Školské bufety bez sladkostí. Teraz to skúša ministerstvo

Žiadne keksíky, bagety, čipsy ani nanuky či malinovky. Z bufetov aj automatov by mali pravdepodobne od októbra zmiznúť všetky takzvané nezdravé sladké aj slané potraviny. To, čo sa minulý rok nepodarilo poslankyni Renáte Zmajkovičovej, teraz opäť navrhuje ministerstvo zdravotníctva. Chce takto bojovať proti obezite detí.

30.07.2015 12:00
skola, bufet, stravovanie, gymnazium vazovova Foto: ,
Bufet na Gymnáziu na Vazovovej ulici v Bratislave. ilustračné foto.
debata (13)

Neúspešný návrh školského zákona, v ktorom poslankyňa Renáta Zmajkovičova chcela vylúčiť zo školských bufetov všetky sladkosti, chrumky, čipsy, sladené nápoje, je späť. Časť z tohto zámeru si osvojilo ministerstvo zdravotníctva. To pripravilo vyhlášku, v ktorej určilo, ktoré potraviny sa v školách nemôžu predávať.

Ide o cukrovinky, cukrárske výrobky, jemné či trvanlivé pečivo, zmrzlinu, výrobky z kakaa a čokolády, ako aj potraviny rýchleho občerstvenia (langoše, chlieb vo vajíčku, výrobky s obsahom majonézy, vyprážané jedlá).

Ministerstvo to odôvodňuje tým, že tento sortiment nie je z hľadiska prevencie obezity a s ňou súvisiacich chronických ochorení vhodný pre mladých ľudí. „Prevencia vzniku nadhmotnosti a obezity u detí a mládeže úzko súvisí s vhodnosťou sortimentu potravín ponúkaných v bufetoch, automatoch a iných formách ambulantného predaja, zriadených v rámci zariadení pre deti a mládež,“ uviedol rezort v návrhu vyhlášky o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež, ktorý je aktuálne v pripomienkovom konaní.

Poukazuje pritom na štatistiky OECD (Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj), podľa ktorých je v Európe obéznych či s nadváhou 21 percent detí, pričom v niektorých krajinách je to až 44 percent. Vymedzenie potravín nutrične nevhodných pre deti a mládež je podľa ministerstva v súlade s cieľmi významných dokumentov Svetovej zdravotníckej organizácie WHO, európskeho akčného plánu detskej obezity, ako aj Národného programu prevencie obezity.

Potravinárska komora Slovenska s návrhom vyhlášky nesúhlasí. „Zastávame názor, že je potrebné posilniť vzdelávanie detí a verejnosti o zdravom životnom štýle, ktorým je nielen stravovanie, ale aj pohybové aktivity a duševné zdravie,“ povedala riaditeľka komory Jarmila Halgašová. Pripomenula, že z anonymného dotazníka realizovaného komorou medzi piatakmi základných škôl vyplynulo, že až 94 percent detí si desiatu do školy nosí z domova, štyri percentá detí si ju kúpia po ceste do školy a len dve percentá v školskom bufete.

Komora bude návrh vyhlášky pripomienkovať. „Detailne sa k návrhu vyjadríme až po obdržaní pripomienok od svojich členov, ktoré budú základom uplatnených pripomienok,“ dodala Halgašová.

Ak prejde novela legislatívnym procesom, zo škôl pravdepodobne zmiznú aj automaty na rôzne sladkosti, tyčinky, čipsy aj nápoje. Prevádzka takého automatu by bola nevýnosná. „Presne to sa stalo v Čechách, tam takýto zákon prešiel a tak sme zo škôl odišli,“ uviedol zástupca firmy, ktorá automaty na školách prevádzkuje. Neželal si zverejniť meno. Problematika rušenia nezdravých potravín je podľa neho trocha kontroverzná, pretože je tu tlak niektorých ľudí, ktorí si na tom prihrievajú svoju politickú agendu.

Ako ďalej povedal, stretávajú sa s požiadavkami, aby automaty mali aj zdravé veci, ale nikto podľa neho nevie povedať, čo je zdravá strava. „Teraz sú údajne hitom proteínové tyčinky, ale všetko to, čo je zdravé a má veľký marketing, v konečnom dôsledku vôbec nemusí ísť o zdravú výživu,“ dodal.

Regulácia potravín v areáli školy je vo svete bežnou praxou. Naši odborníci na výživu tvrdia, že predaj potravín na školách sa vymkol kontrole. Treba však nájsť správny spôsob, ako ho kontrolovať. Čokolády, cukrovinky alebo čipsy by malo nahradiť viac ovocia, zeleniny alebo jogurtov. Ponuka v bufetoch môže mať aj edukačnú funkciu.

"Deti, ktoré na pultoch vidia cukrovinky a sladené nápoje, si môžu myslieť, že je to pre ne vhodná strava. A to nechceme,“ povedala pred časom pre Pravdu Alžbeta Béderová z Poradne zdravia pri Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Bratislave.

Zoznam výrobkov, ktoré chcela Renáta Zmajkovičová zo Smeru v školách zakázať, obsahoval napríklad doplnkové jedlá typu rýchleho občerstvenia, potraviny s obsahom soli nad 1,5 gramu na 100 gramov hmotnosti, sladké pekárske výrobky s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky, cukrovinky a cukrárske výrobky balené alebo voľné, nápoje s pridaním cukru a umelých sladidiel s obsahom cukru pod 4 gramy na 100 ml obsahu. Potravinári tvrdili, že podľa týchto kritérií nie je možné určiť nezdravé jedlá.

Novelu školského zákona vrátil späť do parlamentu prezident Andrej Kiska, podľa neho bol takýto zoznam potravín nejednoznačný. Poslanci nakoniec paragrafy o bufetoch zo zákona vyhodili.

Z bufetov by mal zmiznúť tento tovar:

  • cukrovinky,
  • cukrárske výrobky,
  • jemné pečivo, okrem výrobkov kyprených droždím,
  • trvanlivé pečivo a pekárenské výrobky vyrobené zo zmrazeného polotovaru,
  • zmrzlina a mrazené krémy,
  • výrobky z kakaa a čokolády,
  • potraviny rýchleho občerstvenia, ktorými sú langoše, hotdog, chlieb vo vajíčku, praženica, spracované mäsové a údenárske výrobky, výrobky s obsahom majonézy a vyprážané jedlá, paštéty, hamburgery,
  • slané a solené výrobky, ktorými sú čipsy, slané tyčinky, slané oriešky a chrumky,
  • nealkoholické nápoje s pridaným cukrom, náhradným sladidlom, kofeínom, taurínom, chinínom alebo konzervačnými látkami,
  • alkoholické nápoje, tabakové výrobky, výživové doplnky.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #zdravá strava #novela školského zákona #školské bufety