Fico: Zvrchovanosť bola prvým suverénnym krokom Slovákov

Za prvý krok k vyhláseniu samostatnosti Slovenska označil v piatok slovenský premiér Robert Fico deklaráciu zvrchovanosti, ktorú v roku 1992 schválila vtedajšia Slovenská národná rada (SNR). Od prijatia deklarácie, ktorá viedla k rozpadu Československa, práve v piatok uplynulo 23 rokov.

17.07.2015 16:26
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (52)

Fico zároveň ocenil súčasné vzťahy medzi Českom a Slovenskom čoby nástupníckych štátov niekdajšej československej federácie.

„Zvrchovanosť bola prvým suverénnym krokom Slovákom, keď pocítili nielen zodpovednosť za vlastný osud, ale dostali príležitosť byť súčasťou demokratickej slobodnej Európy,“ vyhlásil pred novinármi Fico, ktorý deň schválenia deklarácie označil za prelomový v novodobých dejinách krajiny.

Deklaráciu o zvrchovanosti schválili poslanci výraznou väčšinou hlasov. Dokument pri hlasovaní podporil aj Fico, ktorý bol v tom čase poslancom SNR. V dokumente sa SNR prihlásila k právu slovenského národa na sebaurčenie.

„Z celej deklarácie o zvrchovanosti sála najmä odvaha a rozhodnosť, že slovenský národ je rozhodnutý založiť vlastný štát. Prakticky po prijatí tejto deklarácie sa rozhodol vtedajší československý prezident Václav Havel odstúpiť z funkcie, pretože sila tohto posolstva bola veľká,“ uviedol Fico, podľa ktorého práve vyhlásenie nezávislosti otvorilo Slovensku čoby samostatnému štátu okrem iného cestu do EÚ.

Predseda vlády zároveň ocenil terajšiu úroveň vzťahov medzi Slovenskom a Českom. „Cesta zvrchovanosti a suverenity priniesla nové hodnotné vzťahy s Českou republiku. Považujeme ich za obzvlášť cenné, začali sme písať novú históriu v rámci Visegrádskej štvorky,“ povedal Fico.

Pellegrini: Deklarácia bola míľnikom na ceste slovenského národa k vlastnej štátnosti

Šéf parlamentu Peter Pellegrini doplnil, že deklarácia o zvrchovanosti bola dôležitým míľnikom na ceste slovenského národa k vlastnej štátnosti. „Zo súčasného pohľadu je treba mať na pamäti, že doba bola zložitá, ťažká a neistá, prebiehala ekonomická transformácia, na juhu Európy zúrila občianska vojna,“ povedal Pellegrini, ktorý zároveň pripomenul pokojné rozdelenie spoločného štátu Čechov a Slovákov na konci roka 1992.

Hlavným architektom deklarácie zvrchovanosti bol vtedajší slovenský premiér Vladimír Mečiar, ktorého Hnutie za demokratické Slovensko (HZDS) v júni 1992 presvedčivo vyhralo parlamentné voľby. Samostatné Slovensko sa potom pod vedením Mečiarovej vlády dostalo kvôli porušovaniu princípov demokracie do medzinárodnej izolácie a vypadlo z prvej skupiny krajín snažiacich sa o prijatie do EÚ a NATO. Mečiarova popularita postupne klesala a v súčasnosti Mečiar už v politike nepôsobí.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #nezávislosť #Peter Pellegrini #deklarácia #zvrchovanosť