Čižnár pri písaní zákonov myslel aj na kauzu Čentéš

Nové pravidlá, ako má fungovať prokuratúra, ktorú riadia, si napísali sami. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár spolu so svojimi námestníkmi v nich navrhujú prísnejšie tresty pre prokurátorov, ale aj predĺženie 7-ročného funkčného obdobia generálneho prokurátora, kým nebude vymenovaný nový. Čižnár je po šestnástich rokoch prvým šéfom prokuratúry, ktorý chce novelami zákonov zaviesť zmeny. Odborníci ich však považujú za nedostatočné.

27.07.2015 13:00
debata (5)

V návrhoch dvoch noviel zákonov o prokurátoroch a právnych čakateľoch a prokuratúre sa znovu objavujú aj odmeny pre prokurátorov za nadpriemerné výkony. Verejne prístupné by mali byť výberové konania nielen na vedúce miesta prokurátorov, ale aj na miesta právnych čakateľov. Tie sú pre verejnosť roky tabu. Novely, ktoré sú už v medzirezortnom pripomienkovom konaní, však dvere prokuratúry neotvárajú, len pootvárajú. Stále totiž nepočítajú s takou otvorenosťou, aká je v súdnictve.

Jaromír Čižnár. Foto: Pravda, Robert Huttner
Jaromír Čižnár Jaromír Čižnár.

Ak vláda Čižnárove návrhy schváli, do parlamentu ich predloží minister spravodlivosti Tomáš Borec. Generálny prokurátor totiž nemá podľa ústavy zákonodarnú iniciatívu, nemôže teda do parlamentu predkladať návrhy zákonov. „Zákonodarnú iniciatívu má len vláda a poslanci parlamentu. Znamená to predloženie návrhov zákonov do Národnej rady. To bude robiť vláda zastúpená príslušným ministrom,“ upozornila hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová. V minulosti pripravovali zákony o prokuratúre ministri spravodlivosti.

Jednou z najdôležitejších zmien v zákone je Etický kódex pre prokurátorov. Na jeho absenciu v justícii Slovensko upozornila aj skupina štátov Rady Európy proti korupcii (GRECO). Na dodržiavanie pravidiel kódexu bude dohliadať etická komisia, ktorá bude vydávať stanoviská pre disciplinárne komisie. Zároveň sa opäť zavádza disciplinárna zodpovednosť prokurátorov za priestupky. Postihnutie za priestupok musia prokurátori hlásiť služobnému úradu prokuratúry. Etický kódex by mal byť hotový do konca marca 2016.

Výberové konania budú prehľadnejšie

Už by sa nemala zopakovať ani situácia, keď Generálna prokuratúra bola takmer tri roky bez svojho šéfa. Generálny prokurátor by na jej čele mal po novom zostať až dovtedy, kým parlament nezvolí a prezident nevymenuje nového. Tento návrh reaguje na spor medzi Ústavným súdom a prezidentom, ktorý nevymenoval za generálneho prokurátora parlamentom zvoleného Jozefa Čentéša. Ten mal nastúpiť po Dobroslavovi Trnkovi, ktorému sa skončilo funkčné obdobie vo februári 2011. Pokiaľ sa uskutočnila nová voľba, viedol Generálnu prokuratúru jej prvý námestník. Čižnára vymenoval prezident až v júli 2013.

Sprísňujú sa aj kritéria na to, kto sa môže stať generálnym prokurátorom. Kandidátovi na túto funkciu už nebude stačiť minimálne päť rokov justičnej praxe, ale až desať.

Návrhy zákonov však neriešia, či bude verejne prístupný aj zoznam vyše 900 prokurátorov, ktorý je zatiaľ utajený. Pritom mená takmer 1¤400 sudcov sú známe. Verejnosť si tak nemôže pozrieť ani majetkové priznania prokurátorov, hoci ich má Generálna prokuratúra zavesené na webe. Bez konkrétneho mena prokurátora sa totiž k priznaniu nedostane. Povinné zverejňovanie menoslovu prokurátorov pritom schválila vláda už vo februári v materiáli Akčný plán Iniciatívy pre otvorené vládnutie.

Na druhej strane by mali novely aspoň čiastočne sprehľadniť výberové konania na miesta právnych čakateľov. O tie bol v minulosti, ale aj dnes, keď sa právni čakatelia do systému vrátili, obrovský záujem. Na 30 miest sa hlásilo až 500 kandidátov. I napriek tomu, že po novom by mala prokuratúra po konkurze zverejniť nielen zloženie výberovej komisie, ale aj zoznam uchádzačov a ich výsledky, pravidlá nebudú nastavené tak ako v súdnictve. Prokuratúra totiž neplánuje zverejniť profily uchádzačov, tí nebudú musieť ani podpísať vyhlásenie o tom, či majú na prokuratúre, alebo vo výberovej komisii blízkych príbuzných.

Pri budúcich sudcoch sú všetky informácie od vyhlásenia výberového konania cez zloženie výberovej komisie a životopisov uchádzačov zverejnené ešte pred konkurzom na stránke ministerstva spravodlivosti. Záujemcovia o posty sudcov tiež dávajú vyhlásenie, či na súde, kde prebieha konkurz, alebo vo výberovej komisii sú ich príbuzní. V minulosti zo 41 úspešných právnych čakateľov malo 12 blízkych príbuzných buď na prokuratúre, alebo v súdnictve. Odborníci upozorňujú, že pravidlá nielen výberových konaní by mali byť na prokuratúre nastavené podobne ako v súdnictve. „Výber právnych čakateľov, ale aj prokurátorov je uzavretý systém, ktorý zostane pred verejnosťou utajený. Bude to netransparentné a mimo akejkoľvek verejnej kontroly,“ povedala advokátka Eva Kováčechová, spolupracujúca s mimovládnou organizáciou Via Iuris.

Prokurátorom sa zvýšia platy

Zmena sa dotkne aj odmeňovania. Vedeniam všetkých prokuratúr sa majú zvýšiť funkčné príplatky. Polepšia si aj bežní prokurátori. Na budúci rok už nebudú mať zmrazené platy, a tak dostanú asi o 280 eur viac a zvýšia sa im aj príplatky k mzde.

Tým, čo budú pracovať nad rámec svojich služobných povinností, môže znovu udeliť generálny prokurátor aj odmeny až do výšky ich funkčného platu. Kritériá na priznávanie odmien bude schvaľovať rada prokurátorov.

Odmeny zrušila bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, pokladala ich za zneužiteľný nástroj. Ich návrat považuje za nesystémové riešenie. „Odmeny sa v justícii zrušili preto, aby sa nedali politicky zneužívať,“ uviedla Žitňanská. Čižnár hovorí, že riziko zneužitia je odstránené tým, že generálny prokurátor bude o odmenách rozhodovať až po predchádzajúcom vyjadrení rady prokurátorov. Vedenie prokuratúry tvrdí, že peniaze na to v rozpočte prokuratúry sú. „Zmeny by nemali mať žiadny vplyv na rozpočet. Budú financované z úspor v mzdovom fonde,“ uviedla hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

Hoci chce Čižnár svojich podriadených za prehrešky, či už etické, alebo služobné, prísnejšie trestať, naďalej ich ochraňuje. Dnes platí, že nato, aby sa zverejnila tvár alebo bydlisko prokurátora a jeho blízkych, musia mať médiá jeho súhlas. Po novom ak tento paragraf niekto poruší, bude sa môcť prokurátor a jeho rodina obrátiť na súd.

Lucia Žitňanská (Most-Híd) považuje zmeny, ktoré v návrhoch zákonov zavádza Generálna prokuratúra, za nedostatočné a podľa nej prokuratúra zostáva aj naďalej inštitúciou uzavretou pred verejnou kontrolou.

Ak návrhy zákonov schváli parlament, nové pravidlá pre prokurátorov by mali začať platiť od januára budúceho roku.

Pripravované zmeny

  • generálny prokurátor bude vo funkcii až do vymenovania nového, čo môže predĺžiť šéfovi prokuratúry 7-ročné funkčné obdobie.
  • pribudne Etický kódex prokurátorov – ich etické prehrešky bude posudzovať deväťčlenná etická komisia.
  • etická komisia bude môcť posudzovať etickú prijateľnosť správania sa prokurátorov aj bez akéhokoľvek návrhu. To znamená, ak sa o podozrení zo správania prokurátora v rozpore s pravidlami etiky dozvie napríklad z médií.
  • rozdelí sa klasifikácia previnení prokurátorov na disciplinárne a závažné disciplinárne previnenia. Za závažné bude možné uložiť prísnejšiu sankciu.
  • okrem disciplinárnych trestov bude môcť generálny prokurátor prekladať prokurátorov na nižšie postavené orgány, ak si neplnenia pracovné povinností.
  • sprísnia sa majetkové priznania. Zavádza sa povinnosť priznávať dlhy, pôžičky či lízing presahujúce hodnotu 6 600 eur.
  • námestníkom generálneho prokurátora, ale aj špeciálnemu prokurátorovi, šéfom krajských a okresných prokuratúr či šéfom odborov sa zvýšia funkčné príplatky o takmer dvojnásobok toho, čo majú k platu dnes.
  • prvý námestník prokuratúry tak dostane namiesto 300 eur, 30 percent priemerného platu prokurátora, čo je okolo 700 eur, pre špeciálneho prokurátora to bude okolo 600 eur namiesto súčasných 280 eur.
  • polepšia si aj bežní prokurátori. Na budúci rok už nebudú mať zmrazené platy, a tak ich plat stúpne takmer o 280 eur a zvýšia sa im aj príplatky. Tie sa budú tak ako plat prokurátora pravidelne valorizovať.
  • odmeny za nadpriemerné výkony môže udeliť generálny prokurátor do výšky funkčného platu čo je od 2 600 do 4 000 eur.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čižnár #Generálna prokuratúra #nové pravidlá