Politológ: Lipšicova ponuka Martinu je teatrálne gesto

V predvolebnom súboji sa šéf malej strany snaží získať body rôznym spôsobom. A to aj tak, že v priamom prenose zatelefonuje svojmu politickému rivalovi a ponúka mu pomoc. Podobnú scénku v stredu na tlačovke zahral predsedsa strany NOVA Daniel Lipšic.

22.07.2015 17:18 , aktualizované: 19:22
Daniel Lipšic Foto: ,
Šéf strany NOVA Daniel Lipšic
debata (51)

Pred kamerami zavolal podpredsedovi Siete a primátorovi Martina Andrejovi Hrnčiarovi a núkal sa mu ako bezplatný právnik.

Lipšic v stredu avizoval, že ako právnik môže zadarmo pomôcť obyvateľom Martina pri zastupovaní pred Ústavným súdom, a že im ušetrí dva milióny eur. Mestu totiž hrozí exekúcia, v ktorej by mohlo prísť o podiel vo vodárňach a s veriteľom sa sporí o 8-miliónovú pohľadávku.

„Keďže som mal mnohé závažné spory na Ústavnom súde, veľkú časť z tých, ktoré som zastupoval, som vyhral, ponúkam mestu Martin bezplatné právne zastupovanie, ak vypovedia po vzájomnej dohode zmluvu s advokátskou kanceláriou,“ povedal Lipšic a ponuku cez médiá smeroval vedeniu mesta.

Prečo s návrhom nevyhľadal Hrnčiara osobne? Podobnú otázku mu smerovali aj novinári, na čo Lipšic zareagoval tým, že mu môže zatelefonovať. Brífing na chvíľu prerušil, kamery však bežali, Hrnčiarovi do telefónu predstavil svoj nápad. Ten mu mal povedať, že je momentálne v Chorvátsku a odpoveď mu poskytne po návrate.

Politológ vystúpenie Lipšica hodnotí ako teatrálne. „Dá sa to identifikovať ako predvolebný boj. To, že to urobil pred médiami, je jednoznačné gesto, ktorého forma bola teatrálna,“ reagoval politológ Tomáš Koziak. Lipšicovu lukratívnu ponuku politológ nazval politickou hrou. „Spôsob, akým túto ponuku prezentoval, bol dôležitejší ako samotný obsah toho, čo hovoril. Dalo sa to urobiť inak, napríklad osobným rozhovorom,“ mieni Koziak.

Politická fraška, ktorú Lipšic predviedol, mala byť reakciou na 8,4-miliónovú pohľadávku, ktorú voči mestu Martin vlastní firma PK Faktoring. Jej šéfom je advokát Peter Kubík. Ten minulý týždeň upozornil na zmluvu, ktorú vedenie mesta uzavrelo s bratislavskou advokátskou kanceláriou. Mesto advokátke, ktorá ho má zastupovať pred Ústavným súdom, prisľúbilo odmenu 2 milióny eur. Tú dostane aj vtedy, ak súdy pre mesto nevyhrá.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin #Daniel Lipšic #kauza Martinské hole