Neoprávnené odmeny z pôžičkových fondov sú premlčané

Vysoké odmeny za čestné funkcie v pôžičkových fondoch pre študentov a učiteľov zrejme z veľkej časti bývalí funkcionári nebudú musieť vrátiť. Hoci aj Najvyšší súd potvrdil, že odmeny vyplatené v rokoch 2005 až 2011 boli neoprávnené, zároveň konštatoval premlčanie veľkej časti z nich.

14.07.2015 14:14
debata (14)

Odznelo to v Rádiožurnáli RTVS s tým, že celkovo ide o približne 460-tisíc eur z peňazí určených sociálne slabším študentom a učiteľom. Fond na podporu vzdelávania sa už obrátil aj na ústavný súd.

Členovia rád vtedajšieho Študentského pôžičkového fondu a Pôžičkového fondu pre začínajúcich pedagógov od roku 2005 poberali odmeny, aj keď ich funkcie boli zo zákona čestné. Pod nátlakom vtedajšieho ministra školstva Dušana Čaploviča niektorí jeho nominanti odmeny vrátili, iných z ministerstva prepustil. Fond na podporu vzdelávania, do ktorého sa oba pôžičkové fondy zlúčili, sa o tieto odmeny s viacerými bývalými funkcionármi súdi. Rádiožurnál dnes uviedol, že súdy však konštatujú premlčanie veľkej časti odmien. Takýto rozsudok potvrdil už aj Najvyšší súd SR. Jeden z funkcionárov musí z odmeny viac ako 6 800 eur vrátiť len 134 eur, ostatné je už premlčané.

Fond tento rozsudok napadol na Ústavnom súde. Ústavný súd ešte nerozhodol, či sťažnosť prijme na ďalšie konanie. Sporov o odmeny z fondu je však viac, a to na viacerých okresných aj krajských súdoch. Vedenie fondu vkladá nádeje do ďalšieho rozhodnutia Najvyššieho súdu. Advokát Viliam Karas povedal, že šanca na vrátenie odmien je malá.

Bývalý šéf pôžičkových fondov Ľubomír Zburín, ktorý bol za vyplácanie odmien odvolaný, aj napriek rozhodnutiu súdu trvá na tom, že boli vyplatené oprávnene. Podľa neho si ich fondy mohli dovoliť, lebo mali dobré hospodárske výsledky. „Čestná funkcia neznamená, že nemôže byť honorovaná. O funkcii hovorí zákon, čo členovia rady fondu musia robiť. Oni vykonávali úplne iné veci, to bola práca navyše,“ povedal Zburín.

Prípad prešetrovala aj polícia, trestné stíhanie však vyšetrovateľ zastavil.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #peniaze #odmeny #pôžičkové fondy