Dragúň: Sme povinní sledovať meteorologické výstrahy

Búrka v prírode nešťastne poznamenala púť v obci Kluknava. Po zásahu bleskom tam v sobotu zomrela žena a osem ľudí sa zranilo. Polícia v súvislosti s nešťastím prešetruje organizátora púte. Napriek výstrahe 2. stupňa, ktorú vydali meteorológovia, pri blížiacej sa búrke nevyzval ľudí, aby opustili miesto okolo kostolíka.

27.07.2015 20:00
debata

Predseda Klubu slovenských turistov Peter Dragúň upozorňuje, že blesk je jedným z najnebezpeč­nejších prírodných úkazov. Organizátor podujatí v prírode je preto podľa neho povinný sledovať aj meteorologické výstrahy.

Pri organizovaní turistických podujatí sledujete aj výstrahy meteorológov?
Akcie organizujeme rok dopredu. Ak bola vydaná výstraha, tak sa ňou, samozrejme, riadime. Ak je to však len vo všeobecnej rovine a nevieme, kde presne by sa napríklad búrky mali vyskytnúť, tak sa rozhodujeme priamo na mieste, či v túre budeme pokračovať, alebo nie. Búrky bývajú niekedy lokálne, a bola by škoda zrušiť akciu už na základe výstrahy.

V akých prípadoch podujatie zrušíte?
Pokiaľ je výstraha vážna, sme ochotní podujatie zrušiť. Napríklad ak sa vzťahuje na celé územie. Zatiaľ sme ešte nemali akciu v čase, keď boli vydané výstrahy. Chodíme na túru skôr, aby nás búrky nezachytili na horách. Väčšinou sa totiž objavujú až poobede. Snažíme sa im teda vyhnúť.

Za čo všetko je organizátor akcií zodpovedný? Zodpovedá aj za bezpečnosť ľudí ohľadom meteorologických úkazov?
To je ťažká otázka. Väčšinou chodíme s dospelými. Zabezpečíme trasu, podporné náležitosti, ale každý sa môže rozhodnúť. Keď nám niekto povie, že napriek tomu, že hrmí a je tesne pred búrkou, chce v túre pokračovať, nedokážeme ho zastaviť. Môžeme ho iba upozorniť, aby to nerobil. Sme povinní sledovať výstrahy, oblečenie turistov, turistu počas túry, či na ňu fyzicky stačí, ale konkrétne rozhodnutie je na ňom samom.

Zažili ste už pri hromadnom výlete silnú búrku?
Búrok sme zažili už veľa. Najohrozujúcejšie v takýchto situáciách sú blesky a vietor, pokiaľ je silný, láme stromy a podobne. To je ten typ výstrahy, kedy na akciu nejdeme.

Čo robíte, ak ste už na túre a počasie sa naraz zmení k horšiemu?
Pokiaľ sme na vrchole, tak zbiehame dole, aby sme neboli prví „na rane“. Utekáme spoločne. Povieme, je zle, utekajme dolu. Väčšinou chodia turisti spolu, pokiaľ, nejde o nejaký hviezdicový výstup. Dodržiavame aj všeobecne platné zásady, neschovávame sa pod stromy a podobne. Teda zásady, ktoré platia pre všetkých, nielen pre turistov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #blesk