Draxler: Prednášky extrémistov môžu ohroziť osobnostný vývoj detí

Riaditelia škôl si majú dávať väčší pozor na to, koho púšťajú do škôl. Najmä ak ich oslovia rôzne organizácie s ponukou organizovať branný výcvik či prednášky, napríklad o národnej histórii. Niektorí riaditelia na to už prišli aj sami, keď sa koncom júna jedna z polovojenských organizácií blízkych pravicovému extrémizmu na sociálnej sieti pochválila tým, ako organizuje na školách branný výcvik.

23.07.2015 15:23 , aktualizované: 24.07.2015 09:00
Juraj Draxler, minister školstva Foto: ,
Minister školstva Juraj Draxler.
debata (20)

Tri školy, ktoré organizácia spomenula, čaká v septembri kontrola štátnej školskej inšpekcie. Tá môže zároveň navrhnúť zriaďovateľovi vyvodenie personálnych dôsledkov voči riaditeľom, teda ich možné odvolanie.

Minister školstva Juraj Draxler teraz vyzval vedenia škôl, aby boli opatrnejšie. „Chcel by som požiadať riaditeľov, aby dali veľký pozor na to, koho vpustia k deťom do tried a v prípade branných cvičení spolupracovali najmä s našou armádou,“ vyhlásil Draxler. Školy by mali okrem armády využívať ponuky Policajného zboru alebo Hasičského a záchranného zboru, ktoré majú pre deti pripravené rôzne akcie.

Ostražitejší by mali byť riaditelia v prípadoch, ak im rôzne branné aktivity a programy ponúka iná organizácia. Draxler odporúča, aby si záujemcu najskôr poriadne „preklepli“ na internete. „Tiež odporúčam osobný rozhovor s predstaviteľmi organizácie a detailnú kontrolu podkladových materiálov pre žiakov. Bol by som veľmi nerád, keby sa stávalo, že sa na školy dostanú polovojenské skupiny,“ pripomenul Draxler.

Školy, na ktorých extrémisti mali organizovať aktivity pre deti, sa od nich dištancovali. Zástupkyňa vedenia jednej z nich tvrdí, že organizácia ich využila na vlastnú propagáciu. Škola jej potom pohrozila obvinením zo šírenia nepravdivých informácií.

Ďalší riaditeľ dal vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že v žiadnom prípade nechcel propagovať násilie či xenofóbiu a to, že si organizáciu vopred nepreveril, veľmi ľutuje. „Nech je toto ospravedlnenie pre ostatných riaditeľov škôl upozornením na to, aby čo najdôkladnejšie analyzovali ponuky, ktoré školám prichádzajú,“ uviedol v stanovisku.

Ak si aj škola organizáciu preverí, vynára sa otázka, či učitelia alebo riaditelia dokážu odlíšiť informácie a dezinformácie. „Dôležitá je aj príprava ľudí na školách, aby sa vedeli v záplave informácií na internete orientovať a filtrovať. Niekedy je to veľmi ťažké, vyžaduje si to veľa času a aj učiteľov treba vytrénovať na to, aby vedeli odlíšiť to, čo môže byť problematické,“ upozorňuje Šarlota Pufflerová z občianskeho združenia Občan, demokracia a zodpovednosť. Riešením podľa nej nie je ani vytvorenie zoznamu organizácií, s ktorými je vhodné spolupracovať. „Schopnosť orientovať sa v informáciách by mala byť ťažiskom vzdelávania na školách, nie nalievanie informácií. Ale problém je, či sú na to učitelia pripravení. Aj preto by to malo byť súčasťou vzdelávania učiteľov,“ uzavrela Pufflerová.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #školy #žiaci #školstvo #ministerstvo školstva #extrémisti #Juraj Draxler