Figeľ: Solidarita Grécku nemôže nahrádzať jeho domáce úlohy

Solidarita Grécku nemôže podľa predsedu KDH Jána Figeľa nahrádzať grécke domáce úlohy, ani vlastnú zodpovednosť, ani potrebné reformy. „Solidarita je zdravá, keď je spravodlivá. Prejedanie pôžičiek na úkor cudzích peňazí alebo na účet vlastných detí, spravodlivé nie je,“ povedal.

11.07.2015 10:20
Ján Figeľ Foto: ,
Predseda KDH Ján Figeľ
debata (23)

Figeľ má obavu, že Tsiprasova vláda využíva referendum viac na potvrdenie populistickej línie, a nie na návrat krajiny z rozvratu a úpadku na pevnú cestu. „Európska integrácia je postavená na rešpektovaní spoločných pravidiel. Nie na moci a sile, ale na práve. Nestačí hovoriť o ekonomike. Dôležité sú základné hodnoty. Hodnota slobody sa spája so zodpovednosťou,“ konštatoval.

Grécko je podľa Figeľa veľmi zložitý príbeh krajiny, ktorá si zvykla nedodržiavať pravidlá. „Referendum o tom, či má Grécko prijať alebo neprijať podmienky veriteľov a splatiť svoje dlhy, vyznieva ako absurdita vo chvíli, keď ho vláda vyhlasuje s cieľom odmietnuť podmienky pôžičiek a zároveň Tsipras potvrdzuje, že prijíma podmienky eurozóny. Je emocionálnym politikárčením v čase, keď už je štát v platobnej neschopnosti a zároveň sa vláda ide pýtať národa, či robiť reformy,“ uviedol predseda KDH.

Pokračovanie gréckeho príbehu môže byť podľa neho vo vystúpení Grécka z klubu, v ktorom nevládze, alebo nechce rešpektovať pravidlá dohodnuté za gréckej účasti. Pravidlá boli prijaté slobodne a dobrovoľne. „Pokračovanie môže byť však aj návratom na cestu. Návrat je veľmi náročný, ale aj potrebný a ozdravný. Osud Grécka je v gréckych rukách. Sloboda nebude fungovať, keď sa oddelí od zodpovednosti. Toto sa, žiaľ, opakovane dialo v Grécku. Už pri vstupe do eurozóny krajina nespĺňala kritériá. Eurofondy boli často zneužívané cez korupciu. V eurozóne nedodržiavalo Grécko pravidlá a manipulovalo štatistické výsledky,“ povedal Figeľ.

Každý národ má podľa Figeľa takú vládu, akú si zaslúži. „Vyhľadávanie populizmu a etatizmu, teda vodcov, ktorí mocou štátu vyriešia problémy a zariadia vyššiu životnú úroveň, je ilúziou. Silný a nezodpovedný vodca namiesto silnej a zrelej spoločnosti vedie národ k drahým omylom a hlbokým krízam. To sa stalo v Grécku. Grécko má diaľnice, letiská, zorganizovalo olympijské hry, ale mladí ľudia tu podpaľujú autá a domy a útočia na banky.

Ozdravenie pomerov, odmietnutie korupcie a populizmu – to nie je výzva len pre politikov, ale aj pre národ,“ myslí si šéf kresťanských demokratov. Upozornil, že v Grécku je bežne vidieť nedokončené domy, ale v ktorých sa dlhodobo býva. Za nedokončené domy sa neplatia dane. „Vytvárať systém, v ktorom sa neplatia dane, lebo je to výhodné, znamená klamať samých seba.

Ak je v Grécku veľa migrantov, je to aj dôsledok zlyhania bezpečnostnej politiky a nefungujúceho migračného systému. Štátna moc, ktorá negarantuje svoje primárne úlohy, ale zlyháva, zaťažuje a zadlžuje národ. Primárne povinnosti štátu sú bezpečnosť a spravodlivosť. Ak tieto dve úlohy štát neplní, tak hovoriť, že je sociálny, alebo solidárny je klamlivé. To je odkaz aj pre Slovensko,“ vyhlásil Figeľ s tým, že v Grécku právny štát a bezpečnostný systém fungovali veľmi slabo. „Vytváranie mentality, že štát môže, dokáže, zaplatí to, je veľmi nebezpečné, pretože to je fungovanie na účet budúcnosti. Gréci prejedli, čo patrí ich deťom. To je nezodpovedné, ba nemorálne. Ťažko sa im bude vracať na pevnú cestu, ale možné to je. Len to chce viac skromnosti a odvahu k ozdravným zmenám,“ dodal.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Ján Figeľ #grécka dlhová kríza