Vrátna je rok po katastrofe vynovená, ale jazvy jej zostali

Vrátna sa v utorok prebudila do príjemného rána. Turisti si privstali, aby mohli vyraziť na túry, kým bolo ešte chladnejšie a slnko tak nepálilo. Bol presne rok po ničivej kalamite, keď kamenná lavína, ktorá sa spustila po búrke, zničila takmer 50 áut, rozbúrená voda do cesty vyhĺbila obrovské krátery, strhla elektrické stĺpy a stromy. Dnes už na príjazdovej ceste nevidieť takmer žiadne následky. Len tmavý nový asfalt sa líši od toho starého, nové sú aj múriky a zvodidlá pri ceste a potok má upravené koryto. Akurát na svahoch Hromové a Steny zostali jazvy po odtrhnutej premočenej pôde, ktorá sa valila dole do doliny a mala obrovskú ničivú silu.

22.07.2015 14:00
Vrátna dolina, turisti, Foto: ,
Kabínková lanovka na Chleb je v prevádzke. Turisti sa pohodlne dostanú na hrebeň a k turistickým chatám.
debata (1)

„Príroda sa nezahráva,“ takto vníma minuloročnú katastrofu vo Vrátnej a Terchovej Miro z Rimavskej Soboty. „Sme tu prvý raz. To, čo sa stalo pred rokom, som videla len v televízii, bolo to strašné. Ale teraz mám pocit, akoby sa nič nestalo. Je to tu veľmi pekne vyčistené,“ hovorí Ivana z Rimavskej Soboty.

Najviac turistov sme včera stretli v Snilovskom sedle, kam sa dá vyviezť kabínkovou lanovkou. Minulé leto, po kalamite, turistom chýbala, práve jej spodnú časť kamene zasypali a poškodili najviac. Prúdy, ktoré sa po búrke odtrhli zo svahov Hromové a Steny, strhli do Vrátnej doliny kamene, hlinu, stromy, a táto masa podľa odhadov geológov predstavovala 80– až 100-tisíc kubických metrov. Zo sutín vytiahli 12 poškodených kabínok. Od Vianoc je lanovka opäť v premávke. „Ešte nás čaká oprava poškodených budov, terénne úpravy a tiež dokončenie inžinierskych sietí,“ hovorí Ľudmila Porubčanská zo strediska Vrátna. V prevádzke zatiaľ pre vážne poškodenie nemôže byť chata Vrátna, inak je všetko ostatné, príjazdová cesta i parkovisko prístupné. Popri päť kilometrov dlhej ceste v doline sa ešte dokončujú oporné múry.

Cestička k lanovke bola pred rokom takto... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Vrátna dolina, kalamita, Cestička k lanovke bola pred rokom takto zasypaná nánosmi kameňov, bahna a sutín.

„Veľmi sa nám páči ako je to urobené. Rýchlo to dali dokopy, myslela som si, že to bude dlhšie trvať kým sa to dá do poriadku. Nie sú tu žiadne veľké obmedzenia, sme spokojní,“ hovorí pravidelná návštevníčka Vrátnej Lenka z Gbelov.

Okrem našincov prišli do najväčšieho strediska letnej a zimnej malofatranskej turistiky aj Česi a Poliaci. „Zrekonštruovaná lanovka, parkoviská, novovybudované mostíky, vyregulovaný potok Vrátňanka, opravená cesta cez Tiesňavy, na ktorej premáva turistický vláčik. Terchová a Vrátna sú ešte krajšie ako pred kalamitou,“ mieni Zuzana Harachová, manažérka pre cestovný ruch v Terchovej. Dopĺňa, že pred letnou sezónou boli zrekonštruované rebríky a lávky v Jánošíkových dierach a z veľkej časti aj Zbojnícky chodník. „Vynovili sme turistický chodník k symbolickému cintorínu, ktorý je venovaný obetiam nešťastí v horách. Každoročne sa tu na jeseň koná spomienková svätá omša. Zaujímavosťou je, že obetný oltár je vybudovaný z kameňa, ktorý priniesla prívalová voda,“ dodáva Harachová.

„Život ide ďalej. Snažíme sa na zlé zabudnúť,“ hovorí starosta Terchovej Milan Laurenčík. Keď túto oblasť postihla prírodná kalamita, bol vo funkcii starostu len pol roka. „Neexistuje žiadna škola na to, aby sa človek pripravil na riešenie takejto krízovej situácie. Dnes si však už môžem dovoliť povedať, že sme pripravenejší, ako sme boli predtým. Boli sme na kurzoch, máme oprášené metodické postupy, novú techniku, náš hasičský zbor má nové autá, dostaneme ešte protipovodňový vozík,“ dopĺňa starosta.

Jedna z najväčších prírodných katastrof, ktoré postihli Vrátnu dolinu a Terchovú, sa stala 21. júla 2014. Popoludní sa spustil vietor, silná búrka, lejak a následne sa zo svahov Hromové a Steny odtrhla premočená pôda. Prúdy bahna, hliny, kamenia a stromov sa valili lavínovými žľabmi do doliny. Táto masa z parkoviska brala autá, mnohé úplne zdemolovala, zničila aj jedinú prístupovú cestu do doliny. Horskí záchranári museli evakuovať z neprístupného terénu 120 ľudí, nik sa nezranil.

Na čo sa môžu tešiť návštevníci Vrátnej a Terchovej

  • v prevádzke je kabínková lanovka do Snilovského sedla, v blízkosti dolnej stanice bolo vyčistené a upravené parkovisko
  • cesta cez Tiesňavy až ku chate Vrátna je zrekonštruovaná a prejazdná, turistov z centra obce vozí turistický vláčik
  • vynovený bol chodník na symbolický cintorín
  • známe Jánošíkove diery s 20 vodopádmi sú opäť atraktívnejšie a bezpečnejšie vďaka rekonštrukcii lávok a rebríkov v časti Dolné a Horné diery
  • z veľkej časti je zrekonštruovaný aj Zbojnícky chodník; atraktívny chodník so skalnatými útvarmi pripomínajúcimi ťavu, krokodíla, Jánošíkovu posteľ či mnícha; vynovený je po jaskyňu pri Diere a tento rok by sa mal zrekonštruovať chodník až po Malé nocľahy
  • cyklotrasy s viac ako 650 km rozmanitých ciest; viaceré majú východiskový bod v Terchovej, priamo pred kostolom, kde je umiestnený aj cykloturistický smerovník s orientačnou panoramatickou mapou celého okolia
  • Jánošíkove dni sa uskutočnia v dňoch 30. júla až 2. augusta
  • po ročnej pauze bude opäť Terchovský budzogáň – posledný augustový víkend

ZDROJ: manažér pre CR Obecný úrad Terchová

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kalamita #Vrátna dolina