Ministerstvo chce znížiť administratívnu záťaž v základných školách

Ministerstvo školstva chce znížiť administratívnu záťaž v základnej škole. Rezort preto navrhuje vypustiť dokumentáciu, bez ktorej sa chod školy nezmení.

12.07.2015 10:16
Juraj Draxler Foto: ,
Minister školstva Juraj Draxler
debata (4)

Školy by teda mohli zrušiť napríklad predpísaný obsah organizačného poriadku, tvorbu ročného plánu kontrolnej činnosti riaditeľa a zástupcu riaditeľa, tvorbu prehľadu o rozsahu pedagogickej činnosti pedagogických zamestnancov a odbornej činnosti odborných zamestnancov a tiež rokovací poriadok pedagogickej rady. Vyplýva z návrhu na zmenu vyhlášky o základnej škole, ktorý ministerstvo školstva zaradilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Rezort chce niektoré dokumenty zrušiť, keďže sú súčasťou iných dokumentov alebo sú formálne a bez praktického významu. Návrh zjednodušuje aj možnosť organizovania výcvikov, výletov a exkurzií, kde nebude potrebný návrh triedneho učiteľa a zaradenie do plánu práce školy.

Ministerstvo navrhuje vypustiť aj ustanovenie, ktoré určovalo, o koľko sa zníži počet žiakov v triede z najvyššie určeného počtu, pre začlenenie žiakov so zdravotným znevýhodnením. Ponechanie súčasnej úpravy pri povinnosti rozdeliť triedu by totiž zriaďovateľom, ak by nové samostatné triedy nemali minimálny počet žiakov, spôsobovalo problém pri financovaní nákladov vzdelávania.

Účinnosť vyhlášky navrhuje rezort od začiatku školského roka 2015/2016.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #ministerstvo školstva #základné školy #administratíva