Slovensko a Rakúsko majú podpísať dohodu o migrantoch budúci utorok

Predstavitelia Rakúska a Slovenska podpíšu bilaterálnu dohodu o presune 500 žiadateľov o azyl z Traiskirchenu do Gabčíkova budúci utorok (21. júla) vo Viedni. Informovala o tom tlačová agentúra APA s odvolaním sa na zdroje z rakúskeho ministerstva vnútra.

15.07.2015 19:38
Gabčíkovo, utečenci Foto: ,
Účelové zariadenie STU v Gabčíkove, kde by mohli byť migranti ubytovaní.
debata (25)

Dokument podľa správy momentálne dokončujú a budúci utorok dopoludnia by mal byť pripravený na podpísanie rakúskou ministerkou vnútra Johannou Miklovou-Leitnerovou a jej slovenským rezortným partnerom Robertom Kaliňákom.

Základom dohody, ktorá by mala predbežne platiť dva roky, sú výsledky rokovania expertov zo 7. júla, uviedla APA. Prvých 50 ľudí z preplneného azylového centra v Traiskirchene pri Viedni presunú na Slovensko ešte v júli, ďalších 200 má nasledovať v auguste a zvyšných 250 v septembri. Predmetom spolupráce pritom bude len samotná starostlivosť o migrantov, zatiaľ čo samotné azylové konanie budú naďalej viesť rakúske úrady.

Podľa správy APA sa predpokladá, že Slovensko bude znášať náklady na stravovanie migrantov a prevádzku budov, kde budú umiestnení, pričom tiež poskytne kancelárske priestory pre sociálnych pracovníkov a právnych poradcov. Inú starostlivosť a bezpečnostnú službu bude hradiť rakúska strana.

„Popri rakúsko-maďarskom spojenectve pre zabezpečenie srbsko-maďarskej vonkajšej hranice EÚ je to ďalšia dôležitá spolupráca s jednou z našich susedských krajín,“ uviedla Miklová-Leitnerová v stanovisku citovanom APA. Agentúra poukazuje na rastúci odpor voči prijatiu migrantov v Gabčíkove, kde podľa nej príslušnú petíciu podpísalo už vyše 3000 spomedzi približne 5000 obyvateľov a starosta Iván Fenes ohlásil „nezáväzné referendum“.

Dohoda o presune na Slovensko predtým vyvolala ostrú kritiku aj zo strany rakúskych ľudskoprávnych organizácií a politikov.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rakúsko #utečenci