Pod Poľanou sa tancovalo s Lúčnicou

Celé Podpoľanie počas víkendu ožilo folklórom a tradíciami. Už pol storočia sa Detva každoročne druhý júlový víkend rozospieva a roztancuje. Festival tradičnej ľudovej kultúry Folklórne slávnosti pod Poľanou je vychýrenou udalosťou nielen doma, ale aj v zahraničí. Tento rok bol však výnimočný. Jubilejný päťdesiaty ročník patril profesorovi Štefanovi Nosáľovi. Umeleckému vedúcemu a choreografovi Lúčnice, rodákovi z Podpoľania.

13.07.2015 16:00
Lúčnica Foto:
Folklórne slávnosti pod Poľanou sú známe doma i v zahraničí.
debata (3)

Lúčnica – môj život, predstavenie, ktoré vzniklo pri príležitosti 85. narodenín legendárneho choreografa, prilákalo do hľadiska amfiteátra takmer desaťtisíc nadšencov folklóru. A nechýbal medzi nimi ani prezident Andrej Kiska, ktorého primátor mesta Detva Ján Šufliarsky privítal v kroji s pohárikom dobrej detvianskej „rožovky“. Tak, ako sa v Detve patrí.

Celé Podpoľanie počas víkendu ožilo folklórom a...
Tento ročník festivalu tradičnej ľudovej...
+2Jubilejný 50.ročník patril Štefanovi Nosáľovi.

Hľadisko detvianskeho amfiteátra sa naplnilo do posledného miesta, ba aj prekročilo svoje kapacity. Keď sa niekoľko tisíc ľudí naraz postavilo a pri príchode Štefana Nosáľa búrlivo tlieskalo, nejednému Detvanovi sa od dojatia tisli slzy do očí. A bolo to obojstranné. „Šťastný som. Že som doma. Že ma takto prijali,“ neskrýval dojatie jeden z najznámejších Podpoliancov a čestný občan Detvy profesor Nosáľ.

Nad detvianskym amfiteátrom sa vznášal taký duch spolupatričnosti a hrdosti, ako už dávno nie. „Sme nesmierne šťastní, že tu pán Nosáľ je. Málokedy pociťujem taký pocit hrdosti na svoj rodný kraj ako teraz. Mám zimomriavky po celom tele a zo zimy to nie je,“ opisoval svoje emócie štyridsaťročný Jozef z Detvy.

Úspech mali aj domáce súbory s otváracím programom Svadba na Detve. Jedinečné scénické predstavenie priblížilo krásu, ktorú nám zanechali naši predkovia. Podpolianci sú známi svojou láskou k folklóru. Sú hrdí na svoje zvyky a obzvlášť na ľudí, ktorí ich prezentujú. A takým človekom je aj velikán slovenskej kultúry profesor Nosáľ. Jeho detstvo sa viaže na rodnú Hriňovú a okolité lazy, o ktorých vždy hovorí s láskou.

„On je veľký učiteľ. Zodpovednosti a hrdosti. Naučil ma byť hrdou na to, že pochádzam zo Slovenska a z Detvy. A že to môžem reprezentovať v zahraničí. Toto som spoznala v Lúčnici,“ povedala o ňom ďalšia známa Detvianka, Anička Dudášová, sólistka Lúčnice. Od detstva tancovala v detvianskych domácich súboroch. Tam si zamilovala folklór a dnes je tanečnica z Lúčnice.

Na snímke Anička Dudášová, sólistka Lúčnice. Foto: Tomáš Belko
Dudášová Na snímke Anička Dudášová, sólistka Lúčnice.

„Tancovať doma je sen každého lúčničiara. Stáť na domácej scéne, to sú tie najkrajšie pocity. Je to také zadosťučinenie za 11 rokov, čo pôsobím v Lúčnici. Ten pocit, že som doma a sú tu ľudia, ktorí ma poznali ako dieťa, je neopísateľný,“ dodala Anička.

Folklórne slávnosti neboli len o speve a tanci, ale aj o pripomínaní si dedičstva predkov. O úcte k tradíciám a pôvodným remeslám. Tie prišli ukázať i rodáci zo zahraničia, z Chorvátska či zo Srbska. Ako povedal Vladimír Skalský, predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí: „Ich bohato zdobené kroje a ľudové výrobky sú pastvou pre oči, tradičné jedlá zas potešili žalúdok.“ Naozaj bolo z čoho vyberať, každý návštevník festivalu si prišiel na svoje.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Nosáľ #Lúčnica #folklórny festival #Poľana #slávnosti pod Poľanou