Slnko spomaľuje reakcie vodičov

Extrémne horúčavy môžu u vodiča v rozpálenom aute vyvolať podobné reakcie, ako keby vypil alkohol. Podľa dopravnej psychologičky Eleny Pipiškovej utlmená je jeho pozornosť aj reakcie.

19.07.2015 15:30
debata (10)

Ako sa prejavujú horúčavy na správaní vodiča?
Zvýšená teplota vo vozidle človeka vyčerpáva, je unavený, necíti sa v poriadku, začína sa potiť. V takomto stave sú celkové reakcie spomalené, aj pozornosť môže byť oslabená. Ak jazdí proti slnku, zrakové vnemy sú tiež ovplyvnené. Vodič si môže vypomáhať technickými vymoženosťami.

Je fajn, ak má v aute klímu. Ak človek šoféruje auto bez klimatizácie, tak za sklom môže mať vyše 50 stupňov Celzia. Plne sa sústrediť na jazdu v taktom prípade dá riadne zabrať, je to veľmi, veľmi vyčerpávajúce.

Môže sa to potom prejaviť napríklad vo zvýšenej agresivite?
Človek sa v takej horúčave môže stať aj podráždený, to je individuálna záležitosť. Skôr sa to prejaví u toho, kto má sklony k podráždeným reakciám. Vodič vtedy zareaguje nervóznejšie, neprimerane danej situácii.

Alebo sa to môže prejaviť aj tým, že šliapne na plyn a snaží sa rýchlejšie dostať do cieľa. Zvýši rýchlosť, a tým aj vnímanie okolitých situácií je úplne iné. Vtedy môže dôjsť ku kolíznym situáciám a k problémom na ceste.

V horúčavách treba dodržiavať pitný režim, ale za volantom sa to nedá. Čo by ste odporúčali?
Pitný režim je veľmi dôležitý. Vodič môže na minútku – dve niekde zastaviť a napiť sa. Viezť so sebou na nejakú dlhú trasu napríklad minerálku je problém, lebo voda bude o chvíľu teplá. Preto by som odporúčala radšej čaj.

Ten sa dá piť teplý, vlažný aj studený. Sladké vody a ešte k tomu aj teplé nie sú riešením. V žiadnom prípade sa netreba vyhýbať pitnému režimu, lebo tým človek ubližuje svojmu telu, a to sa potom prejavuje aj na psychických funkciách. Je malátny a v takom stave už nedokáže dostatočne pružne reagovať na situáciu v doprave, ak sa náhle zmení.

Ak dlho by mal vodič v takomto počasí šoférovať bez prestávky?
Počas takýchto horúčav by mal vodič sedieť za volantom bez prestávky maximálne dve hodiny. Ale vôbec nič sa nestane, keď aj po hodine zostane stáť na nejakých päť minút. Len čo začne cítiť nejakú nepohodu za volantom, treba zastaviť, trošku sa rozhýbať a napiť sa.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #horúčavy #slnko #vodiči