Liek na kašeľ vrátil rezort do voľného predaja

Mal byť na recept, stále je však voľnopredajný. Výdaj lieku na suchý kašeľ v marci tohto roka obmedzil Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠUKL). Ústav rozhodol, že dva lieky Stopex budú lekárnici predávať pacientom len vtedy, ak im ich predpíše lekár.

13.07.2015 07:00
Štátny ústav pre kontrolu liečiv Foto: ,
Štátny ústav pre kontrolu liečiv výdaj lieku na suchý kašeľ v marci tohto roka obmedzil.
debata (2)

K tomu doteraz neprišlo. Výrobca sa totiž proti rozhodnutiu ústavu odvolal a ministerstvo zdravotníctva ho zrušilo. ŠUKL teraz opäť vyhodnocuje, či dva lieky nechá vo voľnom predaji. Kedy bude známy konečný výsledok, zatiaľ nevie.

Liek vo vyšších množstvách pôsobí ako droga. Skúsenosti s tým majú aj slovenskí tínedžeri a svoje poznatky rozoberajú aj na sociálnych sieťach. Debatujú o tom, komu koľko tabliet pomotalo hlavu. Podľa lekárnikov ide o antitusikum s účinnou látkou dextrometorfán, ktorý sa používa na utlmenie suchého dráždivého kašľa. Vo vysokých dávkach má euforizujúce účinky. Lekárnička Vladimíra Gromová hovorí, že ho ponúkajú vtedy, ak má chorý človek suchý dráždivý kašeľ. „Keď k nám príde pacient, tak ho už vieme odhadnúť, aké má sklony,“ dodala. Zatiaľ sa nestretli s tým, že by si niekto kúpil viac ako jedno balenie, dokonca ani opakovane, ako to robia niektorí narkomani.

Liek vo vyšších množstvách pôsobí ako droga. Skúsenosti s tým majú aj slovenskí tínedžeri a svoje poznatky rozoberajú aj na sociálnych sieťach.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv začal výdaj lieku Stopex prehodnocovať ešte koncom minulého roka. Dôvodom boli informácie o tom, že ho zneužívajú mladiství so zámerom vyvolania stavu eufórie. Diana Madarászová z referátu komunikácie ústavu uviedla, že zhromaždili a analyzovali všetky dostupné informácie o liekoch s obsahom dextrometorfánu. „Popri posudzovaní farmakologických vlastností boli do úvahy brané aj hlásenia o nežiaducich účinkoch liekov, údaje Národného toxikologického informačného centra, informácie publikované v odborných časopisoch, medializované informácie o zneužívaní lieku mladistvými a informácie o zneužívaní lieku prezentované na sociálnych sieťach,“ vysvetlila.

Ústavu bolo za roky 2010 až 2014 hlásených 17 prípadov nesprávneho používania lieku, Národné toxikologické informačné centrum s ním za toto obdobie konzultovalo 49 prípadov otráv dextrometorfánom, pričom ich závažnosť sa pohybovala od miernych až po život ohrozujúce stavy.

V marci tohto roka ŠÚKL vydal rozhodnutie o zmene spôsobu výdaja na dva voľnopredajné lieky Stopex na suchý kašeľ tbl 30×30 mg a Stopex Junior 15 mg tablety tbl 30×15 mg. Proti tomu sa výrobca, spoločnosť Walmark, odvolal. „Celý spis k prípadu Stopex bol následne postúpený na ministerstvo zdravotníctva, ktoré vrátilo rozhodnutie na opätovné prerokovanie,“ dodala Madarászová.

Zdravotnícky rezort výrok ústavu zrušil pre formálne chyby. „Ich neodstránenie by znamenalo riziko vyslovenia jeho nezákonnosti pri prípadnom súdnom spore. Ministerstvo ho preto vrátilo ŠÚKL-u na nové prejednanie a rozhodnutie,“ reagoval jeho hovorca Peter Bubla s tým, že ústav sa bude musieť vyrovnať s vyčítanými chybami rozhodnutia. O spôsobe výdaja lieku tak bude rozhodovať opäť. Presný termín, kedy ŠUKL bude mať hotové nové stanovisko, podľa Madarászovej nevedia v tejto chvíli určiť.

Denník Pravda oslovil aj výrobcu spoločnosť Walmark, tá vec stručne komentovala. „Z dôvodu, že kauza nie je doteraz uzatvorená, nie sme oprávnení vyjadrovať sa k podrobnostiam počas pokračovania konania,“ povedal hovorca spoločnosti Petr Šopík. Firma podľa neho spolupracuje s ministerstvom aj so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv.

Tento liek na kašeľ má podľa lekára Petra Makaru pri predávkovaní vážne vedľajšie účinky. „Určite by mal byť na recept, jeho predávkovanie môže viesť k závažným zdravotným komplikáciám,“ povedal Makara. Dodal tiež, že užívať by ho nemali ľudia s neurologickými diagnózami, napríklad pri depresiách či tehotné ženy. Podobne sú podľa neho na recept aj lieky s obsahom pseudoefedrínu, ktoré pacienti berú napríklad pri chrípke.

Na Slovensku sú dostupné bez receptu i ďalšie lieky s obsahom dextrometorfánu. Tie však ústav vo voľnom predaji nechal. Podľa lekárničky Gromovej obsahujú aj ďalšie látky, takže nejde o čistú formu dextrometorfánu, ako je to v prípade Stopexu. „Neviem, koľko je registrovaných, ale v praxi používame asi tri či štyri lieky s touto látkou, ide väčšinou o sirupy, a nie tabletky, takže človeka by skôr prehnalo, akoby si privodil euforický stav,“ uzavrela magistra.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #liek #kašeľ #Štátny ústav pre kontrolu liečiv