Slovensko diskriminuje, keď si chce vybrať len kresťanov, tvrdí aktivista

Preferovanie kresťanov pri výbere utečencov, ktorých Slovensko príjme na svoje územie, je protiústavné a nezákonné. Ako informoval novinár a ľavicový aktivista Juraj Janošovský, v tejto veci podal podnet na Generálnu prokuratúru.

22.07.2015 14:46
utečenci, migranti Foto:
Ľavicový aktivista podal podnet na Generálnu prokuratúru, tvrdí, že je nezákonné vyberať si utečencov podľa vierovyznania. (Ilustračné foto)
debata (144)

„Predstava, že úradník pod štátnymi symbolmi Slovenskej republiky selektujte utečencov, ktorí sú mnoho dní v strádaní na úteku, podľa znalostí evanjelia, náboženskej príslušnosti, a rozhoduje o ich osude a osude ich detí, sa ma hlboko dotýka a uráža ma,“ vyhlásil.

Aktivista poukazuje na článok 1 Ústavy, ktorý uvádza, že „Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo“. Taktiež poukazuje na časť ústavy nazvanú Základné práva a slobody. Tá uvádza, že „Základné práva sa zaručujú na území Slovenskej republiky všetkým, bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie. Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať“.

Podľa aktivistu je nepredstaviteľné, že predstavitelia vlády zodpovední za dodržiavanie ústavy a zákonov si dovolia takto pošliapať vlastnú ústavu a zákony. „Pristupovať k ľuďom v tiesni, v ohrození vlastných životov a osudov svojich rodín a selektovať ich podľa náboženskej príslušnosti je hrubou urážkou ľudskosti, a verím, že aj kresťanskej viery. Dúfam, že sa žiadna cirkev ani veriaci nezúčastnia na takomto zneužití náboženstva,“ povedal.

Janošovský žiada Generálnu prokuratúru, aby okamžite zabezpečila zrušenie akýchkoľvek opatrení štátnych inštitúcií vedúcich k náboženskej segregácii a porušovaniu občianskych a ľudských práv na Slovensku. „Viem, že na Slovensku sa toleruje porušovanie Ústavy a zákonov, ale zavedenie selekcie podľa náboženstva je podľa mňa hrubou nezákonnosťou vyraďujúcou Slovensko z civilizovanej spoločnosti. Verím, že môj názor potvrdia všetci, ktorí disponujú primeraným intelektom a rešpektom k našej Ústave a k ľudským právam,“ dodal Janošovský.

Na územie Slovenska vezmeme 100 ľudí a pôjde o kresťanské sýrske rodiny, ktoré si budeme vyberať v Taliansku a Grécku. Vyhlásil to v stredu po rokovaní vlády premiér Robert Fico. To je podľa Fica príspevok Slovenska do rozdelenia 40 000 migrantov, ku ktorému sa zaviazali lídri na summite v Bruseli koncom júna. Na pondelňajšom zasadnutí sa ministri vnútra dohodli na rozdelení 32 256 migrantov v priebehu nasledujúcich dvoch rokov.

Minister vnútra Robert Kaliňák očakáva, že prvých 50 migrantov by Slovensko mohlo prijať v budúcom roku a druhých 50 migrantov v roku 2017. Podľa Kaliňáka bude musieť týchto 100 migrantov prejsť identifikáciou a bezpečnostnými previerkami. Zároveň by to mali byť migranti, ktorí sú schopní sa integrovať do slovenskej spoločnosti. K tomu im majú pomôcť kresťanské a charitatívne organizácie.

144 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #diskriminácia #Juraj Janošovský