Armáda bude lákať regrútov na drobné

Ani nie päť eur na deň. Takú odmenu dostanú tí, ktorí sa dobrovoľne prihlásia na trojmesačný vojenský výcvik. Ministerstvo obrany po dvoch rokoch pripravilo zákon, ktorý dobrovoľnú vojenčinu zavádza.

26.07.2015 15:00
vojaci Foto:
Trojmesačný vojenský výcvik by malo ročne absolvovať 150 ľudí. //Ilustračné foto.//
debata (78)

V ňom najviac prekvapil nízky žold. Zamestnanci, ktorí by chceli pre kurz prerušiť prácu, dokonca nedostanú ani náhradu ušlej mzdy.

Ročne by malo výcvik absolvovať 150 ľudí bez rozdielu pohlavia. Počas 12 týždňov im štát každý deň vyplatí sumu, ktorá sa rovná 2,25 percenta životného minima. Dnes predstavuje táto dávka výšku 198,09 eura, čo by znamenalo, že regrút zarobí denne približne 4,45 eura.

Pôvodný zámer bol pritom iný. Pred dvoma rokmi ho spoločne predstavili šéfovia rezortu obrany Martin Glváč a ministerstva práce Ján Richter. Vtedy hovorili o polročnom kurze a o mesačnom žolde 250 eur, rezort práce mal vyčleniť okolo 1,3 milióna eur a na vojenčinu plánoval nalákať dlhodobo nezamestnaných. Nakoniec však z toho vycúval. Odôvodnil to tým, že pre mladých spustil iné projekty.

Ministerstvo obrany je spokojné. Tvrdí, že urobilo prvý krok, keď vypracovalo zákon o dobrovoľnej vojenskej príprave. Ten už posunulo do medzirezortného pripomienkového konania. „Pre nás je dôležité, aby sa dobrovoľnú vojenskú prípravu podarilo úspešne spustiť. Je naším záujmom, aby oslovila čo najväčší počet občanov. Dnes je predčasné hovoriť o konečnej podobe príspevkov. Tie sa budú odvíjať od finančných možností,“ reagovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková. Podľa nej by ľudí mali motivovať vedomosti a zručnosti, ktoré počas výcviku získajú.

Príspevok podľa Tomáša Šveca, prezidenta Zväzu vojakov, ľudí neosloví. „Tá výška sa mi zdá príliš malá na to, aby to bolo motivujúce. Princíp celého zákona je pravdepodobne postavený na vyslovenej dobrovoľnosti,“ mieni Švec. Pripomenul, že v susednej Českej republike platí štát náklady aj zamestnávateľovi počas obdobia, kým je jeho zamestnanec na výcviku.

„Sám som zvedavý, koľko ľudí o to prejaví záujem. Kalkulovalo sa s tým, že máme vysokú nezamestnanosť a mladí ľudia by to mohli uvítať ako nejakú formu zamestnania na určitú dobu, samozrejme, obmedzenú,“ pripomenul pôvodný cieľ bývalý náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Peter Vojtek.

Vojtek poukázal, že v zahraničí je prirodzené, že keď regrút absolvuje takýto druh výcviku a počíta sa s ním pri nasadení, jeho zamestnávateľ má od štátu výhody. Buď dostáva refundácie, alebo iné úľavy. „V čase výcviku musí potom firma zaručiť aj to, že zamestnanec sa vráti na pôvodné miesto a drží mu pracovnú pozíciu,“ doplnil Vojtek. Podľa neho by podobné výhody nespôsobili výrazný výpadok ani v našom štátnom rozpočte. „Nepovažujem to za dostatočný príspevok, ale predpokladám, že vychádzal z toho, aké máme možnosti a schopnosti. Je možné, že keď sa časom zistí nízky záujem o túto aktivitu, výška príspevkov sa prehodnotí,“ uzavrel Vojtek a dodal, že finančná motivácia je druhoradá, pretože ľudí by malo viesť najmä presvedčenie.

Štát záujemcom bezplatne poskytne stravu, výstroj, ubytovanie a preplatí cestovné náklady. Pokiaľ sa na dobrovoľnú vojenčinu prihlási nezamestnaný, počas trvania výcviku nepríde o dávku v nezamestnanosti. Veľa vecí je stále nedoriešených. „V rámci pripomienkového konania budú spolu s rezortom obrany určite riešené prienikové témy, ako sú otázky sociálneho poistenia absolventov vojenskej prípravy, otázka prípadného súbehu s evidenciou nezamestnaných a podobne,“ avizoval Michal Stuška, hovorca rezortu práce.

Dobrovoľná vojenská príprava by sa mala od budúceho roka dotknúť ročne 150 ľudí.

„Nevylučujeme však, že v budúcnosti by sa tento počet mohol navýšiť,“ prezradila Balleková. Pôjde o ženy a mužov nad 18 rokov, ktorí požiadajú o takúto formu výcviku. Musia mať štátne občianstvo Slovenskej republiky, mali by byť bezúhonní, ovládať štátny jazyk a dosiahnuté najmenej stredné odborné vzdelanie.

Na prípravu sa nedostanú všetci, ktorí o ňu požiadajú. Uchádzačov neminie prijímacie konanie, ktoré bude pozostávať z preverenia zdravotnej spôsobilosti či vyplnenia osobného dotazníka. O ich osude bude rozhodovať trojčlenná prijímacia komisia.

Príprava bude pozostávať z 9-týždňového vojenského výcviku, kde sa účastníci naučia strieľať, absolvujú topografickú, telesnú či radiačnú prípravu. V posledných troch týždňoch bude prebiehať odborný výcvik, kde si osvoja vedomosti a návyky pri plnení úloh ozbrojených síl. Po absolvovaní výcviku skončí každý absolvent s povýšením do vojenskej hodnosti 2. stupňa.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda