Školám sa menej papierovania pozdáva

Okrem toho, že každý deň učili žiakov, museli to aj zapisovať do niekoľkých dokumentov. Rovnako mali školy povinnosť vypracovávať aj takzvaný prehľad činnosti svojich učiteľov a odborných zamestnancov. K tomu ešte plán pre riaditeľa a rokovací poriadok pedagogickej rady. Od septembra by malo byť toto papierovanie minulosťou.

14.07.2015 15:00
deti, škola, žiaci Foto: ,
Po odbremenení od administratívy by učitelia mohli mať viac času pre žiakov.
debata (4)

Umožní to novela vyhlášky o základnej škole, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Školy tieto zmeny vítajú. Podľa nich je dokumentácie zbytočne veľa a často sa opakuje.

„Akékoľvek odbúranie administratívy školám pomôže. V tomto smere sú veľmi zaťažené. Čo nemáte na papieri, akoby nebola pravda. Keď napríklad rokujeme so zákonným zástupcom dieťaťa alebo s kolegami a nie je to na papieri, akoby to ani neexistovalo. V podstate všetko sa musí podložiť. Niekedy sú to nezmyselne aj tri, štyri rovnaké papiere,“ vysvetlila predsedníčka Združenia základných škôl Slovenska Alena Petáková.

So zrušením zbytočného opakovania niektorých dokumentov súhlasí aj riaditeľka Základnej školy Cabajská v Nitre Dana Rapavá. To, že školy majú administratívne povinnosti, je podľa nej v poriadku. Práca by sa však učiteľom a riaditeľom mala uľahčiť tým, že sa množstvo papierov nebude zbytočne duplikovať.

Toto by mala vyriešiť novela vyhlášky, a navyše by mala odstrániť aj záznamy, bez ktorých sa chod školy nezmení. „Navrhuje sa zrušiť také dokumenty, ktoré sú súčasťou iných dokumentov alebo sú formálne bez praktického významu a napriek tomu je potrebné ich, v závislosti od meniacej sa situácie, počas školského roka stále meniť,“ uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Podľa Rapavej školám roboty každým rokom pribúda aj na úkor času, ktorý by mal byť venovaný žiakom. „Každú zmenu, ktorá trochu zjednoduší administratívu a uľahčí nám prácu, vítam. Získaný čas môžeme využiť hlavne na výchovno-vzdelávací proces. Ten je hlavnou úlohou školy, no často nemáme čas venovať sa deťom tak, ako by sme sa mali,“ skonštatovala Rapavá.

Zrušiť by sa mali aj tieto dokumentácie školy

  • Ročný plán kontrolnej činnosti riaditeľa a zástupcu riaditeľa školy – vypracováva sa raz ročne, upravuje sa v prípade každej organizačnej zmeny a zverejňuje sa v rámci školy.
  • Prehľad o rozsahu pedagogickej činnosti pedagogických zamestnancov a odbornej činnosti odborných zamestnancov – obsahuje informácie o konkrétnom pedagógovi, jeho predmetoch a triedach, ktoré učí. Vypracováva sa raz ročne, takisto sa upravuje v prípade zmeny a zverejňuje sa v rámci školy.
  • Rokovací poriadok pedagogickej rady – upravuje postup pri príprave a rokovaní pedagogickej rady. Vypracováva sa raz ročne, zverejňuje sa v rámci školy, upravuje sa v prípade zmeny, pričom úpravu musí odsúhlasiť pedagogická rada.
  • Obsah organizačného poriadku – je základnou organizačnou normou školy. Rovnako sa pripravuje raz ročne a upravuje sa v prípade zmeny.

Bez dlhodobého plánovania sa po novom zaobídu aj výcviky, výlety a exkurzie. Triedni učitelia ich nebudú musieť hlásiť do plánu práce hneď na začiatku školského roka. Ten zrušil už aktuálne platný školský zákon. Teraz sa s ním zosúladí aj vyhláška.

Koľko času riaditelia a učitelia novými opatreniami získajú, sa dá teraz podľa Združenia základných škôl ťažko predpokladať. „Konkrétny prínos uvidíme až časom v reálnych situáciách. Mnohé veci si musí škola vytvoriť sama, aby mala vlastné záznamy. Niektoré však nie sú potrebné, robia sa len kvôli legislatíve. Ako to nakoniec dopadne, uvidíme v skutočných situáciách,“ uzavrela Petáková.

Na novej podobe vyhlášky spolupracovali s odborníkmi ministerstva školstva aj riaditelia a pedagógovia základných škôl. „Návrh na úpravu ustanovenia o dokumentácii školy bol vypracovaný na základe návrhov pracovnej skupiny pre znižovanie administratívnej záťaže vymenovanej ministrom školstva. Členmi pracovnej skupiny boli najmä zástupcovia škôl,“ dodala Dupaľová Ksenzsighová.

Novelizuje sa aj vyhláška o školách v prírode. Pri ich organizovaní tiež ubudne papierovanie a na vzdelávanie v prírode bude stačiť menej pedagogických zamestnancov, aby ho mohli využívať aj menšie materské, základné či stredné školy.

Platnosť oboch predpisov ministerstvo načasovalo na začiatok školského roka. Platiť by mali od 1. septembra 2015.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #školy #byrokracia #administratíva