Naši turisti sa slnia v Tunisku, Briti odleteli domov

Britskí turisti si v Tunisku rýchlo zbalili svoje kufre. Aerolínie po nich poslali špeciálne lietadlá, ktoré ich už v piatok začali odvážať domov. Naši dovolenkári sa, naopak, ďalej slnia na tamojších plážach.

12.07.2015 15:00
Tunisko, turisti Foto:
Britskí dovolenkári vo veľkom opúšťajú Tunisko. Na snímke časť z turistov prichádza autobusom na medzinárodné letisko, odkiaľ sa ponáhľajú domov.
debata (8)

Sťahovanie Britov z tejto krajiny sa spustilo po tom, čo vo štvrtok britské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že podľa tamojších tajných služieb je ďalší teroristický útok v Tunisku vysoko pravdepodobný. Svojim občanom odporučilo, aby sa ihneď obrátili na cestovné kancelárie so žiadosťou o návrat. V tom čase ich tam bolo 3-tisíc, väčšina z nich by mala byť doma v sobotu.

Náš rezort diplomacie podobné stanovisko nevydal. Slovákom diplomacia len odporúča, aby do rizikových oblastí necestovali. V Tunisku je ich podľa údajov ministerstva 235, ich počet však môže byť vyšší. Analytik z oblasti bezpečnosti pritom upozorňuje, že varovanie Britov by bral vážne a poukázal na nedávny incident, keď v tuniskom meste Súsa zabil terorista na súkromnej pláži 38 ľudí. Väčšina z nich pochádzala práve z Británie.

Varovanie Britov by som osobne bral pomerne vážne. Britská vláda situáciu v Tunisku sleduje.
Andor Šándor, analytik z oblasti bezpečnosti

„Bezpečnostnú situáciu v Tunisku priebežne monitorujeme a komunikujeme s partnermi doma aj v ostatných členských krajinách EÚ. Tuniská vláda podniká opatrenia na zaručenie bezpečnosti turistov v rezortoch,“ vysvetľuje postoj nášho ministerstva Peter Susko, riaditeľ jeho tlačového odboru. Priznal, že riziko teroristických útokov sa napriek týmto opatreniam v krátkodobom horizonte neznížilo a naďalej občanom neodporúčajú cestovať do rizikových oblastí Tuniska. Ide predovšetkým o regióny, ktoré hraničia s Líbyou a Alžírskom. Nestabilná je oblasť národného parku Džebel eš-Šaánbí. V týchto miestach hrozia teroristické útoky a prebiehajú tam protiteroristické operácie tuniských bezpečnostných zložiek. „Situáciu v krajine vyhodnocujeme, a ak zvážime, že si vyžiada úpravu cestovného odporúčania, budeme o tom verejnosť včas informovať,“ doplnil Susko.

Podobne sa k dianiu v Tunisku stavajú aj české orgány, ktoré vydali rovnaké opatrenia. V piatok sa dokonca o tom radila aj pracovná skupina českého rezortu diplomacie. Prísnejšie opatrenia, podobne ako na Slovensku, nezaviedli. Evakuáciu turistov z Tuniska neplánuje ani Nemecko. Po Británii však v piatok reagovalo aj Dánsko. To vyzvalo svojich občanov, aby okrem nevyhnutných prípadov necestovali do Tuniska. Dánska diplomacia rozhodnutie ďalej nekomentovala, v otázkach cestovných odporúčaní väčšinou nasleduje Britániu.

Ako vysoko rizikovú pritom hodnotí situáciu v Tunisku aj Slovenská informačná služba (SIS). „Bezpečnostná situácia v Tunisku je po nedávnych teroristických útokoch, ktorých cieľom boli zahraniční turisti, veľmi neprehľadná,“ hodnotí Branislav Zvara, hovorca SIS. Tajná služba podľa neho v týchto dňoch intenzívne komunikuje s partnerskými spravodajskými službami a rezortom diplomacie. „Predmetom rokovania poslednej bezpečnostnej rady v stredu tento týždeň bola aj aktuálna situácia v rizikových oblastiach Blízkeho východu a severnej Afriky,“ dodal Zvara.

Opatrenia Britov by analytik z oblasti bezpečnosti Andor Šándor nebral na ľahkú váhu. „Varovanie Britov by som osobne bral pomerne vážne. Britská vláda situáciu v Tunisku sleduje a skutočnosťou je, že pri útoku 26. júna bolo zabitých 30 Britov, čo je veľký počet ľudí. Vedia, že aj dnes je tam vyše 3 000 britských turistov a je lepšie ich dôsledne varovať a zaistiť im opustenie krajiny,“ mieni analytik. Toto opatrenie vychádza podľa neho zo skutočnosti, že tuniské ozbrojené sily nie sú schopné zaistiť bezpečnosť všetkých turistov. „To je vec, na ktorú som upozorňoval po poslednom útoku. Dlhú dobu ten terorista strieľal a nikto proti nemu nezasiahol. Hodnotenie britského ministerstva zásadne hovorí, že tie bezpečnostné opatrenia v Tunisku sú nedostatočné,“ tvrdí Šándor.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný si myslí, že ďalší postup musí vyhodnotiť slovenské ministerstvo. „Každá krajina si to rieši individuálne. Tá britská výzva môže byť vodidlom, ale naše orgány sa musia rozhodovať samostatne,“ vysvetlil odborník. Podľa Žitného je možné, že slovenské orgány majú informácie, že Slováci sú v bezpečnej lokalite a tuniské orgány sa o nich postarajú.

Denník Pravda oslovil cestovné kancelárie s otázkou, či na základe britskej výzvy nezvolávajú dovolenkárov naspäť z vlastnej iniciatívy. Z piatich oslovených spoločností nám odpoveď zaslali dve, pričom jedna z nich v Tunisku nemá v súčasnosti žiadnych turistov. Silvia Ladvenicová, hovorkyňa cestovnej kancelárie Kartago tours, tvrdí, že sa riadia odporúčaniami slovenského ministerstva. Na otázku, či sa na nich obrátili Slováci so žiadosťou o návrat, odpovedala: „Nie, neobrátili. Máme však otázky od niektorých klientov, ktorí si chcú pobyt predĺžiť,“ uviedla.

Rozhodnutie britského premiéra Davida Camerona kritizoval tuniský veľvyslanec v Británii Nabíl Ammas. Vyhlásil, že poškodenie cestovného ruchu je presne to, čo teroristi chcú. Podľa neho budú musieť pre odlev turistov zatvárať hotely a ľudia prídu o prácu. „Beznádej je prameňom terorizmu,“ dodal. Na túto tému chcel tuniský premiér Habíb Síd v piatok diskutovať s Cameronom. Chcel mu vysvetliť, akým spôsob Tunisko chráni zahraničných turistov.

Bezpečnostné opatrenia prijímajú európske štáty po teroristickom útoku na súkromnej pláži v prístavnom meste Súsa v Tunisku, ktorý sa odohral 26. júna. Spáchal ho 32-ročný Sajfaddín Rizkí, ktorého polícia zastrelila. Ten mal podľa vyšetrovateľov absolvovať výcvikový tábor v Líbyi. Jeho obeťami sa stalo 30 Britov, traja občania Írska, dvaja Nemci a po jednom občanovi Belgicka, Portugalska a Ruska. Okrem nich zranil ďalších takmer 38 ľudí. Ministerstvo vnútra SR spolu s rezortom zahraničných vecí vtedy pre Slovákov, ktorí sa z oblasti chceli vrátiť, vyslalo vládny špeciál. Vrátilo sa ich približne 200.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #turisti #Tunisko #teroristický útok