Dva limity príspevku na starostlivosť nikoho neukrátia

Rodičia, ktorí svoje malé deti do troch rokov umiestnia do verejnej materskej školy, sa nemusia obávať, že budú finančne ukrátení oproti tým, ktorí si zvolia súkromné či cirkevné zariadenie. Peniaze, ktoré dostanú od štátu vo forme príspevku na starostlivosť, im plne pokryjú náklady za pobyt dieťaťa v materskej škole.

13.07.2015 13:00
škôlka, deti, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Mnohí z rodičov zostali zaskočení, že podľa pripravovaného zákona z dielne sociálneho rezortu môžu od januára získať tento príspevok len do maximálnej sumy 80 eur mesačne. Pritom v ostatných zariadeniach má platiť mesačný limit 280 eur.

Ako však vysvetľuje Daniela Rodinová z ministerstva práce, obmedzenie príspevku na maximum 80 eur sa týka len detí umiestnených v niektorej z obecných materských škôl, ktoré sú zaradené do celoštátnej siete základného školstva. Ide teda o klasické predškolské zariadenia, do ktorých bežne chodia deti až do nástupu na povinnú školskú dochádzku. Aj do tých sa totiž tiež, hoci len výnimočne, prijímajú deti mladšie ako trojročné, na ktoré sa vyplácanie príspevku vzťahuje. Podľa Rodinovej sa hranica príspevku pre deti umiestnené v týchto materských školách v návrhu zákona stanovila na 80 eur preto, že mesačné finančné príspevky od rodičov v nich túto sumu nikdy nepresahujú.

„Ich zriaďovateľom je obec a na svoju prevádzku dostávajú peniaze z verejných zdrojov, z takzvaných podielových daní. Preto sú aj v zmysle zákona o školstve výšky príspevkov rodičov za pobyt dieťaťa v nich zákonom regulované,“ zdôvodňuje Rodinová.

Ako Rodinová ďalej osobitne zdôrazňuje, do kategórie zariadení vyžadujúcich si vyššiu finančnú účasť rodičov spadajú momentálne jasle pre najmenšie deti. Tie si dnes, už však nie povinne zo zákona, ale výhradne len na dobrovoľnej báze, z iniciatívy vyplývajúcej najmä z potrieb svojich obyvateľov, zriaďujú a prevádzkujú niektoré obce či mestá. „Sieť jaslí, aké sme poznali v bývalom režime, a ktoré spadali pod ministerstvo zdravotníctva, sa rozpadla,“ konštatuje Rodinová. Štátne „detské jasle“ preto súčasná legislatíva prakticky nepozná, jestvujú len obecné zariadenia tohto typu označované ako jasle. A poplatky v nich si samosprávy určujú oveľa voľnejšie ako vo verejných škôlkach.

„Mestské jasle jednoducho nie sú materské školy. Materské školy sú zriaďované v zmysle zákona o školstve, preto jasle patria do zariadení, kde sa poskytuje rodičom príspevok na starostlivosť o dieťa v súčasnosti až do výšky 230 eur a podľa návrhu do 280 eur,“ uzatvára Rodinová.

Ministerstvo tak odmieta názory, podľa ktorých nové pravidlá vyplácania príspevkov na starostlivosť o dieťa rozdelia rodičov na kategórie a „znevýhodnia tých, ktorí majú deti v mestských jasliach“. „Toto konštatovanie je nepravdivé a skresľuje podstatu celého mechanizmu poskytovania príspevku. Ministerstvo rodičov nedelí a rodiny vôbec nie sú diskriminované výškou príspevku na rôzne formy a typy predškolských zariadení,“ uvádza rezort vo svojom stanovisku.

Únia materských centier pripúšťa čiastočnú korekciu svojich pôvodných vyjadrení „Chceli sme však poukázať aj na to, že pri vyššej dotácii pre rodičov, ktorí dávajú deti do súkromných škôlok, bude z ich strany aj vyšší záujem o tieto zariadenia. Môže to mať za následok znižovanie počtu detí navštevujúcich štátne škôlky, čo sa nám nezdá ako dobrý obraz ich spravovania. Je problematické a v konečnom dôsledku sa ani nedá zrovnoprávniť všetkých rodičov, keďže aj škôlky, či súkromné, alebo štátne, si stanovujú výšku svojich poplatkov individuálne,“ reagovala štatutárna zástupkyňa Daniela Konečná.

Ako Pravda zistila z cenníkov dostupných na internete, poplatky rodičov v „štátnych“ škôlkach naozaj nepresahujú 80 eur mesačne. Napríklad v bratislavskom Novom Meste v škôlke na Letnej ulici, ktorá patrí k Základnej škole Riazanská, rodič platí mesačné „školné“ 20 eur, polročný schválený dobrovoľný príspevok 50 eur a denný poplatok za stravu 1,34 eura. Mesačne by tak za dieťa platil okolo 70 eur, ak by vôbec potomka mladšieho ako trojročného do takéhoto zariadenia dostal, keďže škôlky v hlavnom meste kapacitne nestačia ani pre troj- až šesťročné deti, ktorým sú určené predovšetkým.

Naopak, v mestom zriadených jasliach v Banskej Bystrici rodič mesačne zaplatí 230 eur. „Ani tu však rodičia nebudú na deti doplácať, keďže pre tento typ zariadenia je limit stanovený na 280 eur,“ zdôrazňuje Rodinová.

V doterajšom znení zákona dvojitá maximálna hranica poskytovaného príspevku na starostlivosť o dieťa neexistuje, uvádza sa jednotne vo výške 230 eur. Rodič však dostáva príspevok len v tej sume, v ktorej pravidelne každý mesiac, cez množstvo vyplnených tlačív a potvrdení, zdokladuje výdavky na jasle či škôlku. Ministerstvo však po novom sľubuje výrazne rodičov od tejto zložitej administratívy odbremeniť, aj preto sa teda rozhodlo stanoviť dvojaký limit.

Návrh poskytovania príspevku na starostlivosť o dieťa

  • Na základe zmluvne dohodnutých nákladov na starostlivosť, najviac v sume 280 eur pre súkromné, cirkevné alebo aj mestské jasle, súkromné alebo cirkevné materské školy alebo pre opatrovateľku so živnostenským oprávnením
  • V sume určených mesačných príspevkov rodičov podľa zákona o školstve, najviac vo výške 80 eur, ak starostlivosť o dieťa poskytuje materská škola zriadená obcou zaradená do siete škôl a školských zariadení SR, alebo materská škola zriadená orgánom miestnej štátnej správy v školstve
  • V sume 41,10 eura, ak starostlivosť o dieťa zabezpečuje osobne rodič, prípadne iná blízka osoba (napr. starý rodič, teta a pod.)

Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #materská škola #príspevok na starostlivosť