SAV má tri roky istotu najmenej 60 miliónov eur

Handrkovanie sa o to, koľko miliónov možno škrtnúť v rozpočte pre Slovenskú akadémiu vied (SAV) tak, aby ešte prežila, sa tento rok nekoná. V najbližších troch rokoch dostane zo štátneho rozpočtu najmenej 60 miliónov eur ročne. Dohodu, ktorá Akadémii garantuje základnú finančnú stabilitu, podpísali minister školstva a minister financií.

13.07.2015 15:00
SAV, Slovenská akadémia vied Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (8)

Rozpočet 60 miliónov je len o málo vyšší ako financie, ktoré boli pre SAV vyčlenené na tento rok. Vlani chcela vláda podobne ako rok predtým škrtnúť Akadémii vied 10 miliónov eur, napokon však dostala 58,5 milióna. Aj preto niektorí vedci upozorňujú, že dohoda ešte automaticky neznamená pre SAV rozvoj. „Tých 60 miliónov znamená úroveň rozpočtu spred dvoch rokov, takže nie je to nejaký rozvojový impulz, ale skôr zachovanie terajšieho stavu. Ale aj to je dôležité,“ reagovala Zuzana Kusá zo Sociologického ústavu SAV.

Pripomína, že pri neistote v predchádzajúcich rokoch a znižovaní financií boli ústavy nútené krátiť úväzky a ľuďom, ktorí podávali vyššie výkony, zas nevyšlo na odmeny. Ak sa niečo pokazilo a mali nečakaný výdavok, museli riešiť dilemu, či budú v zime kúriť, alebo si budú môcť dovoliť ísť na terénny výskum. „V konečnom dôsledku táto situácia nie je nijako atraktívna najmä pre šikovných mladých ľudí, ktorí sú zapojení do medzinárodných projektov a potom radšej odchádzajú do cudziny,“ dodala Kusá.

Podľa šéfa SAV Pavla Šajgalíka je určitá stabilita nutnou podmienkou na rozvoj. Vlani navrhované krátenie financií o desať miliónov by napríklad podľa prepočtov Akadémie viedlo k prepusteniu takmer 500 zamestnancov. „Aj mladého človeka, ktorý sa rozhoduje pre kariéru vedeckého pracovníka, čo je výnimočné, si treba vážiť. Mal by cítiť, že táto spoločnosť, vláda, berie túto inštitúciu vážne, dáva jej istý stabilný vývoj a jeho kariéra má budúcnosť. Nepôjdete predsa robiť do firmy, o ktorej neviete, či na budúci rok nebude zrušená,“ povedal Šajgalík začiatkom roka v rozhovore pre Pravdu.

Šajgalík označil podpis dohody s rezortmi školstva a financií za historickú chvíľu, keďže niečo také Akadémia od roku 1989 nemala. Šéf rezortu školstva dal pri tom najavo, že toto gesto voči SAV súvisí aj s pripravovanými zmenami v samotnej Akadémii. „Slovenská akadémia vied má veľmi zdravý základ. Zároveň potrebujeme, aby sa prostredie SAV do istej miery prečistilo, aby sme mohli dávať peniaze tam, kde je to účelné, kde máme špičkových ľudí a špičkové tímy,“ povedal minister školstva Juraj Draxler.

Dokument by mal podľa rezortu školstva prispieť k vytvoreniu podmienok na transformáciu jednotlivých ústavov SAV na verejné výskumné inštitúcie. Táto zmena, ktorá má umožniť väčšie prepájanie výskumu s praxou a dať viac možností pri nakladaní s majetkom či rozhodovaní sa o počte zamestnancov a odmeňovaní kvality, sa chystá už niekoľko rokov. Podľa zákona, ktorý pripravil rezort školstva, sa mala spustiť už 1. januára. Legislatívny návrh však zatiaľ nebol prijatý vládou.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #SAV #Slovenská akadémia vied #financovanie vedy