Supernemocnicu chcú stavať Španieli

Kratšie čakacie lehoty na ošetrenie, lepší prístup lekára k pacientovi či šetrenie peňazí štátu. Španielska spoločnosť Ribera Salud, ktorá chce postaviť a prevádzkovať novú Univerzitnú nemocnicu v Bratislave, predstavila časť svojich plánov.

15.07.2015 14:00
debata (5)

Do užšieho výberu sa dostala spoločne s ďalšími štyrmi firmami a konzorciami, s ktorými bude v najbližších mesiacoch ministerstvo zdravotníctva viesť súťažný dialóg. Víťaz tendra za 250 miliónov bude známy koncom tohto roka.

Vymysleli sme model, ktorý pomáha poskytovať lepšiu zdravotnú starostlivosť pacientom a šetriť náklady štátu.
Alberto De Rosa, generálny riaditeľ spoločnosti

Ribera Salud vypracovala vlastný model verejno-súkromného partnerstva s názvom „Alzira“. Podľa neho spravuje niekoľko nemocníc v Európe aj Latinskej Amerike. Využila by ho aj v novej nemocnici na Slovensku. „Za 16-ročnej existencie sme vymysleli model, ktorý pomáha poskytovať lepšiu zdravotnú starostlivosť pacientom a šetriť náklady štátu,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Alberto De Rosa.

Čo presne ich systém zahŕňa, to neprezradil, keďže súťaž ešte nie je uzavretá. Funguje v štyroch španielskych a v štyroch portugalských nemocniciach, okrem nich aj v dvoch v Peru. Podľa De Rosu sú všetky v pluse.

Model, ako tvrdí generálny riaditeľ, sa dá prispôsobiť možnostiam danej krajiny. Napríklad v Španielsku je štátny národný systém zdravotníctva, pacienti nedoplácajú za zdravotnú starostlivosť. Zdravotné poistenie tam nie je.

Nemocnice dostávajú kapitačné platby od štátu na pacienta v sume 690 eur na rok. V Portugalsku je už aj finančná spoluúčasť pacienta a v hlavnom meste Peru Lime existuje model sociálneho zabezpečenia.

„Všetci ľudia, ktorí pracujú, sú poistení a z týchto peňazí sa financuje zdravotníctvo,“ vysvetlil k zdravotníctvu v Peru generálny riaditeľ. Preto si myslí, že ho bude možné priniesť aj na Slovensko.

Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ kontroluje formálne a obsahové náležitosti žiadostí o účasť, ktoré predložili záujemcovia. Prvé stretnutie s vybranými uchádzačmi by sa malo podľa hovorcu rezortu Petra Bublu uskutočniť do konca júla.

„S uchádzačmi sa budeme stretávať intenzívne, toľkokrát a tak často, ako to bude potrebné, kým verejný obstarávateľ neidentifikuje optimálne riešenie, ktoré zabezpečí splnenie jeho požiadaviek,“ dodal Bubla. Ukončenie súťažného dialógu ministerstvo predpokladá do konca tohto roka.

Okrem Ribera Salud sa na tendri zúčastňujú aj InterHealth Canada a Metrostav, Agel v spolupráci s Assuta Medical Centers, Rizzani De Eccher a Policlinico San Donato, Pessina Costruzioni v spolupráci s Dúha, a.s., a Credinvest International Slovakia.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #PPP #Univerzitná nemocnica #nová nemocnica #Alzira