Za tri roky obžalovali 371 policajtov, koľkých oslobodia?

Koľko policajtov odsúdených za korupciu si ešte vypočuje rozsudok oslobodený? Koľko bude štát stáť ich odškodnenie? Len za posledné tri roky podala prokuratúra obžalobu z trestnej činnosti na 371 policajtov. Najvyšší súd zatiaľ oslobodil troch. Ich počet však môže ešte narásť.

24.07.2015 14:00
najvyssi sud Foto: ,
Najvyšší súd SR
debata (10)

Prokuratúra obžalovala policajtov na základe dôkazov Úradu inšpekčnej služby, ktorý spadá pod rezort vnútra. Inšpekciu ale spochybnili tri senáty vedené bývalým predsedom Najvyššieho súdu Štefanom Harabinom. Podľa nich je nezákonná.

Traja bývalí policajti, ktorých Špecializovaný trestný súd odsúdil za korupciu, sa odvolali proti rozsudku na Najvyšší súd a uspeli. Právnička posledného oslobodeného expolicajta už avizovala, že bude žiadať odškodnenie aj stratenú mzdu, pretože v zbore musel skončiť. Koľko odsúdených sa môže dočkať oslobodzujúcich rozsudkov, si nik netrúfa odhadnúť.

Nemôžem ovplyvniť spôsob rozhodovania senátu pod vedením JUDr. Harabina.
Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová

Najvyšší súd nevie vyhodnotiť, koľko je v senátoch Trestného kolégia odvolaní alebo dovolaní policajtov, ktorých obvinila inšpekcia ministerstva vnútra. „Z evidencie Najvyššieho súdu nemožno presne zistiť, koľko policajtov odsúdených Špecializovaným trestným súdom sa obrátilo na Najvyšší súd s odvolaním alebo dovolaním proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu,“ povedala pre Pravdu predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová. Podľa nej by tieto štatistiky mali mať špecializované trestné súdy v Pezinku a Banskej Bystrici.

Tie ich však nemajú. „Štatistiku, koľko bolo odsúdených policajtov, si nevedieme. Máme ju len za jednotlivé trestné činy,“ zdôvodnila absenciu údajov hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Katarína Kudjaková.

Z korupčných káuz policajtov urobil Najvyšší súd chaos, aký si naša justícia ešte nepamätá. Jeho tri iné senáty totiž rozhodli, že inšpekcia má oporu v zákone, a odsúdeným tresty potvrdili. Na jednu a tú istú vec tak existujú protichodné stanoviská. Riešenie, ako zastaviť tento právny zmätok, vidí šéfka súdu v ich zjednotení. K tomu však príde až po prázdninách.

Švecová upozornila, že inú možnosť, ako zjednotiť stanoviská, nemá. „Nemôžem ovplyvniť spôsob rozhodovania senátu pod vedením JUDr. Harabina vo veciach, ktoré do tohto senátu napadli podľa rozvrhu práce na rok 2015, ani organizáciu ich činnosti,“ poukázala predsedníčka.

Objavili sa tiež úvahy, aby bol Harabin disciplinárne potrestaný. Nevylúčila to ani Švecová. V praxi sa to dá ťažko uskutočniť, pretože hlasovanie v senáte je tajné. Nie je tak jasné, ktorí zo sudcov hlasovali za oslobodzujúce rozsudky policajtov. O odvolaniach proti rozsudkom Špecializovaného trestného súdu rozhodujú trojčlenné senáty, o dovolaniach 5-členné. Odvolacích je na súde šesť, jednému z nich šéfuje Harabin. Dovolacie sú dva. Aj tu jednému podľa rozvrhu práce predsedá Harabin.

Na dianie na Najvyššom súde reagoval aj prezident Andrej Kiska. Ten včera vyzval jeho predsedníčku, ďalej šéfku Súdnej rady Janu Bajánkovú a ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, aby konali a zastavili právny zmätok.

„Minister spravodlivosti Tomáš Borec pozná svoje kompetencie a podniká všetko, čo je v tejto veci potrebné urobiť, vrátane komunikácie s čelnými predstaviteľmi justície,“ odpovedala na Kiskovu výzvu hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #polícia #Najvyšší súd #policajti #Štefan Harabin #obžaloba