Harabin opäť mieša karty

Aj keď sa éra Štefana Harabina na čele Najvyššieho súdu vlani skončila, justícia zažíva ďalšie zaťažkávacie skúšky. Kameňom úrazu sú niektoré rozhodnutia jeho senátu. Napriek veľkej kritike si so vzniknutou situáciou nik nevie dať rady.

15.07.2015 20:00
Štefan Harabin Foto: ,
Štefan Harabin.
debata (63)

Pre spochybnenie zákonnosti policajnej inšpekcie si v stredu ďalší bývalý policajt obžalovaný z korupcie vypočul oslobodzujúci rozsudok. Ide už o druhý takýto prípad v priebehu pár mesiacov, pod ktorý sa podpísal znovu trojčlenný senát Najvyššieho súdu v zložení Štefan Harabin, Gabriela Šimonová a Viliam Dohňanský. Ten istý senát aj v máji oslobodil policajta, ktorého pre korupciu vyšetrovala inšpekcia ministerstva vnútra a súd ho poslal za mreže na päť rokov.

Harabinov senát v stredu rozhodol aj o prepustení Viliama Mišenku z väzby. Ide o muža, ktorého polícia doviezla pred dvoma rokmi až z Venezuely pre viaceré závažné obvinenia.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Kto zastaví kaliča vody.

Problém, ktorý súrne čaká na riešenie, je práve spochybnenie zákonnosti policajnej inšpekcie, teda Úrad inšpekčnej služby. Spomínané rozhodnutie Harabinovho senátu je o to nepochopiteľnejšie, že vlani iný senát, kde bol Harabin, rozhodol opačne. Policajnú inšpekciu vtedy nenapadol. Napriek kritike sporných rozsudkov Harabinovho senátu zo strany ministrov spravodlivosti a vnútra, ale aj šéfky Najvyššieho súdu, doteraz nikto nič proti Harabinovi nepodnikol. Stále sa tak čaká na riešenie situácie, ktorá neprispieva k právnej istote na Slovensku. A aby to bolo ešte komplikovanejšie, treba dodať, že v súvislosti s policajnou inšpekciou existuje aj tretie rozhodnutie Najvyššieho súdu. Je z konca júna tohto roku. Sudcovia Juraj Kliment, Milan Karabín a Peter Szabo vyriekli, že inšpekcia má oporu v zákone, a teda neuznali verdikt Harabinovho senátu.

Po protirečivých rozsudkoch sa ako jedna z možností spomínalo disciplinárne konanie proti Harabinovi. Mohol by to však byť problém, pretože rozhodoval nielen Harabin, ale aj ďalší dvaja členovia senátu. Ďalšou možnosťou je odvolať Harabina z funkcie šéfa Trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu. To môžu urobiť len členovia kolégia. Počas dovolenkového obdobia sa však takýto krok neočakáva.

Šéf rezortu spravodlivosti Tomáš Borec sa k prípadnému konaniu voči Harabinovi nechcel vyjadriť. Jeho hovorkyňa Alexandra Donevová to vysvetlila tým, že nepoznajú zdôvodnenie stredajšieho rozsudku. „Z našej strany by nebolo korektné komentovať rozhodnutie, s ktorým nie sme oboznámení a ktorého odôvodnenie sme ani nemali možnosť vidieť,“ povedala hovorkyňa. Pred časom však minister Borec vyhlásil, že Harabin ako šéf Trestnoprávneho kolégia „nepomáha spravodlivosti“. Takisto predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová sa v stredu nevyjadrila, či podnikne nejaké kroky proti Harabinovi.

Rezort vnútra trvá na tom, že jeho Úrad inšpekčnej služby je oprávnený orgán na trestné stíhanie príslušníkov Policajného zboru. „Súdy by si mali uvedomiť, či chcú korupciu trestať, alebo ochraňovať tých, ktorí ju páchajú,“ reagoval v stredu hovorca ministra vnútra Ivan Netík. Pripomenul, že vlani päťčlennému dovolaciemu senátu Najvyššieho súdu, v ktorom sedel aj Harabin, policajná inšpekcia neprekážala.

Odborníčka na trestné právo a rektorka Policajnej akadémie Lucia Kurilovská považuje rozhodnutie o nezákonnosti policajnej inšpekcie za pochybné. „Senát Najvyššieho súdu prekročil svoju právomoc. Nie je oprávnený posudzovať súlad právnych predpisov v rámci odvolania v trestnej veci,“ upozornila Kurilovská.

Ministerstvo vnútra už poslalo právnu analýzu k prvému rozsudku, ktorý oslobodil policajta odsúdeného za korupciu, na Generálnu prokuratúru a aj ministrovi spravodlivosti Borecovi. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár pre Pravdu povedal, že na dovolaní voči rozhodnutiu Harabinovho senátu z mája tohto roka sa robí. „Prokurátor, ktorý to má na starosti, na tom intenzívne pracuje,“ reagoval Čižnár.

A o čo presne pri stredajšom oslobodení policajta išlo? Expolicajta Matúša D. prokuratúra vinila z toho, že si vyžiadal a prebral úplatok 2-tisíc eur od zahraničného študenta. Harabin znovu zopakoval, že inšpekcia ministerstva vnútra nemá zákonný základ. „Dvaja ministri vnútra sa postavili nad parlament a internou normou si zobrali inšpekciu a dali ju na ministerstvo vnútra. To je neprípustné a v rozpore s právnym štátom a hierarchiou právnych noriem,“ tvrdil Harabin. Podľa neho dozorujúcemu prokurátorovi asi ušlo, že existuje štrasburská judikatúra, ktorou sme viazaní. „Štrasburský súd už vo viacerých kauzách jasne povedal, že inšpekčná služba nemôže byť pod politikom, potom nemá atribúty nezávislosti a nepostačuje ani dozor nezávislého prokurátora,“ objasňoval najnovšie rozhodnutie svojho senátu Harabin. Prokurátor Tomáš Honz reagoval, že prokuratúra uplatní ďalšie mimoriadne opravné prostriedky.

Oslobodený expolicajt povedal, že bol prepustený zo služobného pomeru v polícii na základe krivých výpovedí. „Inšpekcia si s odposluchmi nakladá, ako chce. Určite porušila zákony, ktoré určujú, ako má nakladať s odposluchom, ako majú byť získavané,“ reagoval po vynesení oslobudzujúceho verdiktu. Podľa neho za všetkým boli jeho osobné spory s vedením inšpekcie. Expolicajtovi vymeral vlani Špecializovaný trestný súd jednoročný trest a pokutu vo výške dvetisíc eur. Sudca ho uznal za vinného z nepriamej korupcie. Podľa obžaloby si bývalý policajt v júni 2013 prostred­níctvom svojej priateľky vyžiadal a prijal od zahraničného študenta Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach úplatok vo výške dvetisíc eur. Za to mal vplývať prostredníctvom lekára Jána V. na pedagógov fakulty, aby študent skúšku úspešne absolvoval. Proti rozhodnutiu sa vtedy Matúš D. odvolal s tým, že prípad je vykonštruovaný.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Štefan Harabin #Viliam Mišenka