Kiska vymenoval rektorov štyroch vysokých škôl

Prezident Andrej Kiska vymenoval rektorov štyroch vysokých škôl. Menovacie dekréty si v Prezidentskom paláci prevzali Stanislav Kmeť z Technickej univerzity v Košiciach, Peter Kónya z Prešovskej univerzity v Prešove, Pavol Sovák z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Marek Šmid z Trnavskej univerzity v Trnave.

14.07.2015 14:33
Kiska, Kmeť, Kónya, Sovák, Šmid Foto: ,
Na snímke zľava novovymenovaní rektori Stanislav Kmeť z Technickej univerzity v Košiciach, Peter Kónya z Prešovskej univerzity v Prešove, Pavol Sovák z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Marek Šmid z Trnavskej univerzity v Trnave) a prezident SR Andrej Kiska (vpravo) v Prezidentskom paláci.
debata (9)

Prezident zablahoželal rektorom k menovaniu do funkcie. Zároveň ich však upozornil na výzvy a ciele, ktoré by malo napĺňať slovenské vysoké školstvo. „Pred vami všetkými stoja ciele, ktoré treba napĺňať. Budete to totiž práve vy, kto určí cesty a spôsoby, ktorými sa vami riadené univerzity vyberú pri napĺňaní svojho poslania a stanovených cieľov. A budete to opäť vy, kto za všetky tieto rozhodnutia ponesie zodpovednosť,“ povedal rektorom Kiska.

Pripomenul tiež, že napriek všetkým zmenám, ktoré sa v oblasti verejných vysokých škôl na Slovensku v nedávnej minulosti udiali alebo sa v súčasnosti dejú, v kvalite našich vysokých škôl v porovnaní s tými najlepšími vo svete alebo v Európe stále zaostávame. „Áno, aj my máme také vysoké školy a fakulty, ktoré poskytujú kvalitné, hodnotné vzdelanie. Týchto niekoľko však nestačí a nebude stačiť. Klesá počet našich študentov na slovenských vysokých školách. Počet zahraničných študentov nerastie, alebo rastie len výberovo na niektorých z nich. Pritom v ostatnom čase sa do rozvoja infraštruktúry vzdelávania na našich školách investovalo veľké množstvo najmä európskych peňazí,“ dodal Kiska.

Prianím prezidenta je, aby všetky vysokoškolské inštitúcie na Slovensku nachádzali spôsoby, ako pri vede a výskume zabezpečiť kvalitné vzdelávanie, ktoré priláka viac našich aj zahraničných študentov a pedagógov. Zároveň chce, aby vznikali rady špičkových výskumných tímov a aby naši študenti chodili počas štúdia do zahraničia a vracali sa späť do prostredia pripraveného reagovať na ich potreby tak, aby po skončení štúdia boli vyhľadávaní medzi zamestnávateľmi.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vysoké školy #rektori #Andrej Kiska