37 stupňov Celzia.

11.07.2015 07:00
počasie, leto, horúčavy Foto: ,
V Bratislave bol piatok teplý sa slnečný.
debata (2)

„Ale ani tieto horúčavy by som nepodceňoval. Teraz bude niekoľko dní oddych, potom prídu páľavy opäť. Ľudia by si to mali uvedomiť a prispôsobiť tomu svoje aktivity, pretože je to pre organizmus veľmi zaťažujúce. Sústredenosť ľudí nie je taká, aká by mala byť a napríklad v motorizme, by to mohol byť problém,“ upozorňuje Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Už táto nedeľa bude horúca, ale história meteorologických meraní zaznamenala v tento deň aj vyššie teploty. Napríklad v roku 1991 bolo 12. júla v Kuchyni 36 stupňov a v Podhájskej v roku 2010 (35,5 stupňa). Opačným rekordom je 12. júl 1965, keď v Oravskej Lesnej klesla teplota vzduchu na 0 stupňov Celzia. Najviac v tento deň napršalo v roku 1992 v Hurbanove, a to 82 milimetrov zrážok.

Teraz bude niekoľko dní oddych, potom prídu páľavy opäť. Ľudia by si to mali uvedomiť a prispôsobiť tomu svoje aktivity.
Pavol Faško, klimatológ

Tento týždeň boli dve noci po sebe, kedy teploty vzduchu dosahovali až 25 stupňov. Potom zo štvrtka na piatok prišla noc, keď teplota klesla v niektorých kotlinách pod 5 stupňov. Dvadsaťstupňový rozdiel je veľký, ale nevznikol tým, že sa tak veľmi ochladilo, ale tým, že predtým bolo tak veľmi horúco. Teraz sa teploty vrátili vlastne do normálu, len už sme si od toho odvykli. Aj preto sa nám súčasné ochladenie javí ako dosť výrazné. V nasledujúcich týždňoch sa znovu budú striedať obdobia horúčav s obdobiami, kedy sa charakter počasia dostane prechodne do normálneho stavu.

„V druhej polovici júla by mala byť poloha azovskej tlakovej výše skôr v severnejšej polohe, jej výbežok sa bude vysúvať aj do strednej Európy. Občas zoslabne, vtedy sa prechodne ochladí a bude viac oblačnosti a nejaké zrážky. Ale zásadná prestavba polohy riadiacich tlakových útvarov nenastane. To znamená, bude prevládať vplyv tlakových výší, z čoho vyplýva menej oblačnosti a viac slnečného svitu. Niektoré obdobia budú nadnormálne teplé a ochladenie bude len krátkodobé,“ predpokladá Faško.

Prírode chýba vlaha, nedostatok zrážok je problém, ktorý pretrváva už dlhší čas. Dažde, ktoré v stredu ukončili vlnu horúčav, ani zďaleka nestačili. Pršalo najmä na východnom a severovýchodnom Slovensku, ale v tých najvyprahnutejších častiach Slovenska bolo zrážok málo. V Bratislave napršalo 10 – 15 milimetrov, na Podunajskej nížine niekde len 5 milimetrov. To isté platí aj pre stredné Považie, Ponitrie a juh stredného Slovenska. Vlahový deficit je obrovský, v najkritickejších miestach viac ako 100 milimetrov.

Bolo by potrebné, aby pršalo aj 2 – 3 dni a aby to bol mierny, nie veľmi intenzívny dážď. Ale to zatiaľ z predpovedných modelov nevyplýva. Na budúci týždeň by mali byť nejaké zrážky, ale treba počítať s tým, že budú podobné ako tento týždeň, čiže skôr búrky. Pri nich niekde naprší aj 50 milimetrov, ale príroda z toho veľký úžitok nemá. Voda, ktorá takto prudko spadne za hodinu – dve, hneď aj odtečie, len malá časť z nej vsiakne do pôdy. Odtekajúca voda sa potom hromadí a môže spôsobovať miestne záplavy.

Dobrou správou je, že pri búrkach, ktoré môžu prísť, sa nemusíme obávať takých tornád, aké vyčíňali v polovici týždňa v Taliansku. Na európske pomery bolo veľmi silné. Podľa klimatológa niečo podobné u nás nehrozí, pretože Slovensko je veľmi členité, nevytvára sa tu priestor na to, aby tornádo mohlo dosiahnuť takú mohutnosť. Keď sa u nás objavili tornáda, boli to vždy tie najslabšie a nespôsobili až také veľké škody. Silnejšie tornáda vznikajú napríklad v Maďarsku alebo Poľsku, kde sú roviny a kde sa môže energia tornáda naplno rozvinúť.

„Celé je to spôsobené veľkým teplotným kontrastom, to sme pozorovali v strede týždňa. Horúci vzduch pred frontom a chladný za ním vytvárali tieto podmienky. Typický lievik tornáda predstavujú skondenzované vodné pary, a tým, že je v ňom veľmi nízky tlak, vzniká ničivý účinok. Tento útvar dokáže rozbíjať budovy, lebo tam je obrovský podtlak,“ povedal Faško.

Ako bude?

Sobota – Jasno až polojasno. Denná teplota 22 až 27 stupňov.

Nedeľa – Malá, na severe časom zväčšená oblačnosť. Denná teplota 26 až 31 stupňov.

Pondelok – Prevažne veľká oblačnosť, na viacerých miestach prehánky, občasný dážď, ojedinele búrky. Denná teplota 22 až 27 stupňov.

Utorok – Premenlivá, časom zmenšená oblačnosť. Na väčšine územia prehánky alebo občasný dážď. Veterno. Denná teplota 22 až 27 stupňov.

Streda – Polooblačno, časom až oblačno, ojedinele slabé zrážky. Denná teplota 26 až 31 stupňov.

Štvrtok – Od západu veľká oblačnosť s dažďom a prehánkami, neskôr ubúdanie zrážok. Denná teplota 21 až 27 stupňov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #horúčavy #meteorológovia