Meteorológovia varujú pred horúčavami, búrkami i povodňami

Meteorológovia varujú pre búrkami na celom Slovensku. S výnimkou Bratislavského kraja tiež pokračuje vlna horúčav.

25.07.2015 14:52
dážď, búrka, počasie Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Ako vyplýva z meteorologických výstrah pre búrkami a vysokými teplotami, ktoré na poludnie vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), výstraha pred horúčavami 2. stupňa sa týka juhu krajiny – takmer celého Nitrianskeho kraja s výnimkou okresu Topoľčany, rovnako aj Košického kraja s výnimkou dvoch okresov – Gelnica a Spišská Nová Ves a na vysoké teploty by sa mali pripraviť aj obyvatelia piatich južných okresov v Banskobystrickom kraji – Krupina, Veľký Krtíš, Lučenec, Rimavská Sobota a Revúca. Od 13:00 do 18:00 tu miestami môžu teploty vystúpiť na 35 až 36 stupňov Celzia.

Na ostatnom území platí výstraha 1. stupňa pred vysokými teplotami a až do 18:00 by tu teploty mohli stúpnuť na úroveň od 30 do 34 stupňov Celzia. Po príchode studeného frontu z Česka a Rakúska sa výstraha pre vysokými teplotami po dlhom čase vôbec netýka Bratislavského kra­ja.

Búrky z tepla, miestami aj s krúpami hrozia na celom Slovensku. Pred hrozbou silných búrok varujú meteorológovia najmä obyvateľov Banskobystrického a Žilinského kraja, takmer celého Trenčianskeho a čiastočne i Nitrianskeho a Prešovského kraja. Výstraha pred búrkami 2. stupňa tu platí do 18:00.

Počas búrok, ktoré môžu byť sprevádzané krúpami, hrozia prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 20 až 30 m/s. Búrky môžu spôsobiť výrazný, prechodný vzostup hladín na malých tokoch, stekanie vody zo svahov, bahnotok, hrozia tiež škody ako zatopenie pivníc, podchodov a podjazdov. Výstraha pred búrkami 2. stupňa sa týka všetkých okresov Banskobystrického kraja a Žilinského kraja, takmer všetkých okresov Trenčianskeho kraja s výnimkou okresov Nové mesto nad Váhom a Myjava.

V Nitrianskom kraji je vydaná pre okresy Levice a Zlaté Moravce a v Prešovskom kraji iba pre okres Poprad. Na celom území Slovenska, bez výnimky je zároveň až do 23:00 vydaná výstraha pred búrkami 1. stupňa pred búrkami. Znamená to, že búrky môžu byť spojené s krátkodobými, ale intenzívnymi lejakmi, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 až 23 m/s a hrozia tiež škody. Viac informácií možno nájsť na webstránke SHMÚ www.shmu.sk.

Výstrahu pred prívalovými povodňami prvého, najnižšieho stupňa vydal v sobotu krátko po 13:00 SHMÚ. Výstraha platí až do 19:00 pre väčšinu okresov Žilinského a Banskobystrického kraja a pre Levice v Nitrianskom kraji. Priebežne sa aktualizuje podľa situácie na vodných tokoch v kraji a na ďalšom území Slovenska. Hydrológovia varujú, že očakávané prívalové zrážky pri búrkach môžu miestami zvýšiť vodné hladiny, najmä na malých tokoch, pričom je možné, že budú prekročené povodňové úrovne.

Ako vyplýva z webstránky SHMÚ, aktuálne hydrologické výstrahy 1. stupňa sa týkajú v Žilinskom kraji okresov: Bytča, ŽiIina – sever a Žilina – Rajčanka, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Čadca a Kysucké Nové Mesto. V Nitrianskom krajiny platia iba pre okres Levice a v Banskobystrickom kraji pre väčšinu okresov, konkrétne pre: Žarnovicu, Žiar nad Hronom, Zvolen, Detvu, Poltár, Lučenec, Veľký Krtíš, Krupina a Banská Štiavnica. Hydrologické výstrahy sa nachádzajú na stránke www.shmu.sk/sk/.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #búrky #prívalové povodne