Hlavné mesto nevie, čo sa deje v jeho podnikoch

Mestské firmy, v ktorých sa točí najviac peňazí, zostali bez kontroly samosprávy. Zástupcom mesta Bratislava sa totiž skončilo funkčné obdobie v dozorných radách. Odvtedy tam nedosadilo nikoho.

19.07.2015 16:00
debata (5)

Situácia sa týka Dopravného podniku Bratislava a Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. Čo sa za dverami týchto spoločností deje, sa tak ich vlastník nedozvie. Mesto plánuje nových členov zvoliť až v septembri.

Na problém upozornil aktivista a riaditeľ Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja Miroslav Dragun, ktorý vyzval primátora Iva Nesrovnala (nezávislý), aby zvolal mimoriadne zastupiteľstvo a zvolil zástupcov mesta do dozorných rád. Tvrdí, že tým chce predchádzať možným hospodárskym škodám v týchto podnikoch. „Dozorné rady sú najvyššie kontrolné orgány a nie je možné, aby ich kontrolovali zamestnanci, nebodaj zástupcovia minoritného akcionára,“ kritizuje Dragun.

V Dopravnom podniku mandát členom dozorných rád vypršal koncom júna a v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti v priebehu tohto mesiaca. V oboch majú rady dokopy deväť členov a z nich piati by mali byť zástupcami mesta. V spoločnosti Metro sa skončil mandát len u časti členov, a to tiež v júni.

„Podľa Obchodného zákonníka plynie momentálne trojmesačná lehota, počas ktorej má mestské zastupiteľstvo schváliť nových zástupcov hlavného mesta v predstavenstvách a dozorných radách, ktorých následne volí valné zhromaždenie spoločnosti,“ vysvetlila meškanie s nomináciami Ivana Skokanová, hovorkyňa magistrátu.

Nových zástupcov, ktorých musí navrhnúť primátor, by mali poslanci zvoliť v septembri a podľa Skokanovej nie je dôvod rokovať o tom mimoriadne. „Momentálne v dozorných radách zostávajú zástupcovia zvolení zamestnancami uvedených spoločností,“ povedala hovorkyňa. Podľa nej je chod podnikov zabezpečený a dozorné rady nemôžu rozhodovať o ničom, pretože nemajú dostatok členov.

Mesto si však Obchodný zákonník vysvetľuje mylne, žiadna trojmesačná lehota totiž neplatí. „Ak je v stanovách doba trvania mandátu štyri roky, končí uplynutím štyroch rokov tým, že nie je možné lehotu ani predĺžiť do zvolania valného zhromaždenia,“ argumentuje právnik Jakub Madelika.

Dopravný podnik priznal, že miesta v dozornej rade, ktoré patria mestu, sú neobsadené. „Hlavné mesto SR Bratislava nás informovalo, aby sme nepodpisovali zmluvy, ktoré nesúvisia s bežnou prevádzkou spoločnosti,“ uviedla Adriana Volfová, hovorkyňa spoločnosti Dopravný podnik Bratislava.

Denník Pravda sa s otázkami obrátil aj na Bratislavskú vodárenskú a akciovku Metro, tie však do konca uzávierky neodpovedali. Napriek tomu, že mesto požiadalo podniky, aby nepodpisovali významné zmluvy, poslanci tvrdia, že nikto nevie, čo sa v nich momentálne deje. „Môžu si robiť, čo chcú. Keď sa rozhodnú zajtra podnik zaúverovať, nie sú pod žiadnou kontrolou,“ mieni poslanec bratislavského zastupiteľstva Martin Borguľa (Smer).

Podľa neho poslanci opakovane Nesrovnala upozorňovali na tento problém. „Niekoľkokrát náš návrh zhodil zo stola,“ doplnil Borguľa. Tvrdí, že v bratislavských vodárňach nesedí ani jeden člen dozornej rady zo strany mesta od začiatku volebného obdobia.

„Poslanci nemajú v tejto chvíli žiadnu kontrolu a nenesú žiadnu zodpovednosť za to, čo sa v týchto chvíľach deje v mestských podnikoch,“ doplnil poslanec Ján Budaj (Zmena zdola, DÚ). Dodal, že navrhne kolegom z poslaneckých klubov na stretnutí politického grémia, ktoré bude začiatkom budúceho týždňa, aby iniciovali mimoriadne rokovanie k tejto téme.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #dozorné rady #mestské podniky