Naši vojaci nepôjdu na prehliadku do Chorvátska

Slovenskí vojaci sa na vojenskej prehliadke v Chorvátsku pri príležitosti 20. výročia Dňa víťazstva a vďakyvzdania nezúčastnia. Chorvátsko na augustové oslavy pozvalo všetky členské krajiny Severoatlantickej aliancie. Ako potvrdila hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková, Slovensko poslalo chorvátskemu ministrovi obrany blahoprajný list, v ktorom minister obrany Martin Glváč zablahoželal svojmu rezortnému kolegovi k štátnemu sviatku a zároveň ospravedlnil neúčasť našich vojakov.

20.07.2015 15:00
debata (8)

„Pripomíname však, že Slovenská republika si v obrannej oblasti dlhodobo buduje s krajinami západného Balkánu úzke vzťahy a s každou z krajín rozvíja priateľské kontakty. Zároveň vyjadruje svoju úctu a rešpekt voči ich národno-historickým postojom a regionálnym medzivládnym vzťahom,“ dodala Balleková.

Prečítajte si glosu Mariána Repu Jatrenie starých rán.

Podľa balkánskych médií sa na oslavách nezúčastnia ani vojaci Spojených štátov amerických, Veľkej Británie, ale ani Nemecka či Slovinska. Balkánske médiá s odvolaním sa na chorvátske ministerstvo obrany však uvádzajú, že na spomienkových oslavách vojenskej operácie Búrka sa zúčastnia zahraniční diplomati.

Oslavy súvisia s výročím operácie Búrka, ktorá prebehla v auguste 1995. Išlo o operáciu proti samozvanej Republike Srbská Krajina. Počas niekoľkých dní vtedy utieklo približne 200 000 Srbov do Srbska alebo Bosny a Hercegoviny. Srbi udávajú 1600 ľudí, ktorí tam mali zahynúť.

„Zdržať sa akéhokoľvek komentára k týmto udalostiam, v čase, keď nie sú ešte všetky otázky medzi jednotlivými štátmi Balkánu a hlavne medzi Srbskom a Chorvátskom uzavreté, je z pozície, napríklad Slovenska, nanajvýš žiaduce,“ reagoval na postoj ministerstva bezpečnostný analytik Milan Žitný. Pripomenul, že Slovensko bolo tútorom Chorvátska v otázkach predvstupovej stratégie do Európskej únie, a so Srbskom máme mnohé spoločné pohľady na Kosovo, na jeho nezávislosť. „Nemôžeme sa prikloniť ani na jednu stranu, ani na druhú stranu. Nevyjadrovať sa, nezúčastňovať sa, nedávať žiadnu legitimitu je pochopiteľná a je namieste,“ uzavrel Žitný.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenskí vojaci #prehliadka #Chorvátsko